پرتاب آزمایشی موشکهای دوربرد شهاب و سجیل
پرتاب آزمایشی موشکهای دوربرد شهاب و سجیل
سپاه پاسداران ایران از پرتاب آزمایشی دو فروند موشک دوربرد و دو موشک میان برد خبر داده است.
منابع نظامی ایران از پرتاب آزمایشی موشک سجیل خبر داده اند |
روز دوشنبه، 28 سپتامبر (6 مهر)، روابط عمومی نیروی هوایی سپاه پاسداران اعلام کرد که در ادامه رزمایش موشکی پیامبر اعظم، یک فروند موشک دور برد سجیل و یک فروند موشک دور برد از نوع شهاب 3 را با موفقیت آزمایش کرده است.
منابع نظامی ایران، موشک سجیل را یک موشک دور برد دو مرحله ای با سوخت جامد توصیف کرده اند که دو هزار کیلومتر برد دارد و موشک شهاب 3 یک موشک با سوخت مایع و برد دو هزار و پانصد کیلومتر است.
جمهوری اسلامی قبلا نیز گزارش هایی از پرتاب موفقیت آمیز این دو نوع موشک انتشار داده بود اما به گفته خبرگزاری های داخلی، موشک شهاب که روز دوشنبه پرتاب شده نوع بهینه سازی شده موشک شهاب 3 بوده است.
اوایل روز دوشنبه، سپاه پاسداران با صدور اطلاعیه ای از پرتاب دو فروند موشک میان برد به نام های شهاب 1 و شهاب 2 خبر داده بود.
براساس این اطلاعیه، پرتاب آزمایشی این دو موشک در ساعات شب و با استفاده از سکوهای با قابلیت پرتاب همزمان چند موشک صورت گرفت.
خبرگزاری ایرنا به نقل از سرتیپ پاسدار حسین سلامی، فرمانده نیروی هوایی سپاه پاسداران که این رزمایش را به اجرا گذاشته، گزارش کرده است که هدف از مرحله دوم رزمایش پیامبر اعظم افزایش سرعت آماده سازی موشک ها، استفاده از مواضع غیر آماده برای پرتاب و نیز پرتاب در شرایط نامساعد جوی بوده است.
آقای سلامی منظور از پرتاب شبانه موشک ها را تمرین توانایی ادامه پرتاب پی در پی موشک دانسته است.
به گفته وی، در عملیات دفاع بازدارنده، لازم است پرتاب موشک برای مدتی استمرار یابد که مستلزم امکان هدفگیری در ساعات شب نیز هست.
در این گزارش آمده است که روز دوشنبه، مرحله سوم رزمایش با پرتاب موشک های سوخت جامد از جمله موشک نوع سجیل آغاز خواهد شد.
برخلاف موشک هایی که از سوخت مایع استفاده می کنند، موشک های کاربرنده سوخت جامد قابلیت آن را دارند که همراه با سوخت مورد نیاز در زرادخانه انبار و در موقع لازم، به سرعت به محل پرتاب حمل شوند.
همچنین موشک های با سوخت جامد قابلیت بیشتری برای پرتاب از سکوهای پرتاب در نقاط مختلف و سکوهای متحرک را دارند.
روز گذشته، منابع خبری جمهوری اسلامی گزارش کردند که در نخستین مرحله از رزمایش پیامبر اعظم، سه موشک برد کوتاه آزمایش شده است.
همزمان، خبرگزاری فارس به نقل از وزیر دفاع جمهوری اسلامی از راه اندازی خط تولید مواد مورد استفاده در تولید سوخت جامد خبر داده است.
سابقه تولید سوخت جامد موشکی ایران به سال 1384 و اظهارات وزیر دفاع وقت باز می گردد که در مصاحبه ای از دستیابی صنایع دفاعی به فن آوری تولید سوخت جامد خبر داده بود.
در واکنش به آزمایش های موشکی ایران، وزیر امور خارجه ایتالیا هشدار داده است که دست زدن به آزمایش های موشکی و توسعه تاسیسات هسته ای در آستانه آغاز مذاکرات جمهوری اسلامی و گروه 1+5 در ژنو "به ارتقای وجهه این کشور کمکی نمی کند."
در همانحال، وزیر امور خارجه فرانسه آزمایش های موشکی ایران را مهم ندانسته و گفته است که این آزمایش ها بر مذاکرات ژنو تاثیری نخواهد گذاشت.
غرب آزمایش تازه موشکی ایران را محکوم کرد
قدرت های غربی پرتاب آزمایشی پیشرفته ترین موشک دوربرد ایران را محکوم کرده اند و کاخ سفید آن را "تحریک آمیز" خوانده است.
اما بریتانیا گفت که این آزمایش ها نباید باعث انحراف توجه از گفت و گوهای بین المللی با ایران درباره برنامه اتمی آن کشور در ادامه هفته جاری شود و روسیه نیز خواستار خویشتن داری شد.
رسانه های دولتی ایران روز دوشنبه گزارش دادند که سپاه پاسداران دو موشک دوربرد و میان برد را آزمایش کرده است.
