واقعه میدان کاج؛ جنایتی که به نمایش خیابانی تبدیل شد

واقعه میدان کاج؛ جنایتی که به نمایش خیابانی تبدیل شد

عملکرد پلیس در حادثه سعادت آباد این پرسش را ایجاد کرده است که آیا نیروهای پلیس فقط برای برخورد با اعتراضات مردمی آموزش دیده اند

در پی انتشار تصاویر ویدئویی از جان سپردن مردی چاقو خورده در میدان کاج محله سعادت آباد تهران در اینترنت، تعلل ماموران پلیس و بی تفاوتی شاهدان این صحنه تلخ، در جامعه ایران معنادار تلقی شد.

میزان نگرانی جامعه در این زمینه، واکنش رئیس پلیس تهران، دادستان تهران و جمعی از نمایندگان مجلس را بر انگیخت تا آنجا که این موضوع در دستور کار کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس ایران قرار گرفت.

در نشستی که برای بررسی این قتل در دانشگاه امام صادق تهران برگزار شد، چند تن از اساتید رشته های حقوق و جامعه شناسی دانشگاه ها، از افزایش جرایم خشونت بار در ایران ابراز نگرانی کردند.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، حسین غلامی، استاد حقوق دانشگاه علامه طباطبایی با اشاره به این که مردم در صحنه حاضر بوده اما اقدامی برای نجات جان فرد مضروب انجام نداده اند، این پرسش را مطرح کرده که آیا جامعه ایران دچار فلج اخلاقی و یا فراتر از آن مرگ اخلاقی شده است؟

مهرداد درویش پور، جامعه شناس مقیم سوئد یکی از عوامل بی تفاوت شدن جامعه را رفتار دولت ایران می داند.

او در این باره به بی بی سی فارسی گفت: "زمانی که حکومتی خودش به سرکوب سیستماتیک شهروندان، آن هم به ابعادی به چنان گستردگی که سال گذشته شاهدش بودیم می پردازد، خودش مهم ترین منبع مشروعیت بخشیدن و عادی کردن خشونت در یک جامعه است."

در جریان اعتراضات سال گذشته به نتایج انتخابات ریاست جمهوری در ایران، گزارش ها و تصاویر متعددی از رفتار خشن مأموران حکومتی با معترضان و شهروندان منتشر شد.

رفتار پلیس

از جمله نکاتی که ماجرای قتل میدان کاج را از قتل های دیگر متمایز می کند، حضور ماموران پلیس در صحنه و عدم اقدام آنها برای جلوگیری از مرگ فرد چاقو خورده است.

حسین آقایی نیا، استاد حقوق دانشگاه شهید بهشتی در نشست بررسی جرم شناختی واقعه سعادت آباد این پرسش را مطرح کرده بود که آیا پلیس ما نسبت به جرایم عمومی حساسیت ندارد و بیشتر نسبت به جرایم امنیتی حساس است؟ مثلا اگر کسی در آن جا شعار می داد باز هم پلیس فقط نگاه می کرد؟

به گفته آقای آقایی نیا، نخست باید از فرماندهان پلیس پرسید که این ماموران در طول یک سال گذشته چه آموزش هایی دیده اند.

بالا گرفتن انتقادها از عملکرد پلیس در واقعه میدان کاج سبب شد که سرتیپ حسین ساجدی نیا، فرمانده پلیس تهران چند روز بعد از این واقعه اعلام کند که ماموران در دستگیری قاتل "تعلل" کرده اند و به این دلیل برخورد انضباطی لازم با آنها انجام خواهد شد.

از سوی دیگر مصطفی اقلیما، رئیس انجمن علمی مددکاری اجتماعی ایران با اشاره به وضعیت بد آموزشی و معیشتی نیروی انتظامی، ماموران حاضر در صحنه جنایت سعادت آباد را مقصر اصلی این ماجرا نمی داند.

او می گوید که این گونه وقایع مختص ایران نیست و درآمد پایین ماموران پلیس باعث بی انگیزگی آنها برای دخالت در چنین وقایعی می شود.

پلیس ایران در چند سال اخیر بارها عملیات مبارزه با بزهکاری را در شهرهای مختلف این کشور از جمله تهران انجام داده و یکی از اهداف آن را افزایش "احساس امنیت مردم" عنوان کرده است.

دستگاه قضایی

عباس جعفری دولت آبادی، دادستان تهران گفته است که چهار مامور نیروی انتظامی در ارتباط با واقعه میدان کاج بازداشت شده‌اند که بعد از چند روز و پس از تکمیل تحقیقات، آزاد شده‌ و پرونده آنها با توجه به نوع اتهامات ماموران به دادسرای نظامی تهران ارسال خواهد شد.

