سالی ۵ میلیارد تن خاک حاصلخیز ایران تباه می‌شود

سالی ۵ میلیارد تن خاک حاصلخیز ایران تباه می‌شود

هر سال بیش از ۵ میلیارد تن خاک حاصلخیز ایران در نتیجه جاری شدن سیلاب و فرسایش خاک در پشت سدهای کشور جمع می‌شود. این رقم برابر است با حجم آبی که سدی به بزرگی سد امیرکبیر می‌تواند در پشت خود ذخیره کند.

نمائی از سد سیوند که بنای باستانی و حفاظت شده پاسارگاد را تهدید می‌کند

علی سلاجقه رئیس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری ایران در یک همایش دولتی ضمن طرح مشکل انباشت خاک‌های حاصلخیز در پشت سدهای ایران، پیشنهاد کرده است که به جای ایجاد سدهای بزرگ روی استخراج منابع آبی که هدر می‌رود سرمایه‌گذاری شود.

زیان‌های زیست‌محیطی سدهاسلاجقه گفته است:«سالانه ۱۵۰ میلیارد متر مکعب آب در زاگرس تولید می‌شود که بعد از قعر خلیج فارس بیرون می‌آید و کشورهای عربی با همکاری آمریکا این آب شیرین را از خلیج فارس برداشت می‌کنند.» وی توصیه کرده که به جای سرمایه‌گذاری روی سدها، طرح‌هائی برای مهار و بهره‌برداری از آب‌هائی که هدر می‌رود اجرا شود.انباشت خاک‌های حاصلخیز در پشت سدهای بزرگ، در کنار مشکلات زیست‌محیطی، لایروبی دائمی سدها را ضروری می‌کند که هزینه سنگینی دارد. عدم لایروبی سدها، به مرور زمان سبب می‌شود که بازدهی آن‌ها کاهش یابد. رئیس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری ایران در همایش ملی مدیریت حریق در منابع طبیعی گفته است:«فرسایش خاک در کشور به حدی است که سالانه یک سد به حجم سد امیر کبیر بایگانی می‌شود.»مخالفان سدسازی چه می‌گویند؟ایجاد سدهای بزرگ، نه تنها در ایران، بلکه در سراسر جهان مخالفان زیادی دارد. در سال ۱۹۹۷ نخستین نشست بین‌المللی حفاظت از رودخانه‌ها با حضور نمایندگان ۲۰ کشور جهان در شهر "کارتی با"‌ی برزیل تشکیل شد. شرکت‌‌کنندگان این نشست، روز ۱۴ مارس را به عنوان روز جهانی حفاظت از رودخانه‌ها و مخالفت با سدسازی نام نهادند.طرفداران محیط زیست در ایران نیز، هرسال در روز ۱۴ مارس، (۲۴ اسفند) کنفرانس‌ها و سمینارهائی برگزار می‌کنند و به بررسی تاثیر سدسازی بر وضعیت رودخانه‌های ایران می‌پردازند. سال گذشته، عباس محمدی مدیر گروه دیده‌بان کوهستان از سدها به عنوان «یکی از عوامل مخرب محیط‌های کوهستانی و طبیعت ایران» نام برد. وی گفت:«سازندگان و حامیان سدسازی چنان چهره دروغین و تقدیس شده‌ای از سدسازی ساخته‌اند و آن‌را معادل آبادانی جا زده‌اند که همه می‌پندارند زندگی بدون سد ممکن نیست.»مدیر گروه دیده‌بان کوهستان ایران، همان زمان در مصاحبه‌ای با دویچه وله گفت:«رودخانه‌ای که در مسیر طبیعی خودش حرکت می‌کند یک اکوسیستم بارور است و این اکوسیستم، چه از لحاظ طبیعی و چه از لحاظ اقتصادی، برای انسان مفید است. تجربه نشان داده که دست‌کاری در سیستم رودخانه‌ها هم روی موجودات زنده غیرانسانی و هم روی انسان‌ها تاثیر منفی دارد.»بازده پائین و زیان‌سنگینبه گفته عباس محمدی، «آمار رسمی نشان‌می‌دهد که سدهای موجود ایران، با هزینه سنگینی که به کشور تحمیل کرده‌اند، تنها ۵ درصد برق ایران را تامین  و حدود ده درصد اراضی کشاورزی را آبیاری می‌کنند. اما ایجاد همین سدها سبب شده است که تمام رودخانه‌های مهم ایران آسیب ببینند.»مدیر دیده‌بان کوهستان‌های ایران، معتقد است یکی از دلایل گسترش سدسازی در ایران، منافع سرشاری است که سدها برای پیمانکاران و مدیران امضا کننده قراردادها ایجاد می‌کنند. محمدی در مصاحبه سال پیش خود به دویچه‌وله گفت:«ما در ایران حدود ۳۰۰ شرکت سدسازی داریم. در جائی مثل بلوچستان که رودخانه در آن وجود ندارد، حدود ۳۰ تا ۴۰ سد در دست ساختمان است. در کویر مرکزی ایران، جائی که تنها ۱۰ تا ۱۲ درصد آب کشور در آن‌جاری است، بیش از ۲۰۰ سد ساخته شده یا در دست احداث است. برای برخی محافل تنها ساخت و ساز مهم است، نه نتیجه‌ای که از این ساخت و سازها حاصل می‌شود.»

