کاهش سن ابتلا به بیماری قلبی در ایران

کاهش سن ابتلا به بیماری قلبی در ایران

سرپرست کمیته پژوهشی انجمن جراحان قلب ایران اعلام کرده است که سن ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی در ایران، ۷ تا ۱۰ سال کمتر از کشورهای دیگر دنیا است.

به گفته محراب مرزبان، در کشورهای پیشرفته، افراد در دهه ششم زندگی با بیماری های قلبی و عروقی درگیر می شوند، ولی این موضوع در ایران، در دهه پنجم زندگی افراد رخ می دهد.

به گزارش ایسنا، آقای مرزبان اعلام کرده است که سالانه ۳۵ تا ۵۰ هزار مورد عمل جراحی قلب در ایران انجام می شود، در حالی که در کشور چین با یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون نفر جمعیت هم همین تعداد عمل جراحی قلب انجام می شود.

این در حالی است که کارشناسان سازمان بهداشت جهانی در گزارشی، پیش بینی کرده اند که تا سال ۲۰۲۰ میلادی، تعداد افراد مبتلا به بیماری های قلبی در جهان بیشتر از بیماری ایدز خواهد بود.

خبرگزاری فارس به نقل از فریدون نوحی، رییس انجمن قلب ایران گزارش داده است که ۳۰ درصد مرگ و میرها در دنیا به دلیل ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی است، ولی این رقم در ایران حدود ۳۸ درصد است.


علت اصلی: "تغییر شیوه زندگی"

دکتر ایرج خسرونیا ، رییس هیئت مدیره جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران، تغییر شیوه زندگی را علت اصلی زیاد بودن تعداد مبتلایان به بیماری های قلبی در ایران، در مقایسه با میانگین جهانی می داند. به گفته او، رژیم های غذایی نامناسب، چاق شدن افراد، افزایش فشار خون و اضطراب و استرس، عواملی هستند که تعداد مبتلایان به بیماری قلبی را در ایران زیاد می کند.

با وجود آمار هشدار دهنده در باره ابتلا به بیماری های قلبی در ایران، در بعضی کشورها، خبرهایی از کاهش ریسک ابتلا به این بیماری ها منتشر می شود. به تازگی، نشریه علمی "بریتیش مدیکال" نتایج مطالعات پژوهشگران دانشگاه آکسفورد را منتشر کرده است که نشان می دهد مرگ ناشی از بیماری قلبی در بریتانیا، از اوایل دهه ۱۹۷۰ میلادی تاکنون کمتر شده است. این پژوهشگران، تغییر شیوه زندگی را علت چنین روندی اعلام کرده اند.

منوچهر ثابتیان، پزشک جراح که چندین دهه در لندن زندگی کرده است، این تغییرات را قابل توجه می داند. او می گوید: "در سال های گذشته، تبلیغ زیادی شده است تا مردم غذاهای سالم، سالاد و میوه بخورند. وضعیت محیط زیست هم تغییر کرده و آلودگی شهری به مراتب کمتر از سال های قبل است."

او کاهش مصرف سیگار را از دیگر تغییراتی می داند که در دهه های اخیر در شیوه زندگی افراد در بریتانیا رخ داده است و یادآور می شود: "چند دهه قبل، نزدیک به ۹۰ درصد پزشکان در این کشور سیگار می کشیدند، در حالی که الان شاید فقط یک درصد آنها چنین عادتی داشته باشند."

خوردن غذاهای فوری، تعداد مبتلایان به بیماری قلبی در ایران را افزایش داده استایرج خسرونیا هم معتقد است که خطر ابتلا به بیماری های قلبی در کشورهای پیشرفته جدی گرفته شده است. او می گوید: "در بعضی کشورهای پیشرفته، بیماری های ناشی از رژیم غذایی نامناسب، افزایش فشار خون و دیابت در حال کنترل است که نقش مهمی در جلوگیری از بیماری قلبی دارد."

او اضافه می کند: " عادت به استفاده از غذاهای آماده و فوری به تازگی در ایران پدید آمده است، در حالی که بیشتر این غذاها پرچربی، کالری زا و چاق کننده هستند. چنین عادتی هم باعث می شود آمار مرگ و میر ناشی از بیماری قلبی در کشور افزایش یابد."

"بیماران قلبی رعایت کنند"

آقای خسرونیا استعمال دخانیات را از دیگر مواردی می داند که موجب افزایش تعداد افراد مبتلا به بیماری های قلبی در ایران شده است. او می گوید: "استعمال دخانیات در سنین پایین در ایران در حال مرسوم شدن است و می توان پیش بینی کرد کسی که از ۱۳ سالگی به استعمال دخانیات روی می آورد، در ۳۰ سالگی به بیماری قلبی و عروقی مبتلا شود."

داده های رسمی نشان می دهد از هر ۱۰۰ هزار نفر بیمار قلبی وعروقی ۱۶۷ نفر جان خود را ازدست می دهند، در حالی که با تغییر عادت های ناسالم غذایی و ترک دخانیات، می توان چنین روندی را تغییر داد.

به گفته دکتر خسرونیا، برخی بیماری های عروقی به طور ناگهانی نشان داده می شوند و اجتناب ناپذیر هستند، ولی در صورتی که فردی مستعد بیماری قلبی است، باید مواردی را رعایت کند. او اضافه می کند: "افراد چاق یا کسانی که فشار خون و دیابت دارند یا رژیم غذایی مناسبی را رعایت نمی کنند، همچنین افرادی که دخانیات مصرف می کنند، باید هر ۶ ماه یکبار تحت معاینه دوره ای قرار بگیرند تا در صورت وجود نشانه ای از بیماری قلبی یا تنگی عروق، بتوانند به موقع درمان شوند."

او یادآور می شود: "بعضی بیماری های مرتبط با دریچه های قلب در اطفال یا در دروان نوجوانی، خود را نشان می دهند که این افراد باید همیشه تحت نظر باشند تا عوارض بیماری به کمترین میزان برسد."

به گفته کارشناسان، اگر هر فرد روزانه نیم ساعت تند راه برود، احتمال ابتلای او به بیماری قلبی، ۲۰ درصد کم می‌شود. سیگار نکشیدن، مصرف نکردن غذاهای چرب و کنترل چربی و فشار خون هم احتمال ابتلا به بیماری قلبی را تا ۵۰ درصد کاهش می دهد.

مریم رستگار - بی بی سی فارسی

sa_soroush - ایران - تهران
فقط غذا و غذا. درست که بشه خیلی چیزها درست میشه.
سه‌شنبه 7 مهر 1388

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.