گزارشی از نشست‌های سینماگران ایرانی و آمریکایی

گزارشی از نشست‌های سینماگران ایرانی و آمریکایی

از راست: فرهاد توحیدی، فرانک پیرسون و فیل رابینسون

خانه سینمای ایران در یک اقدام بی سابقه اعضای آکادمی اسکار را جهت تعامل بین سینماگران ایرانی و آمریکایی به ایران دعوت کرده است و سمینارهای کاربردی و مفصلی را در یک برنامه منظم در دو روز یکشنبه و سه شنبه یازدهم و سیزدهم اسفند ماه برگزار کرد.

این دومین سفر اعضای آکادمی اسکار به خارج از آمریکا برای شناخت سینمای یک کشور است.

سفر اول به کشور ویتنام صورت گرفت و همین مساله احتمال وجود اهداف سیاسی در پس زمینه آن را به ذهن ها می رساند.

به هر حال میهمانان آمریکایی هر نوع پیش داوری این چنینی را تکذیب کردند و ترجیح می دادند یک تعامل کاملا هنری و حرفه ای با سینماگران ایرانی داشته باشند.

در کنار سمینار های متفاوتی که در این روزها برگزار شد، هم چنین تعدادی فیلم از سینمای آمریکا در خانه سینما برای اعضا به نمایش در می آید که در هر یک از آنها یکی از مدعوین مسئولیتی برعهده دارند و پس از نمایش درباره روند تولید و یا سهمی که در این روند داشته اند توضیحات مفصلی به تماشاچیان ارائه می دهند. این نمایش ها به همراه جلسات پرسش و پاسخ مطولشان تا ساعات پایانی هر شب ادامه دارد.

در سمینارهای فیلمنامه نویسی و کارگردانی که با حضور فرانک پیرسون و فیل رابینسون در روز یکشنبه برگزار شد.

فیلمنامه نویسان و کارگردانان مطرح سینمای امروز ایران مانند ابراهیم حاتمی کیا، خسرو سینایی، شادمهر راستین، پیمان قاسم خانی، ضیا الدین دری، بیژن میرباقری، امیر شهاب رضویان، فرهاد توحیدی و بسیاری دیگر از صاحب نام ها به همراه محمد مهدی عسگرپور مدیر خانه سینما حضور با انگیزه ای داشتند و سوالات تخصصی پیرامون نحوه نگارش فیلمنامه، ارائه، دستمزد، روش های آموزشی و مقایسه جزئیات روند فیلمنامه نویسی در ایران و آمریکا صورت گرفت.

برگزاری این جلسه برعهده فرهاد توحیدی، مدیر کانون فیلمنامه نویسان خانه سینما بود.

ابراهیم حاتمی کیا

فرانک پیرسون فیلمنامه نویس بعدازظهر سگی و لوک خوش دست حضور مغتنمی در جلسه داشت و حاضران علاقمند بودند که جزئیات مفصلی درباره روند نگارش و تولید این فیلم محبوب دهه هفتادی تاریخ سینما بدانند.

فرهاد توحیدی توضیح داد که ما هم فیلمی با برداشت آزاد از بعدازظهر سگی در سینمای ایران داریم و ابراهیم حاتمی کیا کارگردان آژانس شیشه ای را به فرانک پیرسون معرفی کرد.

به طور کلی علاقمندی هر دو طرف به دانستن هر چه بیشتر درباره شیوه های حرفه ای فرایند فیلمنامه نویسی از پیدایش ایده تا زمانی که به یک فیلمنامه قابل ساخت تبدیل بشود سمینار را به یک جلسه کاملا تعاملی تبدیل کرد.

فیلمنامه نویسان آمریکایی مهمترین ویژگی سینمای ایران را مضمون گرایی و شاعرانگی آن عنوان کردند و آن را بسیار شبیه به سینمای اروپا ارزیابی نمودند.

در جلسه کارگردانی بحث ها بیشتر حول مساله سانسور، رابطه ایران و آمریکا و یا دلیل اهدا یا عدم اهدا جایزه اسکار به فیلم های ایرانی دور می زد و کمتر سوالات کارگردانان ایرانی به شیوه های اجرایی کارگردانی و تکنیک ها و متد های کارگردانی در سینمای آمریکا مربوط می شد.

در پایان علیرضا رئیسیان که اداره این بخش از جلسه را عهده دار بود، از اعضای آکادمی خواست شرایطی ترتیب بدهند که از این به بعد فیلم منتخب ایرانی که قرار است به اسکار ارائه شود حتما از طریق خانه سینما انتخاب شود و حاضران که همگی بدون استثنا از اعضا خانه سینما بودند به شدت از این خواسته استقبال کردند.

مستندسازان جوان نیز در جلسه ای با حضور جیمز لانگل به تبادل نظرات پرداختند.

بازیگری

از راست: آنت بنینگ، بهاره رهنما، فاطمه معتمد آریا و آلفر وودوارد

یکشنبه همزمان با سمینار فیلمنامه نویسی و کارگردانی، سمینار بازیگری با حضور آنت بنینگ (بازیگر فیلم های جولیا بودن، زیبای آمریکایی و بازگشت هنری) و آلفر وودوارد ( بازیگر سریال پرطرفدار کدبانوهای مستاصل ) در موزه سینما برگزار شد.

