بودجه آمریکا برای ترویج دموکراسی در ایران کجا رفت؟

بودجه آمریکا برای ترویج دموکراسی در ایران کجا رفت؟

به گفته یک مقام ارشد وزارت امور خارجه آمریکا، بودجه ترویج دموکراسی در ایران، برنامه بحث برانگیزی که دولت جورج بوش، رئیس جمهوری سابق آمریکا، سه سال پیش آغاز کرده بود، دیگر به طور برنامه مستقلی وجود ندارد.

دیوید فولی، معاون رئیس بخش ایران در وزارت امور خارجه آمریکا، این مطلب را بیان کرده است.

وی می گوید که این بودجه در قالب برنامه جدیدی که حمایت از دموکراسی در منطقه خاورنزدیک نام دارد، قرار داده شده و هنوز تصمیم مشخصی برای این بودجه اتخاذ نشده است.

کاندولیزا رایس، وزیر خارجه سابق آمریکا در فوریه ۲۰۰۶ از کنگره این کشور ۷۵ میلیون دلار برای حمایت از آنچه وی برنامه های ترویج دموکراسی در ایران خواند درخواست کرده بود.

برخی از گروه های طرفدار حقوق بشر در ایران و آمریکا با این بودجه مخالف بودند. به گفته آن ها این بودجه به دولت ایران بهانه سرکوب جامعه مدنی را می دهد.

از سوی دیگر، دیوید فولی گفته است که آمریکا همواره در مورد افزایش ایمنی هواپیماهای ایران و تعویض قطعات در تحریم هایخود استثنا قائل شده است، اما به گفته وی، ایران آمریکا را مقصر اصلی سیاست های خود اعلام می کند.

 آیا سرانجام بازبینی در سیاست آمریکا در قبال ایران به نتیجه رسیده است؟

دیوید فولی: "پیش نویس های متعددی برای سیاست آمریکا در قبال ایران وجود دارد. این روندیست که از مدت ها قبل حتی پیش از دولت جدید آمریکا جریان داشته است. یک جریانه که با توجه به سرعتی که تحولات ایران حرکتمی کنند وشرایط تغییر می کند برای مدت نا محدود ادامه خواهد داشت. هر بار که اتفاق تازه ای بیافتد ما سیاست خودمان را بررسی می کنیم و تا حدی آن را با شرایط تازه تطبیق می دهیم."

 تعداد قابل توجهی از مردم ایران تمایلشان را برای داشتن حکومتی دموکراتیک نشان داده اند. آیا دولت آمریکا برنامه مشخصی برای حمایت از دموکراسی در ایران دارد؟ آیا صندوق ترویج دموکراسی در ایران که در دوران جورج بوش وجود داشت در دوران باراک اوباما هم وجود دارد؟

 "من اطلاعات مشخصی درباره صندوق جدید دموکراسی در منطقه خاور نزدیک ندارم. این صندوقجدید یک مکانیزم بودجه دهی تازه است برای حمایت از دموکراسی در سراسر منطقه و هنوز هیچ تصمیم مشخصی برای این برنامه خاص گرفته نشده است. آقای اوباما از زمان انتخابات ایران چند بار درباره حمایت از دموکراسی صحبت کرده است. واضح است که ما صریحا درحمایت از دموکراسی و جامعه مدنی موضع گیری می کنیم و این موضع رو در کنار و دراختیار جامعه بین المللی می گذاریم. البته مشخص است که ما از حزب سیاسی خاصی حمایت نمی کنیم . هیچ بودجه ای در اختیار هیچ جنبش سیاسی نمی گذاریم. چون این موضوع ارتباطی به ما یا جامعه بین المللی ندارد. دولت ایران دوست داره مشکلات خودش را بهگردن خارجی ها بیندازد. اما اینجا خارجی ها موضوع اصلی نیستند. موضوع اصلی دولت ایران و لزوم پاسخگویی به نیاز شهروندانش است."

شما بارها تاکید کردید که تمایل به گفتگو با ایران دارید، ولی هنوز از ایران جوابی نگرفتهاید. آیا برنامه جایگزینی در قبال ایران دارید و موعد مشخصی برای پاسخ ایران در نظر گرفته اید؟

 "رئیس جمهوری ما گفته است تا پایان امسال، عده ایهم می گویند زمان برگزاری مجمع عمومی سازمان ملل متحد در اواخر شهریور ماه وقتیستکه باید بررسی کرد که چه اتفاقی افتاده و ایران هیچ نشانه ای حاکی از تمایل به گفتگو از خودش نشان داده یا خیر. فکر نکنم لازم باشد از طرح جایگزین صحبت کنیم. چون از همان ابتدا همه گفته اند این یک استراتژی با دو خط سیر است. از یک طرف امتیازات و از طرف دیگه تنبیه ها، تنیبه هایی که شناخته شده اند. ما چند قطعنامه شورای امنیت علیه ایران داشتیم و فکر می کنم همه می دانند که در این مسیر چه اتفاقی ممکن است بیافتد."

