بررسی روزنامه های صبح تهران؛ دوشنبه هشتم شهریور
بررسی روزنامه های صبح تهران؛ دوشنبه هشتم شهریور
تیترهای اول
"جاسوسی در دانشگاه ها" به نقل از وزیر علوم تیتر اصلی ابتکار است، "حفظ وحدت با انتقادات دلسوزانه منافات ندارد" عنوان اصلی مردم سالاری است، آرمان خبر داده که "اعضای پارلمانی اروپا به ایران می آیند" و جهان صنعت از "برنامه ای برای تمام فصول" نوشته است.
" تعیین مالیات واقعی اصناف با طرح صندوق فروش" خبری است که در روزنامه ایران آمده، دنیای اقتصاد در گزارشی از بورس تهران از "پرواز دو درصدی در یک روز" خبر داده است.
جام جم از جلسه مجلس با تیتر "دولت در ترازوی نقد مجلس" گزارش داده، خراسان از " تشکر ۲۱۶ نماینده از پیگیری ماجرای کهریزک و درخواست برای به سرانجام رساندن پرونده کوی دانشگاه" نوشته است.
"اعلام خطر فلسطینی ها درباره برپائی کنگره جهانی یهودیان در قدس" خبر اول روزنامه جمهوری اسلامی است، "تظاهرات پانصدهزار نفری آمریکائی علیه سیاست های اوباما" تیتر اول کیهان است و رسالت از قول وزیر خارجه نوشته "اسرائیل زبانی جز مقاومت نمی فهمد".
گزیده مقالات
بیاعتمادی به قلب
محمدحسین مهرزاد در سرمقاله جهان صنعت با اشاره به سئوال روز گذشته نادران از متکی در مجلس نوشته به این ترتیب بار دیگر اسفندیار رحیم مشایی سوژه خبری شد، و اینکه مشایی چند مسوولیت همزمان دارد و چه میگوید یا اینکه همایش ایرانیان خارج از کشور را چگونه اداره میکند و در سخنرانیهایش چه میگوید.
به نوشته این روزنامه آنچه دیروز در خانه ملت رخ داد سوال الیاس نادران از وزیر امور خارجه بود که نه شخص مشایی بلکه شخص رییس دولت را نشانه رفت. نادران و بسیاری از مردمی که او وکالتشان را برعهده دارد چیزی که میخواهند بدانند این است که شورای عالی ایرانیان خارج از کشور با کدام مجوز قانونی موازی با دستگاه دیپلماسی رسمی کشور فعالیت میکند؟
جهان صنعت این همه را موازیکاری در دستگاههای مختلف کشور دیده که گرچه پس از روی کار آمدن احمدینژاد نمونههای فراوانی دارد اما در این مورد آخر فضا کمی ابهامآمیزتر است، چه آنکه وزیر امور خارجه جایگاه خاصی در سیاست ایران دارد که باید در جریان تمام مذاکرات با طرفهای خارجی قرار بگیرد تا موضعی برخلاف نظر نظام نگیرد و همسو با اهداف کلان به رایزنیهای دیپلماتیک بپردازد.
این مقاله نتیجه گرفته که کلید این ماجرا در آن است که بدانیم چرا آقای احمدینژاد یا لااقل بخشی از اطرافیان او وزارت خارجه را محرم نمیدانند؟
زنان در مجلس
توران ولی مراد در مقاله ای در روزنامه آرمان نوشته زنان اصولگرای مجلس به جای اینکه خود را در مقابل زنان و کودکان پاسخگو بدانند در مقابل مردان جوابگو هستند. پس از نشست اتئلاف اسلامی زنان به دنبال این بودیم که با هیات رئیسه مجلس دیدار و جلسهای با آقای لاریجانی داشته باشیم که این وقت ملاقات به ائتلاف اسلامی زنان داده نشد و فقط خانم هایی میتوانستند وارد مجلس شوند که کارت داشته باشند.
نویسنده مقاله با اشاره به این که زنان مجلس به اعتراضات کارشناسان به لایحه حمایت از خانواده پاسخ نمیدهند. هرگز به اشکالات ما جواب کارشناسی ندادند و اینگونه عنوان میکنند که مخالفتها با لایحه حمایت از خانواده سیاسی است.
