رده بندی جهانی آزادی مطبوعات ٢٠٠٩ : ایران رتبه ۱۷۲ از ۱۷۵کشور

 رده بندی جهانی آزادی مطبوعات ٢٠٠٩ : ایران رتبه ۱۷۲ از ۱۷۵

رادیو زمانه : در هشتمین رده‌بندی جهانی آزادی مطبوعات که از سوی سازمان گزارشگران بدون مرز منتشر شده است، ایران در میان ۱۷۵ کشور، در رده ۱۷۲ قرار گرفته است.

در این گزارش که امروز سه‌شنبه منتشر شده، آزادی مطبوعات در ایران تنها از سه کشور ترکمنستان، کره‌شمالی و اریتره در وضعیت بهتری قرار دارد.

ترکمنستان، کره شمالی و اریتره از سوی سازمان گزارشگران بدون مرز به عنوان «کشور‌های جهنمی» برای آزادی مطبوعات معرفی شده‌اند.

سازمان گزارشگران اعلام کرده که وضعیت آزادی مطبوعات در ایران، به وضعیت این سه کشور نزدیک شده و این سازمان از این بابت به شدت نگران است.

رده‌بندی جهانی آزادی مطبوعات در جهان، همچون هفت سال گذشته از سوی گزارشگران بدون مرز با همکاری صدها تن از روزنامه‌نگاران و کارشناسان رسانه‌ها تهیه شده و انتشار یافته است.

جدول رده‌بندی جهانی آزادی مطبوعات، محدوده زمانی ١٠ شهریور ١٣٨٧ (اول سپتامبر ٢٠٠٨) تا ١٠ شهریور ١٣٨٨ (اول سپتامبر ٢٠٠٩) را در بر می‌گیرد.

ژان فرانسوا ژولیارد، دبیر اول گزارشگران بدون مرز گفته که در رده‌های پائین جدول جدید، «نگران وضعیت ایران» است.

به گفته ژولیارد، ایران «به شکلی خطرناک در سقوط خود، به سه کشور جهمنی برای آزادی مطبوعات؛ ترکمنستان، کره شمالی و اریتره نزدیک شده است.»

براساس این گزارش، در سال ٢٠٠٩ وضعیت آزادی مطبوعات در ایران به شکل جدی روز به «وخامت» گذاشته است.

در این گزارش، مرگ امیدرضا میرصیافی، وبلاگ‌نویس جوان در زندان اوین و ادامه بازداشت روزنامه‌نگاران و سپس بازداشت جمعی روزنامه‌نگاران در حوادث اخیر از جمله علل این وخامت اعلام شده است.

در بخشی از این گزارش آمده است: «امسال روزنامه‌نگاران ایران بیشتر از هر وقت دیگری از ایران احمدی‌نژاد آزار دیدند. انتخاب مجدد و مورد اعتراض محمود احمدی‌نژاد، کشور را در بحرانی عمیق فرو برد و بدبینی مفرط مقامات حکومتی علیه روزنامه‌نگاران و وب‌نگاران شدت یافت.»

گزارش سازمان گزارشگران می‌افزاید که «بازداشت و زندانی کردن و بدرفتاری غیرقانونی و گسترده با روزنامه‌نگاران، بسیاری از آنها را مجبور به ترک کشور کرده است.»

۱۲ اردیبهشت ماه نیز موسسه مطالعات رسانه‌ای «فریدم هاوس» (خانه آزادی) اعلام کرده بود که ایران در زمینه آزادی مطبوعات در میان ۱۹۵ کشور جهان، در رتبه ۱۸۱ قرار دارد.

در گزارش سالانه این موسسه، ایران در میان ۱۹ کشور خاورمیانه و شمال آفریقا، از حیث آزادی مطبوعات در رتبه هفدهم قرار گرفت.

گزارشگران بدون مرز، بهمن ماه سال گذشته در هفتمین گزارش خود اعلام کرده بود که در سال ۲۰۰۸ «سانسور و توقیف رسانه‌ها به عنوان ابزاری که همچنان در بسیاری از کشورها به شکل روزمره اعمال می‌شود، تقریبا یک سوم کاهش یافته است.»

