رای گیری در انتخابات پارلمانی بریتانیا آغاز شد

رای گیری در انتخابات پارلمانی بریتانیا آغاز شد

رای گیری در انتخابات پارلمانی بریتانیا آغاز شده است.

نظرسنجی ها نتوانسته است نتیجه رای گیری در انتخابات کنونی را پیش بینی کند

روز پنجشنبه، 16 اردیبهشت (6 مه)، از ساعت 7 بامداد به وقت محلی، مراکز اخذ رای در نقاط مختلف بریتانیا کار خود را آغاز کردند و رای گیری برای گزینش نمایندگان مجلس عوام - مجلس سفلای - این کشور تا ساعت 22 به وقت محلی ادامه خواهد داشت.

از آنجا که حزب یا فراکسیونی که بتواند اکثریت کرسی های مجلس عوام را به دست آورد مامور تشکیل کابینه می شود، نتیجه انتخابات سرنوشت دولت آینده را معین خواهد کرد.

در انتخابات این دوره، بیش از چهل و چهار میلیون رای دهنده ثبت نام کرده اند تا با آرای خود، ششصد و پنجاه نماینده مجلس را از میان حدود چهارهزار و یکصد و پنجاه نامزد انتخاباتی برگزینند.

نخستین نتایج شمارش آرا در برخی حوزه های کوچکتر احتمالا حدود یک ساعت پس از خاتمه رای گیری مشخص می شود و انتظار می رود نتیجه انتخابات در بقیه حوزه ها هم تا حدود ساعت 9 بامداد جمعه معلوم شده باشد.

رای گیری در یکی از حوزه های انتخاباتی به دلیل درگذشت یکی از نامزدها تا روز 27 ماه مه به تعویق افتاده است.

در انتخابات پارلمانی بریتانیا، تمامی شهروندان این کشور و همچنین اتباع کشورهای مشترک المنافع و جمهوری ایرلند (ایرلند جنوبی) که در بریتانیا مقیم هستند، به سن هجده سالگی رسیده و برای رای دادن ثبت نام کرده اند می توانند در رای گیری برای گزینش نماینده حوزه انتخابیه محل سکونت خود شرکت کنند.

هر یک از شهروندان بریتانیا، کشورهای مشترک المنافع و جمهوری ایرلند هم که به سن هجده سالگی رسیده باشد، با شرط اینکه سابقه برخی محکومیت های کیفری را نداشته باشد، می تواند خود را رسما نامزد نمایندگی پارلمان کند و برای این منظور لازم است ده فرد واجد شرایط رای دادن در حوزه انتخابیه مورد نظر، او را برای نامزدی در انتخابات معرفی کنند.

برای جلوگیری از ورود بی رویه افراد به مبارزات انتخاباتی، داوطلبان نمایندگی مجلس باید هنگام ثبت نام به عنوان نامزد انتخاباتی مبلغ پانصد پوند را به عنوان سپرده به ودیعه بگذارند و سپرده هر نامزدی که نتواند به دست کم پنج درصد کل آرای ریخته شده در حوزه انتخابیه دست یابد، ضبط خواهد شد.

از میان نامزدهای انتخاباتی، کسی که اکثریت ساده آرا را کسب کند به عنوان نماینده حوزه انتخابیه معرفی می شود و به مجلس راه می یابد.

تمامی احزاب و نامزدهای شرکت کننده حق نظارت مستقیم بر نحوه رای گیری در حوزه های انتخابیه را دارند و ناظرانی نیز از کشورهای مختلف، از جمله تاجیکستان به عنوان یکی از اعضای سازمان امنیت و همکاری اروپا، برای نظارت بر این انتخابات به بریتانیا سفر کرده اند.

حضور ناظران خارجی از جمله نمایندگان اعزامی از سوی سازمان ها و نهادهای مختلف برای نظارت بر انتخابات هم در اکثر کشورهای آزاد جهان از جمله بریتانیا امری متداول و پذیرفته شده است.

نتایج غیرقابل پیش بینی

این انتخابات شاهد رقابت نزدیک سه حزب اصلی بریتانیا برای کسب قدرت بوده است

دوره قانونگذاری مجلس عوام پارلمان بریتانیا حداکثر پنج سال است اما رهبر حزب اکثریت که مقام نخست وزیری را برعهده می گیرد می تواند هر زمانی که مناسب بداند، فرمان انحلال پارلمان و برگزاری انتخابات جدید را از ملکه دریافت کند.

علاوه بر مجلس عوام، پارلمان بریتانیا دارای یک مجلس دیگر به نام مجلس اعیان یا "لردها" با اختیارات محدود است که عضویت آن مادام العمر است اما پس از انحلال مجلس عوام، مجلس لردها هم تا معلوم شدن نتیجه انتخابات و آغاز به کار دوره جدید قانونگذاری، جلسه ای تشکیل نمی دهد.

