مجادله میان سوریه و عراق عمیق تر می شود
مجادله میان سوریه و عراق عمیق تر می شود
پلیس عراق تصاویر مردی سعودی را نشان داده و ادعا کرده او به آموزش بمبگذاری در سوریه اعتراف کرده است |
اختلافات میان عراق و سوریه یک گام جلوتر رفته و دولت عراق گفته است رسما از سازمان ملل متحد تقاضا کرده دادگاهی بین المللی تشکیل دهد تا کسانی که در پس اقدامات خشونت آمیز هستند و هماهنگی آنها در کشورهای همسایه عراق صورت می گیرد، محاکمه شوند.
هشیار زیباری، وزیر امور خارجه عراق، روز پنجشنبه (3 سپتامبر)، به اندرو نورت، گزارشگر بی بی سی گفت سوری ها، اگر مستقیما خودشان در عملیات پیکارجویانه در عراق دست نداشته باشند، دست کم به خاطر همدستی با این عوامل گناهکارند.
آقای زیباری گفت دولت عراق مدارکی را به سوریه ارائه کرده است که شامل نام مظنونین و اردوگاه های آموزش پیکارجویان می شود اما این اقدام هیچ فایده ای در بر نداشته است.
دولت سوریه مدت هاست که متهم شده به پیکارجویان عرب که در عراق دست به حمله می زنند، پناه داده است. اما سوریه این اتهامات را رد کرده است.
روابط میان دو کشور بعد از آن که عراق سوریه را متهم کرد مظنونین بمبگذاری های اخیر در این کشور را مخفی کرده است، رو به وخامت گذاشت.
بمبگذاری هایی که حدود دو هفته قبل (در تاریخ نوزده اوت) در وزارتخانه های امور خارجه و دارایی واقع در منطقه محافظت شده بغداد انجام شد و حدود صد نفر کشته به جای گذاشت، اعتماد به دولت عراق و نیروهای امنیتی را متزلزل کرد.
روز یکشنبه، مقام های امنیتی عراق اتهامات جدیدی را علیه سوریه و نقشی که ادعا شده در بمبگذاری ها داشته است، مطرح کردند. آنها تصاویر ویدیویی را نشان دادند که در آن به گفته آنها مردی سعودی اعتراف کرده در اردوگاهی در سوریه آموزش دیده است.
این مرد 29 ساله که خود را محمد الشمعاری، معرفی می کند، می گوید که بعد از آموزش در سوریه از مرز عبور کرده و برای انجام چند حمله وارد عراق شده است.
او گفت: "به ما درس هایی درباره قوانین اسلامی داده می شد و این که چطور بجنگیم. سازمان اطلاعات و امنیت سوریه به خوبی از وجود این اردوگاه مطلع بود."
هفته گذشته، پلیس عراق اعترافات مردی عراقی را از تلویزیون پخش کرد که می گفت یکی از اعضای سابق حزب بعث عراق که در سوریه مستقر شده است به او دستور داده بود که به وزارتخانه ها حمله کند.
تائید صحت و سقم این ادعاها ممکن نیست.
دو کشور سفرای خود را فراخوانده اند و بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه اتهامات دولت عراق را انکار کرده و گفته است که استقرار ثبات در عراق به نفع سوریه است.
با بالا گرفتن تنش ها، ترکیه میانجیگری میان عراق و سوریه را آغاز کرده است.
احمد داوود اوغلو، وزیر خارجه ترکیه برای کاستن از این تنش ها سه روز پیش به بغداد سفر کرد و با مقام های عراقی از جمله نوری مالکی، نخست وزیر و هشیار زیباری، وزیر امور خارجه دیدار کرد.
دو کشور در زمان حکومت صدام حسین در عراق، علیرغم حکومت حزب بعث در هر دو کشور، روابط خصمانه ای داشتند. روابط میان دو کشور پس از 24 سال در سال 2006 برقرار شد.
به دنبال حمله نظامی به عراق توسط آمریکا در ماه مارس سال 2003 و سقوط رژیم صدام حسین، بسیاری از مقام های بعثی این کشور به سوریه گریختند.
عراق بارها خواهان بازگرداندن مقام های فراری از سوریه شده است.
|
|
|
|
|