به نوشته مقاله آرمان در مورد اظهار نظرهای مطرح شده مبنی بر تهیه لایحه حمایت از خانواده بر اساس شرع مقدس باید گفت که در قرآن آمده است که اگر میترسید که عدالت رعایت نشود پس به یک زن قانع شوید. شرایط عرف اجتماعی ما هم به گونهای نیست که مرد عدالت را رعایت کند. تحقیقات نشان داده مردانی که به دنبال ازدواج مجدد رفتهاند هم به همسر و فرزندانش اول خود بی عدالتی کردهاند و هم به خانواده دوم.
مخالفت با وجود مجمع
نسرین وزیری در روزنامه خبر با اشاره به این که رهبر جمهوری اسلامی بر ضرورت وحدت و همدلی تاکید کرده است نوشته در حالی که انتظار میرفت پس از این توصیههای روشنگرانه ایشان دیگر نه کسی دولت را متهم به گردن کشی در برابر قانون کند و نه کسی اتهام استبداد طلبی و مشی دیکتاتوری به دیگری ببندد، اما گویا بار دیگر اختلافات دولت و مجلس رونمایی خواهند شد و اینبار از سوی دولت.
نویسنده با این مقدمه اشاره کرده که علیاکبر جوانفکر مشاور رسانهای رئیس جمهور در یادداشتی با عنوان «انحراف خطرناک»، نمایندگان را به «بدفهمی قانون» و «اصرار بر وضع قانون خلاف شرع و مغایر با قانون اساسی» متهم کرده که شائبه حرکت به سمت «استبداد پارلمانی» در جامعه را تقویت میکند.
گزارش خبر نشانه می دهد که آقای جوانفکر نوشته نمایندگان نباید بر تصویب قوانین که از سوی شورای نگهبان خلاف قانون اساسی و شرع شناخته شده است، اصرار ورزند چرا که رئیس جمهور نیز بر اساس اصل 113، به عنوان دومین مقام رسمی کشور مسوول اجرای قانون اساسی است و نمیتواند قوانین خلاف شرع و قانون اساسی را اجرا کند.
مشکلات هدفمند کردن یارانه ها
جبار کیانی پور در تحلیل اقتصادی خود در آرمان نوشته از آنجایی که هزینه تولید در کشور ما با توجه به نرخ تورم و تحریمهای جهانی روزبهروز افزایش مییابد و نرخ تسهیلات بانکی هم رقم بسیار بالایی بوده و هزینههای تحمیل شده بر تولید هر روز بیشتر میشود، اجرای بدون برنامه هدفمندکردن یارانهها فضای کسبوکار تولید را با توجه به عدم رقابتپذیری آن با دیگر کشورها دچار آسیبهای جدی خواهد کرد.
به نظر این اقتصاددان بار روانی ناشی از گرانی انرژی هم اکنون آرامآرام خود را نشان میدهد و تناسب گرانی عوامل تولید به مراتب بیشتر از افزایش نرخ هدفمندکردن یارانهها است. بنابراین تولید توان رقابت خارجی را نخواهد داشت و تنها تولید، مصرف داخلی داشته و به پسماند تبدیل میشود.
مقاله آرمان نظر داده افزایش بیرویه واردات عرضه را بر تولید داخلی تنگتر خواهد کرد، بهطوریکه تولید داخلی در رقابت با نوع خارجی جوابگوی هزینههای خود نخواهد بود و در نتیجه تولید متوقف و بحران بیکاری پدید میآید و کارخانجات به تعطیلی کشانده میشوند.
دولت و واردات
روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود یادآوری کرده که بر اساس تغییر قانون برنامه چهارم که دولت را از جلوگیری واردات کالاهای غیرممنوعه، بازداشته است، دولت حق ندارد با روشهائی مانند اعمال تعرفههای غیرمتعارف در برابر درخواست واردات محصولات مقاومت نماید و مانعی ایجاد کند.