ایران پشت دروازه سه کشور جهنمی برای آزادی مطبوعات

 

میزان پرس : رده بندی جهانی آزادی مطبوعات در جهان همچون هفت سال گذشته از سوی گزارشگران بدون مرز با همکاری صدها تن از روزنامه نگار و کارشناسان رسانه‌ها تهیه شده، انتشار می یابد. جدول رده‌بندی جهانی آزادی مطبوعات محدوده زمانی از ١٠ شهریور- سنبله ١٣٨٧ (اول سپتامبر ٢٠٠٨ ) تا ١٠ شهریور- سنبله ١٣٨٨ (اول سپتامبر ٢٠٠٩ )را در بر می‌گیرد.

ژان فرانسوا ژولیارد دبیر اول گزارشگران بدون مرز نیز در این باره اعلام کرد " در همه ی جای جهان باید با همان قدرت و انتظاری یکسان از آزادی مطبوعات دفاع کرد.

نگران کننده است که هر سال شاهد سقوط جایگاه دمکراسی های غربی و کشورهای چون فرانسه، ایتالیا و یا اسلواکی در رده بندی باشیم. اروپا باید تلاش کند الگوی برای آزادی‌های سیاسی باشد. اگر خود قابل سرزنش باشیم چگونه می توانیم نقض حقوق بشر را در جهان محکوم کنیم. اثر بخشی اوباما به ایالات متحده امریکا اجازه داد که ٢٠ رده صعود کند اما برای اطمینان بخشی تنها این صعود کافی نیست. در رده های پائین جدول ما به ویژه نگران وضعیت ایران هستیم این کشور بشکلی خطرناک در سقوط خود به سه کشور جهمنی برای آزادی مطبوعات ترکمنستان، کره شمالی و اریتره که سال هاست آخرین رده جدول را به خود اختصاص داده اند، نزدیک شده است."

پایان نمونه اروپا؟

کشورهای اروپایی مدت ها الگوهایی برای رعایت آزادی مطبوعات به حساب می امدند. اما امسال بسیاری از کشور اروپایی در هشتمین رده بندی به وضوح عقب نشسته اند. با آنکه ١٣ رده‌ی اول جدول را کشورهای اروپایی اشغال کرده‌اند. دیگر کشورهایی چون فرانسه ( رده ۴٣) اسلواکی (رده ۴۴) یا ایتالیا (رده ۴٩) به سقوط در جدول ادامه می دهند و هر کدام امسال به ترتیب هشت، سی و هفت و پنج رده از دست داده اند. و دمکراسی های جوان آفریقایی مثل مالی، افریقای جنوبی و غنا و یا امریکای لاتینی مثل اروگوئه و یا ترینداد و توباگو از آنها جلو افتاده اند.

در ایتالیا و اسپانیا (رده ۴۴) و یا در کشورهای بالکان روزنامه نگاران قربانی تعرض فیزیکی می شوند در کوراسی ( رده ٧٨) در تاریخ ٢٣ اکتبر ٢٠٠٨ مالک و مدیر هفته نامه ناسیونال در یک سوقصد به وسیله بمب گذاری کشته شدند.

اما تهدید اصلی که در دراز مدت خطری جدی به شمار می آید تصویب و به اجرا گذاشتن قوانین جدید است. اینگونه از سپتامبر ٢٠٠٨ قوانین بسیاری به اجرا گذاشته شده است که در برابر کار روزنامه نگاران مانع ایجاد می کند. بعنوان مثال اسلواکی (رده ۴۴) با یکی از این قوانین امکان خطرناک "حق پاسخگویی خودکار" را که افزایش دهند قدرت وزیر فرهنگ است به اجرا گذاشته است.

اسرائیل : عملیات سرب مذاب با رسانه‌ها

عملیات نظامی سرب مذاب اسرائیل در نوار غزه تاثیرات مخربی بر مطبوعات اسرائیل داشت. این کشور چهل و هشت رده از دست داد و به رده ٩٣ سقوط کرد. و این امر اسرائیل از کشور پیشتاز خاورمیانه در عرصه آزادی مطبوعات به رده های پس از کویت (رده ۶٠) و امارات متحده عربی (رده ٨۶) قرار داده است.

