دوبی بدهکار و ۳۸ سالگی امارات عربی متحده

دوبی بدهکار و 38 سالگی امارات عربی متحده

آیا بحران بدهی مالی دوبی در سی و هشتمین سالگرد تشکیل امارات عربی متحده - متشکل از هفت شیخ نشین-، موقعیت یکی از موفق ترین کشورهای جهان عرب را زیر سئوال برده است؟

امارات عربی متحده توانسته است بخشی بزرگی از چهار دهه حیاتش را به خوبی پشت سر بگذارد؛ و این خود یک دستاورد است.

وقتی در دوم دسامبر 1971 این کشور تاسیس شد، ابهاماتی در خصوص آینده آن وجود داشت.

تصمیم بریتانیا مبنی بر خروج نیرو هایش از حاشیه جنوبی خلیج فارس - که چند سال پیش از آن گرفته شده بود- حاکمان این شیخ نشین ها را دچار دلهره کرد.

حتی گفته می شد که این حاکمان حاضر بودند به نیروهای بریتانیایی پول دهند تا آنجا بمانند؛ پیشنهادی که از سوی دولت بریتانیا رد شد.

مرواریدهای نفت

سختی، بیماری و بی سوادی دو نسل قبل اکنون تبدیل به خاطره ای قدیمی شده است

خلیج فارس حدود 150 سال مانند دریاچه بریتانیا بود. بریتانیا از حاکمان محلی در مقابل همسایه های قوی تر آنها مانند ایران، عراق و عربستان سعودی حمایت می کرد.

ولی از آن پس این حاکمان محبور بودند خودشان از پس زندگی شان برآیند.

بیشتر ناظران می گویند که بقای امارات عربی متحده در قالب حکومت فدرالی و پیشرفت سریع آن به سوی نوگرایی قابل توجه است.

شیخ نشین ها که پیش از استخراج نفت، حیات شان وابسته به ماهیگیری و صید مروارید بود اکنون مدرسه، فرودگاه، برجهای بلند و هتلهای پر زرق و برق دارند.

سختی، بیماری و بی سوادی دو نسل قبل اکنون تبدیل به خاطره ای قدیمی شده است.

اما موفقیت امارات عربی متحده هزینه هایی هم داشته است.

از آغاز تاسیس، حیات اقتصادی امارات به منابع عظیم نفتی ابوظبی و کارگران مهاجر که عموما اهل آسیای جنوب شرقی هستند، وابسته بوده است.

بخشی از بقای این حکومت فدرالی که هشتمین تولیدکننده نفت خام جهان است، مدیون شخصیت و وسعت نظر شیخ زاید آل نهیان بوده است که بیش از سی سال رئیس امارات بود.

همسایگان رقیب

شیخ زاید آل نهیان، نخستین رئیس جمهوری امارات عربی متحده

دوبی تحت حاکمیت شیخ راشد آل مکتوم که برخلاف ابوظبی به منابع نفتی دسترسی نداشت، پیش به سوی تبدیل شدن به یک مرکز داد و ستد عظیم رفت.

شیخ زاید و شیخ راشد دو شخصیت کاملا متفاوت از هم بودند؛ اولی یک رئیس قبیله ای بادیه نشین و دیگری شاهزاده ای بازرگان. اما هر دو دارای قابلیتهای ویژه ای بودند.

همیشه میان ابوظبی محافظه کار و دوبی نوگرا تنش هایی وجود داشته است. اما با وجود تمام کشمکش ها امارات توانست به حیات خود ادامه دهد.

شیخ راشد در سال 1990 مرد و شیخ زاید در سال 2004.

مشکلات میان این دو شیخ نشین با روی کار آمدن جانشینان شیخ زاید و شیخ راشد بیشتر شد.

دوبی سریع تر از پیش به سوی مدرن شدن حرکت کرد. پول فراوانی قرض گرفت و در مستغلات سرمایه گذاری کرد تا بازرگانان، سرمایه گذاران و توریست ها ار سراسر جهان به خاکش بکشاند.

از اینجا بود که دوبی شدیدا وابسته به کارگران و متخصصان خارجی شد. حدود 80 درصد جمعیت دو میلیونی دوبی را خارجی ها تشکیل می دهند.

برای بسیاری از جوانان عرب و آسیایی دوبی جهانی رویایی بود؛ محلی که می توانست جاه طلبی های آنها و آرزوی داشتن زندگی ای مرفه را برآورده کند.

در طول یک سال گذشته در پی تشدید بحران جهانی مالی، این رویا به تلخی گرائید.

شیخ محمد بن راشد آل مکتوم (راست) حاکم دوبی و شیخ خلیفه بن زاید آل نهیان، حاکم ابوظبی

قیمت ملک کاهش یافت و صدها پروژه ساختمانی متوقف شد. هزاران کارگر خارجی شغل شان را از دست دادند.

