رای دادگاهی در بریتانیا در بازنشستگی افراد ۶۵ ساله
رای دادگاهی در بریتانیا در بازنشستگی افراد 65 ساله
کارفرمایان در بریتانیا می توانند کارمندان 65 ساله خود را بازنشسته کنند |
دادگاه عالی بریتانیا با صدور رای به نفع دولت این کشور اعلام کرده که کارفرمایان این حق را دارند که کارمندان خود را پس از رسیدن به سن 65 سالگی بازنشسته کنند.
موسسه "کمک به افراد مسن" که قانون بازنشستگی در سن 65 سالگی را به چالش کشیده اعلام کرده که نسبت به حکم صادره در دادگاه عالی تقاضای تجدید نظر نخواهد کرد چرا که انتظار می رود قانون مزبور مورد بازبینی قرار گیرد.
البته کارفرمایان از رای صادره خوشحالند. رای دادگاه به این معناست که به تقاضاهای افرادی که خواهان دریافت غرامت بخاطر بازنشستگی اجباری هستند ترتیب اثر داده نخواهد شد. استیفن آلامبریتیس از "فدراسیون مشاغل کوچک" به بی بی سی گفت که رای صادره در دادگاه مبنای قانونی مناسبی برای کارفرمایان است.
به گفته آقای آمبریتیس "این تصمیم مناسبی است چون معیار خوبی برای سن بازنشستگی تعیین می کند. ما نمی خواهیم کسی مجبور به بازنشستگی شود، بسیاری از اعضای فدراسیون ما کارمندان خود را حتی پس از سن 65 سالگی نگاه می دارند. اما اگر معیار قانونی مشخصی وجود نداشته باشد که افراد در چه سنی باید بازنشسته شوند آنگاه پرونده های زیادی تشکیل و به دادگاه ها ارسال خواهند شد. بسیاری از افرادی که به سن 65 سالگی می رسند ممکن است توان ادامه کار را نداشته باشند. خیلی ها هم توانش را دارند. لذا تعیین یک شاخص سنی برای بازنشستگی می تواند معیار خوبی برای کارفرما و کارمند باشد تا بدانند که محدوده و معیار کار چیست".
قاضی بلیک در حکم خود اعلام کرد که مصوبه دولت بریتانیا در سال 2006 مبنی بر تعیین سن 65 سالگی به عنوان سن بازنشستگی با مقررات اتحادیه اروپا در ارتباط با تبعیض سنی مغایرتی ندارد. با این وجود قاضی پرونده اعلام کرد که باید در قانون مربوط به بازنشستگی بازنگری صورت گیرد چون نیاز به این تغییر محسوس است.اندرو هاروپ از فعالان یک مجموعه خیریه ضمن آنکه رای دادگاه عالی را ناامید کننده توصیف کرد در عین حال تاکید کرد که این مرحله می تواند زمینه ساز تغییرات مهمی در سن بازنشستگی باشد.
به گفته آقای هاروپ " این تصمیم ناامید کننده ای بود چون بیش از سیصد نفری که منتظر نتیجه این پرونده بودند اکنون قادر به دریافت غرامت بخاطر بازنشستگی اجباری نخواهند بود. اما دهها هزار نفر هم هستند که می خواهند حق ادامه کارشان را داشته باشند چون قادر به انجام وظایف خود هستند و این تصمیم آنها را هم مجبور به بازنشسته شدن می کند. این تصمیم دادگاه برای آنها هم ناخوشایند خواهد بود. آنانی که در سن 65 سالگی مجبور با بازنشستگی می شوند امکان یافتن شغل جدید برایشان بسیار دشوار خواهد بود. اما این تصمیم جنبه مثبت هم داشت چون قاضی گفت که اگر دولت بریتانیا وعده بازبینی زود هنگام در قانون در سال آینده را نداده بود، خود وی حکم به این بازنگری می داد. قاضی گفت که قانون فعلی امکان دوام ندارد. لذا با وجودی که حکم صادره ناامیدکننده بود اما راه را برای بازنگری در قانون در سال آینده هموارتر کرد".
بازنگری در قوانین بازنشستگی
دولت بریتانیا اعلام کرد که قصد دارد بازنگری در قانون مربوط به بازنشستگی را یکسال زودتر، یعنی در سال 2010 انجام دهد. بموجب قوانین جاری یک کارفرما می تواند کارمند خود را در سن 65 سالگی بازنشسته کند بدون آنکه مجبور باشد غرامتی بپردازد. مخالفان این قانون معتقد هستند که این قانون با مقررات اتحادیه اروپا در برخورد عادلانه و برابر در محیط کار منافات دارد.
در شرایط جاری، یک کارمند می تواند با رسیدن به سن 65 سالگی از کارفرما بخواهد که اجازه ادامه کار را صادر کند اما کارفرما این اختیار را دارد که با این درخواست موافقت نکند و بموجب قانون کارفرما مجبور نیست دلیل خاصی برای این تصمیم خود ارائه کند. کارفرما همچنین این اختیار را دارد که از پذیرش افراد بالای 65 سال خودداری کند.
در حال حاضر در بریتانیا، اکثریت افراد قبل از سن 65 سالگی بازنشسته می شوند اما یک میلیون و چهارصد هزار نفر پس از رسیدن به این سن به کار خود ادامه می دهند. گفته می شود اگر کارفرمایان اجازه ادامه کار را بدهند شمار افرادی که پس از رسیدن به سن 65 سالگی در کار خود باقی خواهند ماند بسیار بیشتر از میزان فعلی خواهد بود.