آیا ایران می‌تواند از نفت و گاز خزر بهره‌برداری کند؟

آیا ایران می‌تواند از نفت و گاز خزر بهره‌برداری کند؟

تحریم‌های اقتصادی و موقعیت جغرافیایی ایران یعنی عمق زیاد آب دریای خزر در قست مربوط به ایران، مانع بهره‌برداری ایران از نفت و گاز دریای خزر شده است. با توجه به این عوامل استفاده‌ی ایران از منابع انرژی خزر چگونه خواهد بود؟

کارشناسان می‌گویند، در بخش جنوبی خزر آب دریا عمق‌تر است و کشف و حفر چاه نفت و گاز برای ایران باصرفه نیست.

۰ شرکت آمریکایی و انگلیسی در خزر

روزنامه‌ی "نزاویسیمایا گازیتا" چاپ مسکو از قول لئونید ایواشوف، رئیس آکادمی مسائل ژئوپلتیک روسیه، می‌نویسد: «در حال حاضر در خزر بیش از ۵۰ شرکت انگلیسی و آمریکایی و فقط  ۱۰ شرکت روسی فعال در بخش استخراج نفت و گازهستند. این در حالی است که هم‌اکنون هیچ شرکت ایرانی در خزربه فعالیت مشغول نیست».

بنابراین همسایه‌های ایران در دریای خزر، از جمله ترکمنستان و آذربایجان، در بهره‌برداری از منابع انرژی این دریا موفق عمل کردند و در سال‌های اخیر توانستند میزان تولیدات نفت و گاز خود را افزایش دهند.

بر خلاف این کشورها، ایران تاکنون موفق به استخراج یک بشکه نفت و یا یک مترمکعب گاز این دریا نشد. یکی از دلایل عمده‌ی آن، به عقیده‌ی برخی از کارشناسان ایرانی، لاینحل ماندن رژیم حقوقی دریاست. اکثر بلوک‌های نفت و گاز شناسایی‌شده ایران، که از سوی منابع ایرانی ۸ بلوک برآورد می‌شود، در محدوده‌ی بالاتر از ۱۳ درصد، یعنی در منطقه‌ی مورد اختلاف ایران با همسایگان خود در خزر، قرار گرفته‌اند.

«منافع اصلی ایران در خلیج فارس است نه خزر»

کشورهای حوزه دریای خزر برخلاف ایران سال‌هاست نفت و گاز دریا را صادرمی‌کنند. اما چرا ایران نمی‌تواند از انرژی خرز بهره‌برداری کند؟

النا دونایوا، کارشناس ارشد بخش ایران در "انستیتوی شرق‌شناسی علوم روسیه" در مسکو

النا دونایوا، کارشناس ارشد بخش ایران انستیتوی شرق‌شناسی علوم روسیه، به این پرسش دویچه وله چنین پاسخ می‌دهد: «به نظر من، منافع اصلی ایران در خلیج فارس است. به لحاظ اقتصادی ایران نیاز مبرمی به استخراج نفت خزر ندارد. مسئله‌ی دیگر این است که استخراج نفت دریای خزر، هم به سرمایه‌گذاری بیشتر در مقایسه با خلیج فارس نیاز دارد و هم به فناوری پیشرفته. از طرف دیگر، باید مشکل انتقال نفت استخراج شده نیز حل شود».

اما ایران در سال‌های اخیر تلاش کرد حتی در قسمت‌های مورد اختلاف با همسایگان شمالی، یعنی فراتراز خطوط فرضی "حسن قلی- آستارا" در محدوده‌ی ۲۰ درصدی به فعالیت‌های اکتشافاتی بپردازد. یک سال پیش "دکل البرز ایران" با حضور محمود احمدی‌نژاد به آب دریای خزرانداخته شد. تا به حال اما از حفاری خبری نبوده و این اقدام ایران، به قول کارشناسان روس، از جمله النا دونایوا، "تحریک‌آمیز" و "سیاسی" توصیف شد.

راه حل مشترک ایران با دو کشور همسایه

ولادیمیر سوکور، کارشناس امور گاز در "موسسه‌ی تحقیقی بنیاد جیمز تاون در واشنگتن"، نیز سیاست ایران در امور انرژی خزر را "خطرناک" ارزبابی می‌کند. وی بر این باور است که تهدید ناوگان جنگی ایرانی علیه "بریتیش پترولیوم" در سال ۲۰۰۱، نزدیک بود به یک بحران جهانی تبدیل شود.