او مجازات متهمان این پرونده را "خواست جامعه" دانست و این واقعه را "بسیار تلخ" توصیف کرد.

در همین حال بعضی از کارشناسان می گویند که عدم رسیدگی مناسب محاکم قضایی به پرونده های مربوط به خشونت اجتماعی و خانوادگی از دیگر دلایل رواج خشونت در ایران است.

مهرداد درویش پور یکی از کارشناسانی است که می گوید برخورد مقامات قضایی ایران با این قبیل پرونده ها جدی نیست.

او می گوید: "ابتدایی ترین و اصلی ترین ابزار مقابله با خشونت، یعنی توسل به قانون، کیفیت و کارایی خود را از دست داده است و این عدم رسیدگی و در واقع بی اعتنایی، در عادی کردن خشونت در جامعه نقش مهمی دارد."

مصطفی اقلیما، کارشناس آسیب های اجتماعی در تهران هم می گوید که احتمالا شاهدان این اتفاق به دلیل نقص قوانین موجود ایران نمی خواهند به نوعی در پرونده های قضایی گرفتار شوند.

بعضی از کارشناسان هم می گویند که هرگاه افراد جامعه از شادابی، شکوفایی اقتصادی، رفاه اجتماعی و اشتغال برخوردار نباشند، شهروندان بیشتر به سمت خشونت کشیده خواهند شد و در نتیجه جامعه آرام آرام نسبت به مرگ و خشونت بی تفاوت می شود.

آقای درویش پور در این باره می گوید: "این یک واقعیت جرمشناسانه است که خشونت در گروه های محروم تر جامعه بیشتر اتفاق می افتد و در جامعه ای که رفاه اقتصادی کمتر است، بزهکاری و خشونت رایج تر است."

آقای اقلیما نیز افزایش نرخ تورم و فقر در جامعه را از عوامل موثر در روی آوردن مردم به خشونت عنوان می کند.

او می گوید: "وقتی کارمندی با حقوق پایه حدود سیصد و هفتاد هزار تومان استخدام می شود، یعنی چهار برابر زیر خط فقر است و تازه خیلی ها همین شغل را هم ندارند، ما نمی توانیم توقع داشته باشیم که آسیب های اجتماعی افزایش پیدا نکند."

پیش از این عباسعلی محمدیان، رئیس پلیس آگاهی تهران آمار قتل را در این شهر نگران کننده توصیف کرده بود.

بر اساس آنچه که در نشست اخیر اساتید دانشگاه ها مطرح شد، آمار در ایران حاکی از آن است که در سال های اخیر، موارد قتل عمد، ۸۳ درصد و آمار ضرب و جرح ۱۰۰ درصد افزایش یافته است.

این آمار نه تنها اساتید دانشگاه بلکه مردم ایران را هم نگران کرده است.

فراز_نروژ - نروژ - تونسبرگ
آقای درویش پور حتما فراموش کرده که در این پرونده یک فرد مرفه یک مرفه دیگر را کشته و قتل در یک منطقه مرفه صورت گرفته.گروه های محروم تر جامعه فعلا پیشکش.
شنبه 29 آبان 1389

bawafa1385 - المان - هامبورگ
جالب تر اطهار نظر ان اقای مصطفی اقلیما که رئیس انجمن مددکاری هم میباشد چه افاضاتی فرمودند .اقا میفرمایند چون مامورین حقوق و مزایای کافی نمیگیرند لذا در این کار دخالت نکردند. شما را بمذهب دقت کنید باین افاضات این مجنون رئیس انجمن . انجام وظیفه مطلبی است که بحقوق و دریافتی ارتباطی ندارد و انگهی پلیس در ایران یعنی منبع پول سازی و در امد .اقای اقلیما این مردم مستاصل 60 در صد بودجه مملکت را توی شکم همین اقایان نظامی ها میریزند . این چه نوع اطهار نظری است که که شما دارید . ساده تر بگویم رئیس یک انجمنی مدد کاری ادمی مثل تو باشد پلیس ان مملکت هم همین است که ما و شما و دیگران شاهدیم . اسب سواری پیش کشتان لطفا قاچ زین را نگهدارید
شنبه 29 آبان 1389

mashkok - ایران - تهران
اگر جریان میدان کاج سیاسی بود انوقت میدیدیم که ماموران چه جور وارد صحنه میشند این ربطی به پایه حقوق نداره
شنبه 29 آبان 1389

