حدود پنجاه درصد جمعیت شهری ایران زیر خط فقر

حدود پنجاه درصد جمعیت شهری ایران زیر خط فقر

رادیو فردا : نتایج در یک بررسی تحقیقاتی زیر عنوان «اندازه‌گیری و تحلیل اقتصادی فقر شهر»، که چهارشنبه ۱۱ اسفند انتشار یافت، حاکی است که ۴۵ تا ۵۵ درصد جمعیت شهری کشور زیر خط فقر زندگی می‌کنند. در این زمینه فریدون خاوند، استاد اقتصاد در پاریس، به پرسش‌های رادیو فردا پاسخ گفته است.

پیش از پرداختن به این بررسی تحقیقاتی، این پرسش مطرح می‌شود که اصولاً آیا درباره پدیده فقر در جامعه ایرانی آمار و اطلاعات رسمی از سوی منابع جمهوری اسلامی منتشر می‌شود یا نه؟


از لحاظ قانونی دولت جمهوری اسلامی موظف است داده‌های مربوط به فقر و جمعیت فقیر کشور را به طور منظم منتشر کند.بر پایه ماده ۹۵ قانون برنامه چهارم  «دولت مکلف است به منظور استقرار عدالت و ثبات اجتماعی، کاهش نابرابری‌های اجتماعی و اقتصادی، کاهش فاصله دهک‌های درآمدی و توزیع عادلانه درآمد در کشور و نیز کاهش فقر و محرومیت و توانمندسازی فقرا، از طریق تخصیص کارآمد و هدفمند منابع تأمین اجتماعی و یارانه پرداختی، برنامه‌های جامع فقرزدایی و عدالت اجتماعی را تهیه و به اجرا بگذارد.»بند ج همان ماده قانونی مقرر می‌دارد که به منظور اجرای برنامه‌های فقرزدایی، دولت باید خط فقر را تعریف کند. منتها این کار انجام نشده و به یاد می‌آورم که چند وقت پیش وقتی از وزیر رفاه و تأمین اجتماعی پرسیدند خط فقر در ایران چقدر است، پاسخ داد که تعریف خط فقر دردی را دوا نمی‌کند.در این شرایط چاره‌ای نیست جز مراجعه به بررسی‌های  کارشناسی، مثل همین تحقیقی که شما به آن اشاره کردید و به وسیله منصور کیانی، کارشناس ارشد هزینه و در آمد خانوار، خلیل عطار، کارشناس ارشد برنامه‌ریزی اقتصادی و ژیلا حبیبی، کارشناس آمار، تهیه شده است. خبرگزاری ایسنا این سه نفر را محقق دولتی معرفی می‌کند.

این سه محقق خط فقر در ایران را چگونه اندازه‌گیری کرده‌اند؟ در تعریف این شاخص چه ملاک‌هایی را مورد استفاده قرار داده‌اند؟


خط فقر به روش معمول بر اساس واحد پولی و حد اقل مخارج معاش تعریف شده. سطح فقر بر حسب خانوار اندازه‌گیری شده که در مناطق شهری ایران، به طور متوسط، معادل ۳.۷ نفر است. از لحاظ تغذیه، حداقل کالری مورد نیاز، دو هزار و ۳۰۰ کالری در روز هست.بر این اساس دو سناریو در نظر گرفته شده. در سناریوی اول، رژیم غذایی منطبق بر الگویی هست که انستیتوی تغذیه پیشنهاد کرده است. در سناریوی دوم، کالاهای ارزان جانشین کالاهای گران شده‌اند، مثلاً چون برنج گران است، به جای آن از ماکارونی استفاده می‌شود.

از این تحقیق چه نتایجی به دست می‌آید؟


اگر سناریوی اول را در نظر بگیریم، خط فقر برای یک خانوار ایرانی در مناطق شهری (هر خانوار مرکب از ۳.۷ نفر) حدود ۶۵۰ هزار تومان در ماه است و در این صورت ۵۵ درصد جمعیت شهری ایران زیر خط فقر زندگی می‌کند. البته ۶۵۰ هزار تومان یک میانگین است برای سراسر کشور، زیرا بر پایه همان تحقیق در تهران یک خانوار برای تأمین حداقل هزینه‌های خود به ۸۱۳ هزار تومان در ماه نیاز دارد.در سناریوی دوم، که در آن کالاهای ارزان جای کالاهای گران‌تر را می‌گیرند، خط فقر ۵۴۷ هزار تومان در ماه تعیین شده است. در این صورت ۴۴.۵ درصد جمعیت شهری ایران زیر خط فقر زندگی می‌کنند، یعنی بیش از ۲۳ میلیون نفر از شهرنشینان کشور.به بیان دیگر، بر اساس این تحقیق، ۲۳ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر از جمعیت شهری ایران «قادر نیستند مقدار کالری مورد نیاز خود را در روز جذب کنند.»