ssepehr - ایران - ایران
این مطاالب را برای چه کسانی بازگو میکنید؟! این آقایان تنها دغدغه اشان حجاب خانمها، محرم ونامحرم(که هرچه بیشتر هم حساسیت به خرج می دهند بدتر هم میشود) و اینکه حال ابرقدرتها را بگیرند، همان ابرقدرتهایی که آقایان و خاندانشان برای رفتن به این کشورها سر و کله هم میشکنند!! و جان کلام اینکه برای ویرانی آمده اند و بس. واقعا دلم از اینهمه ستم به سرزمینم گرفته. اما میسازیمش، به هر زحمتی که باشد؛ با همت هموطنان گرامی می سازیمش. دوباره می سازمت وطن، ایران زیبای من، برای ماندگاریت هر آنچه که شایسته ات است در طبق اخلاص نهاده و می نهم. به امید شکوفایی دوباره ات.
شنبه 15 مرداد 1390

Royan - المان - المان
دوره مدیریت جهانی چگونه یه کشور را بسوی نابودی سوق دهیم ؟ بطور عملی در ایران برگذار میشود, استاد و برنامه ریز محمود احمقی نژاد, همه روزه بطور 24 ساعته بدون وقفه .
شنبه 15 مرداد 1390

a.ahooraei - المان - کلن
ای ببا شما همحال دارید ها!. شمابرو خوزستان و بین چی به سر اون خاک جلگۀ حاصلخیز اونجا آوردند و چه جور نفت و گاز و بنزین و دیزل رو توی جوی و هوا و توی خیابون ول میکنند ونتیجش 100 تا 200 سال بی حاصلی زمین هست. مردم هم نمیدونند و توی شهرهای بزرگ هم همینکار رو میکنند و روغن سیاه ماشنهاشون رو توی جوی در خونشون خالی میکنند و اصلأ اطلاعی از ضرر و زیان این جریان ندارند. هیچگونه هشدار و یا ارشادی در اینرابطه نیست و نبوده.
شنبه 15 مرداد 1390

khosh bavar - ایران - یزد
سالی 5.000.000.000.000 کیلو خاک حاصلخیز که سرمایه بسیار هنگفتیست به صحرای کربلا و کوفه تبدیل میشود که همانند پولهای تخمینی است که بعنوان باج و رشوه به ترکیه و سوریه میدهند که معادل 20.000.000.000 دلار که همان 25.000.000.000 تومان ما است ! همان بهتره که صفرها را حذف کنند که چشم درد نگیریم !
شنبه 15 مرداد 1390

zartusht67 - المان - فرانکفورت
خوب ایران تحت اشغال حیوانات وحشی تازی است
یکشنبه 16 مرداد 1390

sama128 - ایران - شیراز
قسمت اول : این که یک گوشه بیش نیست اینقدر دزدی و اختلاس در ادارات دولتی و شرکتهای تابعه می شود که نگو و نپرس در خیلی از موارد اختلاسات میلیاردی است و مشهود مثل آب خوردن ولی کسی رسیدگی نمی کند فامیل بازی - باند بازی - پارتی بازی - وام های میلیاردی بخور بخور و بی حساب و کتاب حیف و میل کردن حقوق های 5 - 6 و .. میلیونی کارایی صفر -1 -3 - 5 و 0000 -100 درجه زیر صفر آخه آدم کدوم را بگه یک سری گوشکوب هم درست کردن تحت عنوان تحقیق و تفحص مجلس که از همه دزدتر و کلاشتر هستند فقط و فقط دنبال دزدی نکته قابل تامل و بسی خنده دار اینه که تا اذان را می زنند همین دزدان سریع السیر میرن برای نماز دعای فلان دعای بسان و انواع دعاها ولی یکی نیست بگه آدم حسابی تو که بازنشسته ای مثلا یک حقوق از دولت میگیری یه حقوق 5 الی 6 میلیونی از این تشکیلات میگیری کلی ضدو بند هم در کنارش داری آخه عوضی اومدی واقعا نماز بخونی یا مردم را سیاه کنی هان !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
یکشنبه 16 مرداد 1390

sama128 - ایران - شیراز
قسمت دوم : . این هم ایران بعد از ان قلاب - الباقی کارمندهای نماز خون و دعا خون هم که قربونشون برم در طول روز تماما کارهای شخصی را ردیف می کنن دنبال وام خودرو مسکن وام های مختلف دیگه هستند کار که اصلا انجام نمیدند ولی موقع نماز چنان ذکری میگن هر کی ندونه میگه امام جمعه پشم الدین نجف هستند.
یکشنبه 16 مرداد 1390

alirezaperspolisi - ایران - بندرعباس
فدا سرشون تا اغا هست ایران اختیاج به هیچی نداره
یکشنبه 16 مرداد 1390

sourena.de - آلمان - اشتوتگارت
سر ولی وقیح سلامت.. خاک چه ارزشی داره!!! خاک رو هم میتونیم از کشور دوست و برادر چین یا روسیه یا .. وارد کنیم.
یکشنبه 16 مرداد 1390

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.