دولت آمریکا با خانواده قربانیان سانحه هوایی اخیر در ایران همدردی کرده است. آیا فکر نمی کنید تحریم هایی که علیه ناوگان هواپیمایی مسافربری ایران است، موثر نبوده و باید به نوعی تجدید نظر بشود در این تحریم ها؟

 "سوتفاهم زیادی درباره این موضوع وجود دارد. آمریکابه طور مرتب وقتی پای ایمنی هواپیماها در میان باشد، استثنا قایل میشود. زمانی که دولت ایران خواستار استثنا در این تحریم برای مسایل مربوط به ایمنی ناوگان هوایی خودش میشود ما با خرید قطعات جدید هواپیما موافقت می کنیم. این اتفاق سال هاست که دارد میافتد ولی دولت ایران به شدت علاقه مند است که آمریکا یا کشورهای دیگر را به خاطرمشکلی که دارد مقصر قلمداد کند، در حالی که این موضوع واقعیت ندارد. ایران قادر استکه هواپیماهای خودش را در موارد مربوط به ایمنی پرواز تعمیر کند، فقط نمی تواند که موتور جت نو و یا هواپیمای نو بخرد. آمریکا نه تنها به ایران پیشنهاد کرده است که درمسایل ایمنی پرواز به ایران کمک کند بلکه ما حتی به آنها ها پیشنهاد کردیم در خرید هواپیماهای نو به آن ها کمک می کنیم. این یک بخش مشخص از بسته پیشنهادی ما به ایران بود."

"ایران باید به مسولیت های بین المللی اش در ارتباط به برنامه هسته ایش عمل کند. جامعه بین المللی مجموعه ای پیشنهادی بسیار پیشرویی روبروی ایران گذاشته است که شامل موارد متعددی می شود: ما به آن ها در ساخت تاسیسات هسته ای غیرنظامی کمک می کنیم درخرید هواپیماهای جدید به آنها کمک می کنیم. برای فراهم کردن منابع مالی چنین فعالیتهایی به آن ها کمک می کنیم. اما ایران باید پا پیش بگذارد و شرایط لازم از نگاه جامعه بین المللی رو داشته باشد و در عین حال باید به حقوق شهروندانش احترام بگذارد."

مهرنوش پورضیایی - بی بی سی فارسی - واشنگتن

IRAN ZAMEN - نروژ - روگنان
هر بوجه ای به ایران داده شود فقط برای سرگوبی مردم استفاده می شود.
یکشنبه 28 تیر 1388

TheToofaan - کانادا - تورنتو
این نمونه کوچکی از دروغپردازیهای مشترک میان دستگاههای تبلیغاتی غرب است که در جهت کمک به جمهوری اسلامی بهر دروغی متوسل میشوند. آن داستان "صندوق" برای گسترش دمکراسی که جرج بوش مطرح کرد پولی بود که برای گسترش صدای آمریکا و رادیو فردا و نیز برای کمک به تشکیلاتی که برای تجدید رابطه میان آمریکا و ایران تلاش میکنند خرج شده و میشود و در این راستا بخوبی میشود دید که انواع و اقسام طرفداران ریز و درشت برقراری رابطه با آمریکا در دو سه سال اخیر همه رادیو فردا و صدای آمریکا را پر کرده اند. آنچه آمریکا و رفقایش در ایران میخواهد یک نوع حکومت قلدر وپایدار اسلامیست که بتواند بخوبی از پس کنترل مردم برآید. سیاستهای آمریکا در منطقه تا حالا کاملا این امر را روشن کرده و بوجود آمدن جمهوریهای اسلامی رنگارنگ در منطقه به کمک آمریکا بخوبی آنرا نشان میدهد
یکشنبه 28 تیر 1388

سید مهدی - ایران - تهران
میلیارد میلیارد هم خرج کنید هیچ غلطی نمیتونید بکنید ما مخلص رهبر مون و دکتر دزدگیر هم هستیم غلامتم دکتر
دوشنبه 29 تیر 1388

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.