A.Ahooraei - المان - کلن
اگه مسئله سیاسی بود اونقدر پلیس های گر و گوری میریختند و یزدان رو به 3شماره به دیار نیستی میفرستادن. اما جون ناموسی بوده و یزدان زرنگ هم نعره میکشید که ناموسش را بردن و پلیس ها حتما یاد ابجی و زن خودشون افتادن و گفتن خوبش کرد فلان فلان شده رو و گذاشتن این جوون مردم فدای خواسته های کیمیا خانم گرامی بشه و اون حوون هم لابد بی اطلاع از اینکه این خانم کی هست خودش را فدا کرد.
شنبه 29 آبان 1389

iranynab - ایران - تهران
فرض بگیریم وارد عمل می شدند و طرف و میگرفتند و زندانی می کردند. زود سایت شما تیتر میزد که :‌ نیروی انتظامی در میدان کاج مرد معترض به قیمت بنزین را به شدت کتک زد و بازداشت کرد. بعدش هم بیا و ببین نقد و بررسی آبگوشتی که چه و چه و چه .. به کدوم ساز شما برقصن؟
شنبه 29 آبان 1389

farhad352 - ایران - تهران
. خوب به چهره این مترسک ها نگاه کنید.. آیا این مزدوران حامی ملا و محافظان آخوند های بیشعور هیچ شباهتی به پلیس دارند ؟ که وظیفه خود را مانند یک پلیس وظیفه شناس و مسئول انجام دهند؟ این دلقکان از خزانه مملکت نشخوار میکنند اما خدمت ملا های شپشو می نمایند و در کنار لباس شخصی ها و سپاهیان بی آبرو و مزدور هر زمان و در هر کجا در مقابل ملت خود میایستند و از انگل صفتان بیشرف آخوندکه که عادت به مفت خوری ونشخوار و تغذیه از صدقات و نذریات و باج گیری از مردم دارند در سرکوب مردم این مرز و بوم با تمامی ابزار و ادوات تهیه شده ،که باز هم از جیب همین ملت است در کشتار آنها میکوشند اما آین بی وطنان مزدور نتوانستند از مرگ یک جوان که بدست ابله دیگری چون خودشان قصابی میشد جلوگیری کنند!. مرگ و لعنت بر تمامی مزدوران و خائنین ایران زمین از آخوند خامنه ای دلقک خود فریب تا احمقی نژاد ابله زاده و تمامی دست اندکاران این دولت ننگین.
شنبه 29 آبان 1389

laeik - ایران - تهران
طفلک مقتول اگه قبل از فوتش چندبار فریاد مرگ بر دیکتاتور سر میداد, نیروهای لباس شخصی, بسیج, خودسر, سرباز گمنام آقا, همه 3 سوت جمع میشدن.
شنبه 29 آبان 1389

shahab46 - المان - هانوفر
یه مشت اوراق وکلنگی مملکت را دست بگیرند از این بهتر نمیشه.از مقام معظم انتری ومحترم ریاست کشور انتری نژاد حرکت کن تاکسانی که پول میگیرند تا مردم را بزنند
شنبه 29 آبان 1389

surena1611 - آلمان - اشتوتگارت
iranynab - ایران چه اسم قشنگی برای خودت انتخاب کردی!!! ایکاش افکار وابسته و ساندیسی تو هم مثل اسمت ناب بودند و بوی مزدوری نمیدادند. ایکاش مردم کور، کر و لال بودند و جنایتهای رژیم ولی وقیح رو نمیدیدند. ایکاش ....
شنبه 29 آبان 1389

bawafa1385 - المان - هامبورگ
من گاها از خودم میپرسم که ایا مگر ما همان مردمی نبودیم که در وقایع فتنه 57 نفت و نان دارو وهر کمکی که قادر بودیم در طبق اخلاص بمردم میدادیم . ایا مگر ما همان مردمی نیستیم که با شنیدن پیام اقایان مبنی بر اینکه ما تمام مشکلات اجتماعی را حل خواهیم کرد ما ناموس شما را حفظ خواهیم ما . ما .پس چه شد که همان ملت امروز پس از 32 سال جوانی را در خیابان در حال مرگ میبنیم و توجه ای نداریم . بر ما چه گذشته که 32 سال از 5 شبکه تلویزیونی و دهها برنامه رادیوئی با هزاران جلسه نماز جمعه و وعظ و خطابه که بایک جمع بندی هزاران ساعت وعظ توسط دام افاضاته ها انجام گرفته ملت نسبت به همه چیز بی تفاوت شده . شما بفرمائید ایا مردم ایران عوض شدهاند و از کرات دیگر امده اند یا این گونه وعظ ها پر از حیله ونیرنگ توام با دروغ و غیر واقعیات بوده.
شنبه 29 آبان 1389

KSD91022 - ایران - تهران
در مورد حقوق کارمندا راست میگه.شک نکنید.
شنبه 29 آبان 1389

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.