با تمام این اوصاف جهان آمادگی پذیرش بحران بدهی دوبی را نداشت.

زمانی که شرکت سرمایه گذاری دوبی ورلد، وابسته به حاکم دوبی در اواخر نوامبر اعلام کرد که باز پرداخت بدهی 60 میلیارد دلاری خود را برای مدتی متوقف می کند، جهان اقتصادی در شوک فرو رفت.

اکنون این سئوال مطرح است آیا ابوظبی جبران بدهی همسایه ولخرج خود را خواهد کرد.

رولا خلاف، نویسنده روزنامه فایننشال تایمز می گوید: "ابوظبی در تله گیر کرده است. با آنکه از تاثیر این بدهی بر اعتبار و اقتصاد امارات عربی متحده نگران است، اما اصراری ندارد که به سرعت اقدامی کند."

بسیاری از کارشناسان معتقدند که کمک ابوظبی برای دوبی کم خرج نخواهد بود.

خاندان مکتوم که سالهاست دوبی از قدیم به عنوان الگوی درخشان معرفی می کردند، ممکن است مجبور شوند مسیر خود را تغییر دهند و بخشی از خودمختاری خود را از دست دهند.

راجر هاردی

تحلیلگر مسائل خاورمیانه - بی بی سی

mehr47 - ایران - تهران
بعد از 38 سال درگیر بحران شدند!!! مسئولین ایران کلاهشونو بندازن بالاتر که عین 30 سال را تو بحران هستند.
جمعه 13 آذر 1388

hamesheh bahar - انگلستان - لندن
دوبی یک حباب رنگین!!
جمعه 13 آذر 1388

saeed1 - کانادا - تورونتو
کشورهای تقلبی که بوسیله انگلیس درست شدند!
جمعه 13 آذر 1388

samythekid - آلمان - گیسن
ای حال می‌کنم این دوبی‌ افتاده به پیسی.. واسه خلیج فارس ما اسم اجداد کثیفتون رو میذارین؟ اسم خلیج فارس رو کسانی‌ تعیین می‌کنن که چند هزار ساله که اونجا سر پا هستن نه اونایی که تو ۳۸ سال گندشون در اومد!!!
جمعه 13 آذر 1388

vaghe bin - ایران - تهران
طرحی که شاه برای کیش داشت .حالا با سرمایه ایرانیها بیابانهای ابوظبی اباد شد. فقط به این خاطر که شیخ زاید دلسوز اب و خاک کشورش بود نه بیگانگان.مطمئنان از این بحران هم بیرون میایند.چون حکومت اسلام در ایران که نمرده.....
جمعه 13 آذر 1388

poriyaye_vali - قطر - دوحه
متاسفم متاسفم از اینکه دبی را ایرانیا ساختند ومیسازند عربا پزشومیدن...حجم مبادلات ایران ودبی در سال گذشته 15 ملیارد دولار بود ..واقعا خجالت اوره که ایران با این عظمت بخواد از دبی فسقلی جنس وارد کنه ...ما هر بلایی سرمون میاد از عمل خودمونه ..خودمون همیشه تیشه به ریشه خودمون زدیم..متاسفم برای کسانی که به جای اباد ساختن سرزمین ابا واجدادیمان دارایی خود را صرف ساخت وسازهای دبی میکنند..
جمعه 13 آذر 1388

madrid - ایران - قزوین
متاسفم که عرب های صحرا نشین سوسمار خور به قدرت اول جهان رسیدن. اون وقت دولت ما نگران لبنانی ها و ونزوئلایی هاست که دو سال دیگه تف کف دست ایران نمی ندازن با 4000 سال تمدن ناب چی شدیم و اینا با 38 سال چی شدن. آخه درد یکی دوتا نیست
جمعه 13 آذر 1388

Larkiden - لوکزامبورگ - لوکزامبورگ
saeed1 - کانادا - تورونتو. جمله قشنگی بود مرسی. امیدوارم که باز خاطرات دورشون رو به چشم ببینند . اینها که در حین نابودی و زوال ایران باد شدند حالا زمان کم باد شدنشان کپ کرده اند. من منتظر خیلی بدتر از اینها هستم برای این تازیان.
جمعه 13 آذر 1388

ساعت 12 - ایران - تهران
از لحاظ تاریخی امارات و سایر حاشیه نشینهای خلیج فارس متعلق به ایران بوده و از انگلیس استقلال تقلبی گرفتند.
شنبه 14 آذر 1388

huria - دانمارک - کپنهاگ
ساعت 12 - ایران - تهران. دوست عزیز. ایران فعلی کشور کم مساحتی نیست. هر که دارد هوس ابادانی بسم الله...
دوشنبه 16 آذر 1388

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.