روند مبارزات انتخاباتی در انتخابات کنونی از روز 6 آوریل و موافقت ملکه با درخواست گوردون براون، نخست وزیر، برای انحلال دوره قبلی پارلمان و صدور فرمان برگزاری انتخابات جدید در هفته پس از آن به جریان افتاد.

در طول سه هفته رقابت های انتخاباتی، داوطلبان عضویت در پارلمان به ارائه برنامه های خود و جلب نظر رای دهندگان در حوزه های انتخابیه مبادرت کردند اما مطالب خبرساز عمدتا به رقابت احزاب اصلی و رهبران آنها اختصاص داشته است.

انتخابات دوره قبلی مجلس عوام در روز 5 ماه مه سال 2005 و با شرکت بیش از بیست و هفت هزار رای دهنده برگزار شد که ششصد و چهل و شش نماینده آن دوره را برگزیدند.

در دوره قبلی، حزب کارگر توانست 356 کرسی را به دست آورد و دولت را تشکیل دهد در حالیکه حزب محافظه کار 198 کرسی و حزب لیبرال دموکرات 62 کرسی را به خود اختصاص دادند و بقیه کرسی های مجلس نیز در اختیار احزاب کوچکتر قرار گرفت.

حزب کارگر با کسب اکثریت قابل توجه کرسی های مجلس عوام از سال 1997 تا کنون دولت را در اختیار داشته اما نظرسنجی های انجام شده در جریان رقابت های انتخاباتی کنونی از نزدیک بودن میزان حمایت مردم از سه حزب اصلی حکایت دارد.

به همین دلیل هم کارشناسان نتیجه انتخابات حاضر را چندان قابل پیش بینی ندانسته و عوامل مختلف، به خصوص میزان مشارکت رای دهندگان و تصمیم افراد غیروابسته به احزاب را، که معمولا نزدیک به زمان اخذ رای اتخاذ می شود، در نتیجه نهایی موثر دانسته اند.

در عین حال، رهبران احزاب اصلی در صدد بوده اند ضمن حفظ حمایت طرفداران سنتی خود، نظر رای دهندگانی را که تعهد و وابستگی حزبی ندارند به خود جلب کنند و به این ترتیب، به اکثریت کرسی های مجلس دست یابند.

به طور سنتی، احزاب اصلی در بریتانیا با اتکای به کسب اکثریت کرسی ها در مجلس عوام، و در نتیجه، اطمینان از ادامه حمایت پارلمانی، دولت را تشکیل داده اند و موارد تشکیل دولت اقلیت یا ائتلافی در این کشور بسیار نادر بوده است.

کارشناسان سیاسی با توجه به اینکه نظرسنجی ها انجام شده برنده مشخصی را برای انتخابات کنونی پیش بینی نمی کند، و با اتکای به موارد تقریبا مشابه در گذشته، گزینه های مختلف را مورد بررسی قرار داده اند.

از جمله اینکه رهبر حزبی که بیشترین کرسی های مجلس را، بدون کسب اکثریت کرسی ها، به دست آورد، از سوی ملکه مامور تشکیل دولت جدید می شود و خواهد کوشید برای کسب رای اعتماد و تصویب لوایح مورد نظر خود، با احزاب کوچکتر ائتلاف کند یا دست کم حمایت آنها را به دست آورد.

اما در صورتیکه حزب دارای بیشترین تعداد کرسی ها قادر به تشکیل دولت نباشد، قاعدتا ماموریت تشکیل کابینه به رهبران احزاب عمده دیگر پیشنهاد خواهد شد تا برای تشکیل کابینه از طریق ائتلاف با سایر احزاب اقدام کند و اگر این روند نیز به نتیجه نرسد، انتخابات جدید برگزار می شود.

در عین حال، حتی اگر یکی از احزاب یا ائتلافی از احزاب مختلف بتواند دولتی را با اکثریت ضعیف تشکیل دهد، باید انتظار داشت که عمر چنین دولتی کوتاه باشد و نخست وزیر به محض احساس اطمینان نسبی از کسب حمایت رای دهندگان، مجلس را منحل و انتخابات جدید را برگزار کند.

ابهام در مورد نتیجه انتخابات باعث نگرانی هایی در مورد وضعیت سیاسی بریتانیا در خلال چند ماه آینده شده و بر برخی شاخص ها، از جمله نرخ برابری پوند در برابر سایر ارزهای معتبر تاثیر منفی گذاشته است.

همزمان با انتخابات پارلمانی در روز پنجشنبه، رای دهندگان در برخی نواحی این کشور چهار هزار و دویست و بیست و دو عضو حدود نود شورای محلی را که دوره انتخابات آنها فرا رسیده از میان حدود شانزده هزار کاندیدای عضویت در این شوراها بر می گزینند.

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.