این کارشناس، که تحریم‌های اقتصادی علیه ایران را سیاست غلطی می‌داند، به دویچه وله می‌گوید: «هرگونه بحران در خزر به نفع روسیه تمام خواهد شد. رژیم حقوقی دریای خزر قابل حل است و ایران بایستی با ترکمنستان و آذربایجان راه چاره‌ی مشترکی بیابد».

فعالیت‌های ایران برای سهم بیشتر از خزر

به نظر کارشناسان روس، از جمله النا دونایوا، فعالیت‌های اکتشافی نفت و گاز خزر توجیه اقتصادی برای ایران ندارد. النا دونایوا، نویسنده کتاب "شکل‌گیری مرز بین روسیه و ایران"، می‌افزاید: «فعالیت‌های اکتشافی و استخراجی ایران در دریای خزر هدف‌های سیاسی دارد و ایران می‌خواهد فقط حضور فعال خود را نشان دهد.

در حاشیه آخرین نشست سران کشورهای حوزه خزر در باکو گفته شد که رژیم حقوقی دریای خزر در سال ۲۰۱۱ حل خواهد شد

میادین گازی ایران در دریای خزر با کشورهای همسایه‌اش مشترک است و با این کشورها اختلاف دارد و این فعالیت ایران جنبه‌ی تحریک‌آمیزی دارد. چون برخی از کارشناسان ایرانی معتقدند، حضور بیشتر ایران در دریای خزر مذاکرات پیرامون خزر را در آینده به نفع ایران رقم خواهد زد و سهم بیشتری از دریا را نصیب ایران خواهد کرد. اما به نظر من، ایران بایستی نخست وضعیت موجود در دریای خزر را بپذیرد. چون در بخش شمالی این دریا به توافقاتی رسیدند و مرزبندی شکل گرفته است».

این کارشناس روس بر این باوراست که ایران باید بیانیه‌ی اخیر روسای کشورهای ساحلی خزر در باکو را در نظر بگیرد و در چارچوب آن عمل کند. وی تاکید می‌کند: «اگر قرار است رژیم حقوقی خزر در طول یک سال تدوین گردد، ایران بایستی در وهله‌ی اول مشکلات خود را با کشورهای همسایه‌اش ترکمنستان و آذربایجان حل کند».

اعتراض همسایگان خزر به ایران؟

به نظر کارشناسان محلی اگر ایران یک‌طرفه در راه اکتشاف و استخراج منابع گازی بدون مشخص شدن مرزهای  خود با همسایگانش دست بزند، در تعیین نهایی رژیم حقوقی دریای خزر به نتیجه‌ای نخواهند رسید.

شرکت آلمانی «ار. و. ا» در سواحل ترکمنستان در جستجوی گاز است

النا دونایوا هم در این رابطه به دویچه وله می‌گوید، ایران در سال‌های ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸ اعلام کرد بزودی استخراج و اکتشاف را آغاز خواهد کرد، اما تا به حال بیشتر تبلیغات بوده است. وی می‌افزاید: «کشورهای همسایه ایران نمی‌خواهند وضعیت خزر را بغرنج‌تر و یا بحرانی‌تر کنند. ما شاهد این بودیم که در سال ۲۰۰۱ وقتی آذربایجان اکتشاف را در مرزهایش شروع کرد ناوهای جنگی ایران تهدید کردند و این دو کشور در آستانه‌ی عملیات نظامی قرار گرفتند. از سوی دیگر کشورهای همسایه ایران در خزر به خوبی آگاهند که ایران امکان استخراج در این میادین را در شرایط تحریم‌های بین‌المللی ندارد و هیچ کشوری حاضر نیست به ایران کمک کند».

با توجه به رویدادهای کنونی خاورمیانه، اهمیت دریای خزر به لحاظ نفت و گاز بیشتر‌می‌شود. اکتشاف و استخراج نفت و گاز در عمق زیاد آب برای ایران به دلیل نیاز به سرمایه‌گذاری هنگفت توجیه اقتصادی ندارد و صرفا برای سهم‌گیری بیشتر از خزر می‌تواند باشد. ولی بیم آن نیز می‌رود که این اقدام ایران به لاینحل باقی ماندن رژیم حقوقی دریای خزر بیانجامد.