اسرائیل در داخل مرزهای خود نیز همان روش‌های را که در بیرون از مرزهای بکار می گرفت به اجرا گذاشته است. اینگونه گزارشگران بدون مرز در سال گذشته پنج مورد دستگیری که در مواردی کاملا غیر قانونی بودند و سه مورد زندانی کردن بازشماری کرده است. سانسور نظامی ( در زمان جنگ) به اجرا گذاشته شده برای همه رسانه ها تهدیدی جدی برای حرفه روزنامه نگاری است.در خارج از مرزهای سرزمینی اسرائیل در رده ١۵٠ قرار گرفته است. بیلان جنگ اسرائیل سنگین است. بیش از بیست خبرنگار که به پوشش خبری در نوار غزه اشتغال داشتند، بدست نیروهای نظامی اسرائیلی زخمی شدند که سه تن از آنها جان باختند.

ایران پشت دروازه سه کشور جهنمی برای آزادی مطبوعات

در سال ٢٠٠٩ وضعیت آزادی مطبوعات در ایران به شکل جدی روز به وخامت گذاشت. مرگ وبلاگ نویس جوان امیدرضا میر صیافی در زندان اوین و ادامه بازداشت روزنامه نگاران و از جمله خبرنگار امریکایی ایرانی تبار رکسانا صابری و سپس بازداشت جمعی روزنامه نگاران در پی سرکوب اعتراضات گسترده به تقلب و تخلف در انتخاب مجدد محمود احمدی نژاد به ریاست جمهوری ایران در تاریخ ٢٢ خرداد از جمله علل این وخامت است. روزنامه نگاران بازداشت شده مجبور به اعترافات اجباری و در دادگاه های استالینی که حقوق ابتدایی شان رعایت نشد، محاکمه شدند.

امسال روزنامه نگاران ایران بیشتر از هر وقت دیگری از ایران احمدی نژاد آزار دیدند. انتخاب مجدد و مورد اعتراض محمود احمدی نژاد کشور را در بحرانی عمیق فرو برد و بدبینی مفرط مقامات حکومتی علیه روزنامه نگاران و وب نگاران شدت یافت. با استقرار نیروهای امنیتی در چاپخانه‌ها و تحریره‌های روزنامه‌ها، سانسور پیش از انتشار مطالب اعمال شد. و بازداشت و زندانی کردن، بدرفتاری غیر قانونی و گسترده با روزنامه نگاران بسیاری از انها را مجبور به ترک کشور کرد. این تصویر کلی از وضعیت آزادی مطبوعات در جمهوری اسلامی در سال جاری است. ایران پیش از این نیز در رده های انتهایی جدول رده بندی قرار داشت (سال گذشته در رده ١۶۶ در میان ١٧٣ کشور) ، امسال ایران به دروازه سه کشور جهمنی برای آزادی مطبوعات ترکمنستان ( رده ١٧٣)، کره شمال ( رده ١٧۴) و اریتره (رده ١٧۴) که سال هاست آخرین رده جدول را به خود اختصاص داده اند، رسیده است.

اثر بخشی پدیده اوباما ایالات متحده امریکا در بیست کشور اول جدول قرار داد

در یک سال ایالات متحده امریکا بیست رده پیش روی کرده است و از رده ۴٠ در سال گذشته به رده بیستم در سال جاری رسیده است. به قدرت رسیدن باراک اوباما و رفتار کمتر پرخاشگرانه اش نسبت به مطبوعات و در مقایسه با رئیس جمهور پیشین یکی از عوامل این صعود است.

اما این پیش روی محدود در مرزهای ایالات متحده است. هرچند باراک اوباما برنده نوبل صلح شد اما کشورش در دو جنگ به شکل مستقیم دخالت دارد. علیرغم بهترشدن نسبی شرایط، رفتار امریکا با رسانه ها در عراق و افغانستان نگران کننده است. برخی از روزنامه نگاران همچنان از سوی نظامیان امریکایی بازداشت و یا زخمی شده‌اند. یکی از آنها ابراهیم جاسم در عراق هنوز زندانی است.

وضعیت آزادی بیان در عراق (رده ١۴۵) بهتر شده است . تهدیدات گروه های تروریستی و شبه نظام تقریبا پایان یافته است. اما درگیری رسانه ها و روزنامه نگاران با دولت و یا سیاست مردان که رسانه را از دسترسی به اطلاعات در برخی مناطق منع می کنند، ادامه دارد. سواستفاده از تعقیب قضایی برای " توهین و افترا" علیه روزنامه‌هایی که موارد فساد را افشا می کنند به رویه تبدیل شده است.