تاکید دیگر این مقاله بر این است که در سالهای اخیر و در پی افزایش شدید نرخ تورم در ایران، ارزش برابری پول ملی و قدرت خرید آن در بازارهای بینالمللی کاهش یافت ولی دولت با حفظ این ارزش برابری به صورت غیرطبیعی که از آن به مدیریت نرخ ارز تعبیر میکنند، اجازه نداد تغییر چندانی در نرخ برابری ریال ایران و سایر ارزهای رایج جهان نمایان شود. این سیاست گرچه به ارزان ماندن واردات و کنترل سهم کالاهای وارداتی در تورم داخلی انجامید ولی پس از مدتی در پس وقوع بحران جهانی و پیامدهای آن برای اقتصادهای تولید کننده و مبداء واردات کشور ما، این ارزانی واردات به بلیهای بزرگ برای تولید کنندگان داخلی تبدیل شد.
به نوشته روزنامه جمهوری اسلامی اقتصاد ایران همزمان با دو اهرم فشار مواجه شده، ارزانتر شدن واردات و بالا رفتن هزینههای تولید در داخل به علت افزایش تورم. ادامه این روند بنیه و توان رقابتی صنایع داخلی را بیش از پیش کاهش میدهد و باعث میشود با کاهش تولیدات داخلی دولت برای مهار تقاضا مجبور به واردات بیشتر شود.
قربانی کردن تاریخ انقلاب
روزنامه جمهوری اسلامی با تیتر 12 فروردین، قربانی بعدی طرفداران افزایش تعطیلات عید فطرشد خبر داده که کمیسیون فرهنگی مجلس با عقب نشینی در برابر اعتراضاتی که به حذف تعطیلی 15 خرداد شد، مقرر کرد به جای 15 خرداد، تعطیلی 12 فروردین حذف شود تا طرح افزایش تعطیلات عید فطر بتواند عملی شود.
این روزنامه ابراز تعجب کرده که اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس به این نکته بدیهی توجه نکردهاند که حذف 12 فروردین که "روز جمهوری اسلامی" است، به معنای به فراموشی سپردن خاطره کنار گذاشتن رژیم شاهنشاهی و تأسیس نظام جمهوری اسلامی با آراء مردم ایران است.
عملی که به نوشته روزنامه جمهوری اسلامی زمینه را برای فاصله گرفتن نسلهای آینده از تاریخ انقلاب و نظام جمهوری اسلامی فراهم میسازد.
تعجب از بانک مرکزی
پویا جبل عاملی در سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته شاید جای بسی شگفتی باشد وقتی بانک مرکزی ابزار نرخ ارز را برای تاثیرگذاری بر تجارت خارجی در دست دارد به دولت توصیه کند که حجم وارداتش را کاهش دهد.
به نظر این اقتصاددان وقتی خود بانک مرکزی میداند و دریافته است که اقتصادایران امروز به جای آنکه درآمد نفتی را تبدیل به سرمایه کند آن را مبدل به کالای نهایی مصرفی کرده، چرا وارد گود نمیشود و حداقل اگر ارزش پول ملی را به عنوان یک سیاست راهبردی برای توسعه کاهش نمیدهد، ارزش واقعی آن را حفظ کند.
سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته آخر کجای متون اقتصادی توصیه شده و کجای دنیا ارزش اسمی ارز را تثبیت میکنند؟ وقتی یک سیاستگذار سخن از تثبیت نرخ ارز میزند، منظور نرخ واقعی ارز است و البته برای فلان کشوری که تورمش در حد و مرز تورم جهانی است دو مفهوم نرخ ارز اسمی و واقعی یکی است و نیاز به اشاره نیست؛ اما در ایران اگر به هر دلیلی سیاستگذاران ما به دنبال تثبیت نرخ ارز هستند باید در هر دوره، نرخ اسمیارز را نسبت به تورم داخلی و خارجی تعدیل کنند.
سرانجام این که: بانک مرکزی، به عنوان سیاستگذار پولی در ایران هدف و مسوولیتش کنترل نرخ تورم است؛ اما برای این مسوولیت، ابزاری در دست ندارد. اوراق قرضهای که وجود ندارد، نرخ بهره وابسته به نظر دولت است و نرخ ذخیره قانونی هم که به خاطر فشار دولت بر بانکها برای وام دهی - هرچند به نظر میرسد این فشارها کم شده است - آنچنان موثر نیست.
|