این آزمایش ها چند روز پس از آنکه تهران وجود یک تاسیسات دیگر غنی سازی اورانیوم را افشا کرد انجام می شود.
ایران قرار است روز پنجشنبه در ژنو گفت و گوهایی با پنج عضو دائم شورای امنیت و آلمان درباره طیف گسترده ای از مسائل امنیتی از جمله برنامه اتمی اش انجام دهد.
واکنش ها
سپاه پاسداران روز دوشنبه گفت که در ادامه رزمایش موشکی پیامبر اعظم، یک فروند موشک دور برد سجیل و یک فروند موشک دور برد از نوع شهاب 3 را با موفقیت آزمایش کرده است.
رابرت گیبز سخنگوی کاخ سفید گفت: "واضح است که اینها تمرین های نظامی از پیش برنامه ریزی شده است."
او افزود: "من هر یک از اینها را در دسته حرکاتی با ماهیت تحریک آمیز قرار می دهم که ایران طی سالیان اخیر در صحنه جهانی به آنها دست زده است."
آقای گیبز در واکنش به اینکه واشنگتن از گفت و گوهای این هفته با ایران چه می خواهد گفت: "آنها می توانند با دسترسی فوری و بدون مانع [به تاسیسات سوخت هسته ای] موافقت کنند... این کمترین کاری است که می توانند انجام دهند."
فرانسه نیز آزمایش های موشکی ایران را برای "تحریک" خواند و از تهران خواست فورا "این فعالیت های عمیقا بی ثبات کننده" را متوقف کند.
دیوید میلیبند وزیر خارجه بریتانیا این آزمایش ها را "مایه انزجار" توصیف کرد اما گفت نباید باعث انحراف توجه از گفت و گوها با ایران شود.
خاویر سولانا رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت که تهران "بستر تازه ای" برای گفت و گوها فراهم آورده است اما گفت که زمان برای بحث درباره تحریم های بیشتر مناسب نیست.
سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه این آزمایش ها را "نگران کننده" خواند اما خواستار خویشتن داری شد.
آقای لاوروف گفت: "اکنون وقت آن نیست که تسلیم احساسات شویم، لازم است آرام شویم و فراتر از هر چیز یک فرآیند موثر از مذاکرات را شروع کنیم."
موشک دو مرحله ای
حسن قشقاوی سخنگوی وزارت خارجه ایران گفت که آزمایش های موشکی فقط بخشی از یک تمرین نظامی سالانه بود، نه واکنشی به بحران مروبط به برنامه اتمی ایران.
موشک شهاب 3 از نوع موشک های بالستیک با بردی متوسط طبقه بندی می شود اما دوربردترین موشکی است که ایران با موفقیت در انظار عمومی آزمایش کرده است.
ایران می گوید این موشک که اولین بار در ژوئیه 2008 آزمایش شد می تواند دو هزار کیلومتر پرواز کند، هرچند کارشناسان دفاعی در غرب برد آن را 1300 کیلومتر تخمین می زنند.
موشک زمین به زمین سجیل یک نوع تازه دو مرحله ای با سوخت جامد است که گفته می شود در مقایسه با موشک های دارای سوخت مایع، از دقت هدف گیری بیشتری برخوردار است. این موشک قبلا در ماه های نوامبر 2008 و مه 2009 توسط ایران آزمایش شده بود.
تصور می شود که موشک های شهاب 3 و سجیل، نه فقط توانایی رسیدن به اسرائیل و پایگاه های آمریکایی در خلیج فارس، بلکه بخش هایی از اروپا را نیز داشته باشد.
روز یکشنبه موشک میان برد شهاب 1 و دو موشک دیگر با بردهای 300 تا 700 کیلومتر آزمایش شده بود.
نشانه تمرد؟
به گفته خبرنگار ما هرچند این آزمایش ها احتمالا از قبل برنامه ریزی شده بود اما ایران از اینکه انجام آنها به عنوان حرکتی تمردآمیز از سوی غرب تلقی شود ناراحت نخواهد بود.
ایران به ویژه پس از افشا شدن یک مرکز دیگر غنی سازی که قبلا ناشناخته بود، برای همکاری کامل با آژانس اتمی سازمان ملل تحت فشار روزافزون قرار دارد.
محمود احمدی نژاد رئیس جمهوری ایران اصرار دارد که این تاسیسات در نزدیکی قم ناقض مقررات سازمان ملل نیست و می گوید درهای آن به روی بازرسان سازمان ملل باز است.
اما رهبران آمریکا، بریتانیا و فرانسه تهران را متهم می کنند که مخفی نگه داشتن آن ناقض مقررات سازمان ملل بوده است.
غربی ها می گویند در صورت عدم پیشرفت محسوس در نشست روز پنجشنبه ایران با گروه معروف به "پنج به علاوه یک" (اعضای دائم شورای امنیت و آلمان)، اعمال تحریم های تازه و سخت تر را مد نظر قرار خواهند داد.
|
|
|
|
|
|
|
|