Azhin - آلمان - مونیخ
نه نمیتواند استفاده کند.
یکشنبه 7 فروردین 1390

iranazadiran - ایران - تهران
همه کار این حکومت پشت پرده و ریاکارانه است. وقتی سهم خزر رو بخشیدن خاطر جمع بودن که آب از آب تکون نمی خوره و این زمین نیست که تو چشم باشه (مثل بحرین ) هم میتونن دزد باشن و هم ادای مرد در بیارن. همونهایی که از استقلال دم میزدن و نه شرفی و نه غربی میگفتن. به خاطر قدوم نحس پوتین که مثلا آدم حسابشون کنه و حق نوکریشون رو به جا بیارن . سهم خزر را مانند آب خوردن بخشیدن. ای اجنبی های جاسوس خائن دزد جانی ننگ بر شما.
یکشنبه 7 فروردین 1390

sourena.de - آلمان - اشتوتگارت
این مسایل بی ارزش در حوزه کاری مدیران جهانی مموتی و ولی وقیح نیست. فعلا نظام مقدس درگیر فتنه و فتنه گرانه که این هم تا انقلاب ادامه داره.
یکشنبه 7 فروردین 1390

khosh bavar - ایران - یزد
النا دونایوا, ای تف به ان منطق و شرف و چشم ابی ات ! عجب منطقی و استدلالی, که به ایران خط و نشان بکشی که " کجا " و " چطور " از ذخایر منابع طبیعیمان استفاده کنیم ! چطور کشورهای همسایه با توجه به مشخص نبودن مرز و حق استخراج نفتی, اجازه چپاول کردن و پولدار شدن خود از طریق استخراج را دارند ولی ایران فقط اجازه " نگاه " کردن به چپاول ثروتمان باشد ! حراجی نژاد, لعنت خدا بر تو باد که فرهنگ و ثروت ایرانمان را به " حراجی " گذاشتید ! از سر نعمت پول نفت دریای خزر, کشوهای همسایه این دریا در حال تبدیل شدن به یک کشور زیبا و پیشرفته هستند و ما مردم ایران بخاطر بیعرضگی و خیانت حراجی نژادها فقط بعنوان ناظر چپاول ثروت خدادادی خود باشیم ! کجاست ان شاه ایران, کجاست ان غیرت ایران, کجاست ان ...! شاد و سربلند باشیم.
یکشنبه 7 فروردین 1390

89562389 - ایران - نجف آباد
اگه الان شاه بود میدونید ایران دومین کشور ثروتمند جهان بود.شاه نه بسیج داشت نه سپاه.نفت را میفروخت و خرج ملت میکرد.اما حالا نفت رامیفروشند باج میدند به دنیا.خدا رحمت کنه محمدرضا شاه را .پول نفت چی شده خرج بسیجی شده.اگه الان شاه بود یکی از پیشرفته ترین کشور های جهان بودیم.(میرحسین موسوی با ابراز نگرانی از موج جدید تحریم ها از سوی شورای امنیت سازمان ملل،اتحادیه اروپا، آمریکا،کانادا و استرالیا و پیامدهای ناشی از آن گفت: «تحریم های اخیر که به صورت گسترده و در سطحی وسیع در حال برنامه ریزی و اجراست، موجب وارد آمدن آسیب های شدید به مردم، مخصوصا کارگران، کشاورزان و اقشار محروم جامعه خواهد شد. کشور هم اکنون با مشکلاتی نظیر تورم، رکود اقتصادی و افزایش نرخ بیکاری روبروست که این تحریم ها می تواند این عوامل را تشدید کند.»)10مرداد1389
یکشنبه 7 فروردین 1390

bita tehrani - کانادا - ونکوور
اون موقع که رییس جمهور مقتدرررررر زیر عهدنامه ترکمانچای دوم را انگشت میزد,حواسش به مدیریت دنیا بود خب...فتحعلی بخواب که ا.ن هنوز بیداره!
دوشنبه 8 فروردین 1390

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.