نگرانی ایران از تبعات نظامی، سیاسی و امنیتی برنامه ناتو
نگرانی ایران از تبعات نظامی، سیاسی و امنیتی برنامه ناتو
مرکز پژوهشهای مجلس تهدیدهای سند جدید ناتو را بررسی کرده و پیشنهاداتی را برای مقابله با این تهدیدها ارائه داده است
مرکز پژوهشهای مجلس ایران با انتشار گزارشی "استراتژی جدید ناتو" را تهدیدی برای ایران ارزیابی کرده و در آن توضیح داده است که ایران چگونه باید به مقابله با آن بپردازد.
گزارش مرکز پژوهشهای مجلس ابتدا مفاد استراتژی جدید ناتو را بررسی کرده که در سال گذشته میلادی تصویب شد.
بخش عمده گزارش "استراتژی جدید ناتو و پیامدهای آن بر امنیت جمهوری اسلامی ایران" به شرح استراتژی جدید ناتو اختصاص دارد که به گونه ای می تواند بر ایران اثر بگذارد. موضوع سلاح های هسته ای، حملات سایبری، توانایی موشکی از جمله مواردی است که کارشناسان مرکز پژوهشهای مجلس بر آنها انگشت گذاشته اند.
مرکز پژوهشهای مجلس در شش بخش تبعات و پیامدهای استراتژی جدید ناتو برای ایران را بررسی کرده است.
موضوع سلاح های هسته ای و موشک های دوربرد یکی از مهمترین موضوعاتی است که به نظر کارشناسان مرکز پژوهشهای مجلس، در سند ناتو وجود دارد و "با توجه به اتهامات غرب علیه ایران برنامه موشکی کشورمان و نیز فناوری صلح آمیز کشور مسلما در زمره تهدیدات امنیتی قرار می گیرند."
ایران در چند سال اخیر به دلیل اصرار بر غنی سازی اورانیوم با تحریم های بین المللی رو به رو بوده و نتوانسته بر سر برنامه هسته ای با غرب به تفاهم برسد.
به نظر مرکز پژوهشهای مجلس، ناتو هم مثل آمریکا "اصل غنی سازی توسط کشورها را تهدید و مساوی اشاعه دانسته و طبعا به مقابله با آن اقدام می کند."
بنابر این گزارش، برنامه هسته ای ایران که "از جانب غرب تهدیدی برای ناتو معرفی می شود و ناتو می تواند با همکاری کشورهای هم پیمان، نظیر کشورهای حوزه خلیج فارس و حتی روسیه، "مهار ایران" را در دستور کار قرار دهد و "از این منظر چالش هایی را برای کشور به وجود آورد."
ایران تلاش گسترده ای برای تولید و ساخت موشک های دوربرد انجام داده و از نظر کارشناسان مرکز پژوهشهای مجلس "در حوزه برنامه موشکی جمهوری اسلامی، سپر دفاع موشکی ناتو می تواند تهدیدی جدی علیه جمهوری اسلامی تلقی شود."
'تبعات امنیتی' حضور ناتو در کشورهای همسایه
استقرار سپر دفاع موشکی ناتو در ترکیه نیز به نظر مرکز پژوهشهای مجلس با آنکه قرار است علیه هیچ کشوری هدف گیری نشود، "کارکرد تهدیدی" علیه ایران خواهد داشت.
مرکز پژوهشهای مجلس معتقد است که ناتو علاوه بر مسائل نظامی بر حوزه های سیاسی و اقتصادی نیز توجه دارد و این رویکرد می تواند برای ایران "تبعات امنیتی" داشته باشد.
ایران نگران حضور نیروهای ناتو در افغانستان است و برای همین هم کارشناسان مرکز وابسته به مجلس معتقدند که حضور نیروهای ناتو و برنامه آموزش نیروهای افغان بعد از اجرای برنامه خروج از این کشور پس از سال ۲۰۱۴ نیز می تواند به "حضور و نفوذ ناتو در محیط فوری امنیتی کشور عمق ببخشد."
در این گزارش توصیه شده است که ایران با تقویت همکاری های چند جانبه با کشورهای همسایه، نظیر عراق و افغانستان که نیروهای ناتو در آن حضور دارند، "مانع از تسری کارکردهای ناتو به مسائل سیاسی و اقتصادی شود."
دامنه نگرانی ها از حوزه های امنیتی و اقتصادی به حوزه سیاسی نیز گسترده شده و مرکز پژوهشهای توصیه می کند که ایران باید کاری کند که ناتو نتواند اهداف سیاسی خود را در منطقه پیگیری کند.
این گزارش بر تقویت همکاری های منطقه ای و "تقویت مناسبات" برای مقابله با ناتو تاکید دارد و توصیه می کند که ایران باید کاری کند که "هزینه های حضور ناتو" افزایش یابد.
به نظر کارشناسان مرکز پژوهشهای مجلس ایران در بخش سایبری که در سند ناتو بر آن تاکید شده، دارای "مزیت استراتژیک" بوده و می تواند "هم به مقابله و هم اقدام به متقابل مقتضی دست بزند."
مرکز پژوهشهای مجلس ایران تاکید دارد که "افزایش حضور و قدرت نمایی در فضای سایبر می تواند ابتکار لازم را در اختیار کشور قرار دهد تا در ابعاد مختلف آن بتوان توان دفاعی را افزایش داد."
|