جنگ و تروریسم از روزنامه نگاران همچنان قربانی می گیرند و انها را در وضعیت نامساعدی از نظر کاری قرار می دهند. خبرنگاران در افغانستان ( رده ١۴٩) با خشونت ها و تهدید به مرگ‌های بسیار از سوی طالبان رو در روی هستند. اما متاسفانه ففط طالبان نیستند که ازادی مطبوعات را در این کشور تهدید می کنند، دستگری های خودسرانه قوای دولتی نیز ادامه دارند. افغانستان در سال حاری علیرغم همه تهدیدات اما در رده بندی سیر صعودی داشته است. برعکس پاکستان (رده ١۵٩ ) علیرغم فضای پر تحرک رسانه ای از کشتار روزنامه نگاران خونبار است. . به رده های پایین‌تر سقوط کرده است.

siavashoma - انگلستان - منچستر
یعنی نفر سوم و مدال برنز از در عقب . باز خوبه سال دیگه مدال طلا بازم از در عقب . روح خمینی ............ خودتون نقطه چینو حدس بزنید.
چهار‌شنبه 29 مهر 1388

Hoja Verde - ایران - تهران
روزنامه های ایران یک مشت دروغنامه است.به زور میشه گفت اعتماد ملی بدک نیست.
چهار‌شنبه 29 مهر 1388

گویا - ایران - تهران
مایه خجالته به خدا
چهار‌شنبه 29 مهر 1388

آنتی اسلام - ایران - اهواز
توی همین هم حاضرم قسم بخورم ایران آخره و از ایران طرفداری و جانبداری کردند. یا اینکه از اخبار روز ایران بی خبرند!
چهار‌شنبه 29 مهر 1388

hirowa - ایران - هیرو
مگه دیگه تو ایران روزنامه هم چاپ میشه که آزاد باشه یا در بند؟؟؟؟؟؟!!!!!!!!!
چهار‌شنبه 29 مهر 1388

hirowa - ایران - هیرو
مگه دیگه تو ایران روزنامه هم چاپ میشه که آزاد باشه یا در بند؟؟؟؟؟؟!!!!!!!!!. خاتمی یادت بخیر.. هرروز 3 تا روزنامه می خریدم
چهار‌شنبه 29 مهر 1388

freydun - ایران - شیراز
من فکر کنم این امار درست نباشد و تقلب شده است.رتبه واقعی ایران از لحاظ ازادی رسانه ها از 175کشور مسلما 176 است. چون فقط الاغهایی مثل ا.ن و شرکا در دادگاه جرم یک خبرنگار را تهیه عکس و خبر برای رسانه های بیگانه میدانند.مسلم اینکه این ارازل فکر کردند خبرنگار تو خیابان باید مردم راکیسه بکشد
چهار‌شنبه 29 مهر 1388

parizad27 - کانادا - کچینر
من خودم تو ایران یه مدت خبر نگار بودم. وضعیتشون افتضاحه. اون اعتماد ملی بدبخت رو هم تا حالا فکر کنم یه ده باری توقیف کردن و با التماس دوباره راه اندازی شده.
چهار‌شنبه 29 مهر 1388

قسطنطنیه - فنلاند - سالو
ما در ایران زندگی کرده ایم و میدانیم که ازادی مطبوعات در ایران معنای ندارد ولی ایا با مطبوعات کشورهایی که در صدر این جدول دیده میشوند هم برخورد مستقیم داشته ایم!!! اکثر این امار ها تبلیغات سیاسی هستند که به استراتزی مطبوعات به اصطلاح جهانی کمک میکند. مثلا از روی چه ملاکی ازادی در دانمارک کمئ بیشتر از مثلا فنلاند یا المان بوده است!!!
چهار‌شنبه 29 مهر 1388

manenarenji - المان - اسن
لعنت بر روح خبیثت خمینی همه این بدبختی ها از برکت سر تو بوده شالاتان.
پنج‌شنبه 30 مهر 1388

mashady - انگلیس - منچستر
هر اماری منتشر میشه ما نفر اولیم از در عقب صندلی جلو
پنج‌شنبه 30 مهر 1388

najmeh65 - ایران - میبد
انتری هم بیاد امار بده باهم بخندیم به ازادیمون
پنج‌شنبه 30 مهر 1388

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.