khosh bavar - ایران - یزد
امیدوارم مردم فقیرتر بشوند تا تکانی به خود, فرهنگ و سیستم اجتماعی بدهند ! فاکتور فقر در " پیشرفت " بشریت بزرگترین نقش را بازی کرده که از هزاران سال پیش این فاکتور فقر باعث هجرت انسانهای فقیر افریقایی به نقاط مختلف دنیا شده که برای اذوقه بهتر و بیشتر افریقا را ترک گفته بودند. و انسان امروزی هم از روی فقر = نبود = کمبود دست به اختراعات و اکتشافات میزند که زندگی بهتر داشته باشند. و این فلسفه فقر که عامل پیشرفت بشری هست باعث کوچ انسان امروزی از کره زمین به سایر کرات دیگر خواهد شد زیرا کره زمین بخاطر حادثه های طبیعی ( خشکسالی, یخبندان و افزایش جمعیت ) قادر به تغذیه بشریت نخواهد بود! و از طرفی از سر نعمت جنگ جهانی اول و دوم ! جامعه مدنی و سیاسی این کشورهای فقیر بعد از اتمام جنگ پیشرفت زیادی داشتند زیرا بسیار فقیر بودند و خواهان اسایش و احترام و اقتصاد قوی شدند که به انهم رسیدند و اگر انسان " فقیر " نمیبود, جامعه امروزی ما این نبود که هست ! شاد و ازاد باشیم .
جمعه 13 اسفند 1389

TAAT - ایران - اردبیل
فاصله فقیر و غنی در ایران به بیشترین مقدار خود رسیده است. علت آن فساد لجام گسیخته مأموران عالیرتبه دولت و غارت اموال ملی ایران است. با این اوصاف هر طرح خوب اقتصادی ، ناگزیر به شکست است. باید طرحی نو اندازیم تا درآینده ، امکان دستبرد اموال بیت المال به صفر برسد و برای این کار ، شایسته تشخیص دادن افراد ملاک نباشد.
جمعه 13 اسفند 1389

saitama - ژاپن - توکیو
به نظر من فقر فرهنگی بالاتراست
جمعه 13 اسفند 1389

sarehaal - ایران - ناکجااباد
ایران یک دهم ذخایر دنیارو داره و همینطور حدود یک شصتم جمعیت جهان توش زندگی میکنن با این تفاسیر هر ایرانی باید بیشتر از 6 برابر متوسط جهانی ثروت داشته باشه اما با توضیحاتی که گفته شد میشه گفت حق حدود 80 درصد مردم ایران داره دزدیه میشه کجا میره نمیدونم
جمعه 13 اسفند 1389

porharfi - هلند - آرنم
%50 دیگر اونوَر ِخط پریدن!!..
جمعه 13 اسفند 1389

zartusht67 - المان - فرانکفورت
درستش 80 درصد است
جمعه 13 اسفند 1389

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.
  • +517شاهزاده رضا پهلوی: به عنوان ایرانی میهن پرست و ملی گرا با اقدام نظامی علیه کشورم مخالفم!
  • +379پیام رضا پهلوی: اجازه نمیدهیم بعد از سقوط جمهوری اسلامی در ایران خلاء قدرت ایجاد شود
  • +322یک طرفدار حزب‌الله: دیگر نمی‌خواهم از ایران و عمامه و دین دفاع کنم. این همه دروغگویی بس است
  • +297رئیس ستاد کل ارتش اسرائیل: ما توانایی رسیدن و حمله به هر نقطه از خاورمیانه را داریم
  • +247سعید عطاالله، از فرماندهان نظامی حماس، به همراه سه عضو خانواده‌اش کشته شد
  • +232‌تلویزیون اسرائیل: هاشم صفی‌الدین «جانشین احتمالی» نصرالله در بیروت کشته شد
  • +223نماینده مجلس ملی فلسطین: پول ایران را نمی‌خواهیم ما را رها کنید، ما را نابود و دیوانه کردید
  • +208کانال ۱۲ اسرائیل: قاآنی، فرمانده نیروی قدس، «احتمالا» در حمله اسرائیل به بیروت «زخمی» شده
  • +184حمله اسرائیل به ساختمانی نزدیک سفارت ایران در دمشق؛ محل ملاقات فرماندهان سپاه و حزب‌الله
  • +158نخست‌وزیر پیشین اسرائیل: تل‌آویو باید به رهبران و تأسیسات هسته‌ای ایران حمله کند