درمان کودکان چاق با دارو و جراحی
درمان کودکان چاق با دارو و جراحی
همه ی کودکانی که درشت جثه هستند چاق محسوب نمی شوند. بعضی از کودکان نسبت به هم سن و سالان خود جثه ی بزرگ تری دارند.
هر کودک به طور معمول طی دوران های مختلف رشد سطح چربی بدن متفاوتی دارد. بنابراین ممکن است شما فقط با نگاه کردن به ظاهر یک کودک نتوانید بگویید که آیا وزن او مشکلی برای سلامتی اش ایجاد می کند یا خیر.
اگر نگران وزن کودک خود هستید با یک متخصص مشورت نمایید. یک متخصص تغذیه می تواند ارزیابی دقیقی از وضعیت وزنی کودک شما با توجه به تاریخچه ی رشد او و خانواده و جایگاه او در نمودار رشد، ارائه دهد.
این اطلاعات می تواند به تشخیص این که آیا وزن کودک تان در محدوده ی طبیعی قرار دارد یا خیر کمک کند.
داروها:
دو دارویی که برای کاهش وزن بزرگسالان تجویز می شوند شامل سیبوترامین(مریدیا) و اورلیستات(زنیکال) است.
سیبوترامین که برای افراد بالای 16 سال تجویز می شود با تاثیر بر روی مغز، سبب سیری زودرس می شود که جدیدا نسبت به مصرف آن در کشورهایی مانند آمریکا محدودیت ایجاد شده است.
اورلیستات که برای افراد بالای 12 سال مناسب است جذب چربی در روده را کاهش می دهد.
سازمان غذا و داروی آمریکا نوعی اورلیستات به نام الی را نیز تایید کرده که بدون نسخه در خیلی از کشورها قابل خریداری است. الی که در داروخانه ها قابل دسترس است برای افراد زیر 18 سال مناسب نیست.
استفاده از دارو اغلب برای نوجوانان توصیه نمی شود. هنوز عوارض طولانی مدت آن ها مشخص نیست و تاثیر آن ها بر کاهش وزن و حفظ این وزن کاهش یافته در نوجوانان به صورت مبهم باقی مانده است.
دوباره تاکید می شود که دارو نمی تواند جایگزین یک برنامه ی غذایی سالم و ورزش منظم شود.
اعمال جراحی کاهش وزن:
اعمال جراحی ممکن است برای نوجوانان دچار چاقی شدید که نسبت به شیوه های دیگر کاهش وزن مقاوم هستند، انتخاب مناسبی باشد.
البته مانند هر جراحی دیگر، این نوع جراحی نیز با عوارض مختلفی همراه است. همچنین تاثیر این جراحی ها برروی رشد کودک در آینده، هنوز کاملا مشخص نشده است.
انجام اعمال جراحی کاهش وزن در نوجوانان شایع نیست. با این حال ممکن است پزشک اگر تشخیص دهد که عوارض چاقی برای کودک بیش از عوارض جراحی است، این کار را پیشنهاد کند.
کودکی که قصد انجام عمل جراحی کاهش وزن را دارد باید تحت نظر تیمی از متخصصان کودک و غدد باشد.
با همه ی این ها جراحی روش آسانی برای کاهش وزن نیست و هیچ تضمینی وجود ندارد که بعد از جراحی، کودک بتواند تمام وزن اضافه اش را از دست بدهد یا برای مدت طولانی وزن کاهش یافته ی خود را حفظ کند.
همچنین جراحی نمی تواند جایگزین تغذیه ی سالم و ورزش منظم شود.
دکتر حمیدرضا فرشچی -متخصص تغذیه - فوق تخصص دیابت و چاقی