برنامه پنجم: از اینترنت پرسرعت تا نقش بسیج در امنیت
برنامه پنجم: از اینترنت پرسرعت تا نقش بسیج در امنیت
تلاش برای توسعه اینترنت پرسرعت در کنار ایجاد شبکه اینترنت ملی بخشی از برنامه پنجم توسعه است و دولت می کوشد در کنار آن بخشی از کار دولت را با عنوان "کار در خانه" به خانه ها منتقل کند. در کنار این فعالیت های اداری، نقش استانداران در برنامه ریزی پررنگ تر می شود ودولت موظف می شود تا از یک و نیم میلیون بسیجی فعال برای امنیت پشتیبانی کند.
فصل چهارم برنامه به نظام "اداری و مدیریت" اختصاص دارد که در آن بر گسترش "خدمات دولت الکترونیک" تاکید شده است. برای رسیدن به این هدف، دولت باید "شبکه ملی اطلاعات امن و پایدار با پهنای باند مناسب" را توسعه دهد و امکان "دسترسی گسترده و پرسرعت را برای کلیه کاربران این شبکه فراهم نماید."
این اقدام در حالی صورت می گیرد که در حال حاضر کاربران خانگی در ایران نمی توانند اینترنت با سرعت بیشتر از ۱۲۸ کیلو بیت در ثانیه داشته باشند و دولت هم بارها از این کار دفاع کرده است.
محدودیت سرعت اینترنت به خصوص در ماههای اخیر و بعد از انتخابات جنجال برانگیز ریاست جمهوری اهمیت ارتباطات اینترنتی را آشکار کرد.
دولت برای مقابله با معترضان در این مدت از طریق کاهش سرعت و قطع اینترنت، مسدود کردن سایت ها سعی کرد به اهداف خود برسد اما کاربران ایرانی باوجود این محدودیت ها، دوره تازه ای را در روزنامه نگاری شهروندی به نام خود ثبت کردند.
آنها با انتقال تصاویر ضبط شده معترضان که به وسیله موبایل ها گرفته شده بود، ابعاد اعتراضات را در سراسر دنیا منتشر کردند.
کار در خانه
یکی دیگر از برنامه های که دولت آن را دنبال می کند "طرح کار در خانه" است که دولت در صدد است از طریق دولت الکترونیک، بخشی از کارهای سازمان ها را به کارمندان خود در خارج از محل اداره واگذار کند.
ابعاد طرح کار درخانه روشن نیست و مشخص نیست که دولت چه کارهایی را جزو کار در خانه می داند و این کارها به چه گروه از کارمندان داده می شود. هدف این کار هم معلوم نیست آیا این در جهت خصوصی سازی و کوچک شدن دولت است یا قرار است هزینه های جا و تجهیزات کارمندان کم شود.
نکته جالب توجه دیگر در این بخش، مربوط تغییر ساعت رسمی کشور است که مدتی بین مجلس اصولگرا و دولت آقای احمدی نژاد بر سر آن جدال سختی در گرفت. سرانجام این مجادله البته به نفع مجلس تمام شد.
ماجرا از این قرار بود که دولت یکباره تصمیم گرفت که تغییر ساعت فصلی (زمستانی و تابستانی) تاثیری در مصرف انرژی ندارد و از این پس لازم نیست ساعت در شروع فروردین و آخر شهریور تغییر کند. در مقابل مجلس نظر دولت را قبول نداشت و دولت را ملزم کرد دوباره تغییر ساعت فصلی را به اجرا بگذارد.
با این سابقه، دولت در ماده ۶۵ برنامه پنجم تغییر ساعات رسمی کشور و ترتیب و تنظیم کار دستگاههای اجرایی را به دولت واگذار کرده است.
نقش پررنگ استانداران
توسعه منطقه ای بخشی از لایحه برنامه پنجم توسعه است. مبنای این بخش با تصمیمی شروع شده که دولت آقای احمدی نژاد سه سال پیش گرفت و در آن ابتدا دفاتر سازمان مدیریت و برنامه ریزی در استانها را زیر نظر استانداران قرار داد و بعد با حذف سازمان مدیریت و برنامه ریزی، ماموریت های استانی آن را به استانداری واگذار کرد.
این کار مخالفانی زیادی داشت که معتقد بودند استانداری ها به کارهای سیاسی و امنیتی می رسند و کارهای برنامه ریزی نباید در چنین نهادی ادغام شود اما دولت به این انتقادها گوش نداد و کار خودش را پیش برد. اکنون در برنامه پنجم توسعه، یک قدم فراتر رفته است و قرار است شورای برنامه ریزی و توسعه در هر استان با هدف تمرکز زدایی تشکیل شود و مسئولیت آن نیز با استانداری است.
این شورا می تواند در باره بودجه سالانه و نحوه مصرف آن در استان تصمیم بگیرد و برای این کار نیز خزانه استانی با نام "حساب خزانه داری کل"(خزانه معین استان) راه اندازی می شود.
نقش بسیجیان فعال در دفاع
فصل هفتم برنامه پنجم توسعه مربوط به دفاع و امنیت و سیاست است. در این بخش شرح داده شده است که چگونه "سامانه پدافند هوایی کشور" به لحاظ کمی و کیفی باید ارتقا پیدا کند.
در این بخش به دولت اجازه داده شده تا از "بسیج مستضعفان" برای آنچه "امنیت و دفاع از کشور" خوانده شده، بهره بیشتری بگیرد و پشتیبانی لازم را برای "افزایش یک و نیم میلیون نفر بسیجی فعال و و ویژه" تا پایان برنامه پنجم انجام دهد.
با آنکه در سالهای اخیر به خصوص در دوره آقای احمدی نژاد فعالیت های اقتصادی سپاه پاسداران و دیگر نیروهای وابسته از جمله نهادهای وابسته به بسیج گسترده شده است، اما در برنامه پنجم پیش بینی شده تا به سازمان بسیج در پروژه های عمرانی سهم بیشتری داده شود.
قرار است کارهایی از جمله احداث و تعمیر مدارس و خانه های روستایی، بیابان زدایی، جنگل کاری، آبرسانی به روستاها و مساجد در مناطق محروم وروستایی و مرزی به سازمان بسیج واگذار شود.
در بخشی از ماده ۱۸۶ لایحه برنامه پنجم دولت آقای احمدی نژاد بخشی از ایده های خود را گنجانده که در سالهای گذشته بارها آنها را تکرار کرده است. "تلاش برای اصلاح ساز و کارها و نظامات حاکم بر جهان" و "توسعه و تعمیق دیپلماسی عدالت خواهی در جهان."
|
|