دوشنبه ۶ مهر ۱۳۸۸ - ۲۸ سپتامبر ۲۰۰۹
کارون را به خاطر بسپار
با سرعت بالا ببینید
با سرعت پائین ببینید
به شهری رفتم که کارون را در آغوشش کشیدهاست: اهواز. از عکسهای چشمنواز کارون که در کتابها دیده بودم، اثری نیافتم. از خیلی چیزهای دیگرهم نشانی ندیدم.
کارون دیگر کارون سابق نیست. نه از ماهیها خبری هست و نه از پرندگان و نه از خروش آبش. حتا دیگر مردمانش هم بادی در سینهشان نمیاندازند تا بگویند: ما بچۀ کارون هستیم.
اما کارون همچنان خبرساز ماندهاست. خبرهایی که جنسشان از نوعی دیگر است: "انحراف آب کارون یک جنایت تاریخیست"، "لایروبی کارون ضروری است"، "فاضلاب شهری همچنان بیشترین آلایندۀ کارون است"...
کارون با طول ۹۵۰ کیلومتر طولانیترین و پرآبترین رود داخل سرزمین ایران است. کارون، تنها رودخانۀ قابل کشتیرانی ایران، از یک طرف از راه مصب خود به اروندرود وصل میشود و از طرف دیگر، از طریق رودخانۀ بهمنشیر به خلیج فارس میریزد و از آنجا به اقیانوس هند.
سرچشمۀ شاخههای اصلی کارون زردکوه بختیاری در استان چهارمحال و بختیاری است. پیچ و خمهای موجود در سر راه این رود، خوزستان را به جلگهای بینظیر تبدیل کردهاست. سدهای مختلفی بر روی آن ساختهاند که مهمترین آنها، سدهای کارون ۱، کارون ۳، کارون ۴، مسجد سلیمان و در پایینتر، سدهای شوشتر- عقیلی و گتوند هستند.
اینکه چه بر کارون گذشتهاست که او را به اغما فرو برده، پرسشی بود که به دنبال پاسخش بودم. حمادی، عضو شورای اسلامی شهر اهواز، از بیانصافیها و اجحافی که در حق کارون کردهاند، سخن میگوید: "آب کارون را با هزینههای هنگفت به استانهای یزد واصفهان انتقال دادند و امروز که تنها قطرهای را که از کارون باقی ماندهاست، به عنوان نفسهای آخر میخواهند به قم ببرند و از کارون یک سراب و توهم برای مردمش باقی بگذارند."
مدیر کل حفاظت محیط زیست خوزستان، هرمز محمودیراد، میگوید: "به دلیل ریخته شدن تمام فاضلاب شرق و همچنین ۳۰ درصد فاضلاب غرب اهواز به رودخانۀ کارون، فاضلاب شهری بیشترین آلودهکنندۀ این رودخانه در مقطع اهواز است که باید چارهای برای مهار آن اندیشیده شود. بخش مهمی از آلودگیهای رودخانۀ کارون ناشی از فاضلابهای صنایع است که بسیاری از آنها سیستم تصفیۀ مناسبی ندارند."
و گلایه هم میکند: "سالانه مبالغ زیادی با عنوان جرایم زیستمحیطی از کارخانهها و صنایع استان به دلیل آلودگی محیط زیست، از جمله رودخانهها اخذ میشود؛ در سال ۸۷ یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان و در ششماهۀ نخست امسال ۹۲ میلیون تومان بابت جرایم آلایندگیهای ایجادشده توسط صنایع به حساب خزانۀ دولت واریز شد. تا کنون با وجود سعی و تلاش بسیار، از جمله پیگیری از طریق ادارۀ دارایی و معاونت و برنامهریزی، نتوانستیم این مبالغ را برای انجام کارهای زیستمحیطی به استان بازگردانیم و در پی آن هستیم که راه حل قانونی برای بازگرداندن این پولها به خوزستان پیدا کنیم."
جعفر حجازی، استاندار خوزستان، میگوید: "رقمی معادل ۲۵۰ میلیارد تومان اعتبار برای ساماندهی و لایروبی رودخانۀ کارون در حد فاصل زرگان تا خرمشهر و نیز ۵۰ میلیارد تومان برای خرید و نگهداری تأسیسات جانبی اجرای این پروژه برآورد شده بود و دولت، وزارت نیرو را مکلف به تأمین اعتبار این مصوبه از منابع داخلی کرده بود؛ اما به دلیل محدودیت سقف اعتباری بخش آب، وزارت نیرو هرساله تنها مبلغ ۱۰ میلیارد تومان اعتبار برای لایروبی کارون اختصاص میدهد. مقرر شده بود لایروبی کارون ظرف پنج سال به اتمام برسد، با قطرهچکانی تأمین اعتبارات توسط وزارت نیرو برای ساماندهی و لایروبی کارون، خوزستان راه به جایی نخواهد برد."
پروژۀ لایروبی و ساماندهی کارون از دهههای قبل آغاز شده بود؛ اما به طور کامل اجرایی نشد تا سازمان آب و برق خوزستان از سال ۱۳۸۲ این پروژه را مجددأ احیا، بازنگری و تصویب کرد، ولی این سازمان هم نتوانست در اجرای کامل آن موفق باشد.
دکتر زهره مختارزاده، مدرس دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز میگوید: "متأسفانه آلودگی و تعفن رودخانۀ کارون به اندازهای افزایش یافته که پرندگان مهاجر دیگر به حاشیۀ این رودخانه نمیآیند. در گذشته در فصل پاییز و زمستان پرندگان مهاجر زیادی به رودخانۀ کارون مهاجرت میکردند، ولی در سالهای اخیر با افزایش حجم آلودگی و از بین رفتن پوشش گیاهی اطراف رودخانه، پرندگان مهاجر نیز کارون را ترک کردهاند .همچنین حیات موجودات زنده، مانند ماهیها نیز تهدید میشود و بعید است با این حجم فاضلاب ورودی به کارون هیچ موجود زندهای در رودخانه زنده بماند."
در گزارش مصور این صفحه گذاری داریم به کناره های رود کارون.
امیر قاسمی نژاد
zoroye iran - اتریش - وین
|
خدای من این حکومت چه بلائیه سر مردم ایران نازل شده همه چیز مردم رو گرفتن منابع طبیعی رو هم دارن از بین میبرند اون از دریاچه ارومیه این هم از کارون اهواز شهر عشق |
دوشنبه 29 شهریور 1389 |
|
زنده باد آزادی - ایران - اهواز
|
اگر بیای ببینی چشمت پر خون میشه تفاوت طبقاتی رو .آشغال ها آب کارون رو میفرستم کرمان اصفهان رفسنجان ، خاک خوزستان تشنه مونده |
دوشنبه 29 شهریور 1389 |
|
venoosi - بلژیک - ورویر
|
mashkok . مجبور نیستی حتما کامنت بدی .اخه این مطلب کجاش باحال بود. بهتر می بود مینوشتی (گریه داشت).عجب ادمایی پیدا میشه.@@ |
دوشنبه 29 شهریور 1389 |
|
HiDD3N - بلژیک - وست ولاندرن
|
استان و شهر من.. اهواز! ثروتمندترین استان ایران که یک ریال از این ثروت/نفت نصیبش نشد !!! |
چهارشنبه 31 شهریور 1389 |
|