متاسفانه در این جلسه که می توانست برای بازیگران بسیار مغتنم باشد، هیچ یک از سوپر استارهای سینما به غیر از پارسا پیروزفر حضور نداشتند و بازیگران قدیمی سینما چون رویا تیموریان، همایون ارشادی، فرشته صدرعرفائی، حسین محجوب، مائده طهماسبی، بهاره رهنما، مریم معترف، فردوس کاویانی، رضا فیاضی، جمشید گرگین، ابراهیم آبادی در میان حضار دیده می شدند.

برگزاری این سمینار بر عهده فاطمه معتمد آریا بود و مسائل تخصصی که بازیگران با آن دست به گریبانند مانند نحوه انتخاب فیلمنامه، چگونگ عقد قرارداد و شیوه برخورد با عوامل، آماده شدن برای ایفای نقش، پروسه‌ تمرین نقش در دو کشور با هم مقایسه شد.


روز سه شنبه دو سمینار تهیه و تولید فیلم و بازاریابی فیلم با حضور ویلیام هوربرگ، تهیه کننده مستقل با آثار آقای ریپلی با استعداد،آمریکایی آرام، کوهستان سرد (کلد مانتین) و بادباک‌باز، تام پولاک رئیس موسسه یونیورسال پیکچرز و تهیه کننده فیلم‌های پارک ژوراسیک، متولد چهارم ژوئیه، به نام پدر و آپولو۱۳ و سیدگنیس، رئیس آکادمی علوم و هنرهای سینمایی برگزار شد.

در این دو سمینار بیشتر، تهیه کننده های سینمای ایران حاضر بودند و چهره هایی مانند منوچهر محمدی، علیرضا شجاع نوری، ایرج تقی پور، امیر سماواتی، امیر کریمی، رضا شریفی، ابوالحسن داودی، غلامرضا موسوی و. .. دیده می شدند.

بحث های تخصصی پیرامون جزئیات تهیه و تولید فیلم و بازگشت سرمایه و مقایسه سینمای مستقل آمریکا و صنعت استودیوئی هالیوود مهمترین گفتگو های این بخش را تشکیل می دادند.

در این بخش هم چنین به فیلم هایی که سینماگران ایرانی آنها را نسبت به ایرانی ها توهین آمیزبرشمردند مانند سیصد نیز اشاره شد و سوالاتی درباره میزان دخالت دولت آمریکا در ساخت این فیلم ها مطرح شد که هر سه نفر میهمان آمریکایی با قاطعیت آن را تکذیب کردند.


در حاشیه این نشست ها عکس العمل هایی از طریق مطبوعات و برخی سینما گران دولتی اتفاق افتاد. جواد شمقدری، مشاور هنری رئیس جمهوری ایران در اولین اقدام خطاب به مهمانان آمریکایی از آنها خواست پیش از برگزاری هر نشستی از ملت ایران به دلیل ساخت فیلم هایی مانند 300 و بدون دخترم هرگز عذرخواهی کنند.

علیرضا داودنژاد نیز در نامه ای خطاب به رئیس جمهوری آمریکا باراک اوباما از وی خواست به جای اعزام هیات آمریکایی حق وتو را حذف کند.


میهمانان آمریکایی که نه ماه برای گرفتن ویزا برای این سفر صبر کرده بودند، همچنان در ایران حضور دارند و نمایش فیلم هایشان تا روز شنبه در خانه سینما ادامه خواهد داشت.

darvish30 - مکزیک - مانزانار
باید از این افراد تقاضا کنیم یک فیلم هالیودی از محمودک بسازند: از همه دوستان میخواهم اسم پیشنهاد بدن واسه این فیلم.
چهار‌شنبه 14 اسفند 1387

shahram khosh maram - ایران - تهران
به نظر من این جلسه بسیار به نفع کشور ما تمام میشود. ما در سینما به همت کارگردانانی مثل کیارستمی؛ عیاری؛ فروزش؛ مهرجویی؛ مخملباف؛ پناهی؛ جلیلی؛حاتمی کیا؛ بیضایی و ... صاحب سبک شده ایم و جزو معدود کشورهای مطرح در سینمای جهانیم. فقط خانواده مخملباف تا الان 100 جایزه سینمایی خارجی برده اند که هر جوری نگاه کنیم ؛ این یک دستاورد بزرگ هست و همه کشورها ارزوی داشتن انرا دارند. امریکا هم در سینما پیشرو است. بااینکه سینما را فرانسویها اختراع کردند؛ ولی این امریکاییها بودند که به اهمیت ان پی بردند و روی ان سرمایه گذاری کردند و باعث شدند افراد گمنامی مثل چارلی چاپلین که در کشور خودش انگلستان اصلا مورد توجه نبود؛ شکوفا شوند و در نتیجه سینما هم پیشرفت کند. به نظر من امریکاییها به بهترین نحوی از سینما استفاده کردند و فرهنگ خودشان را به جهان شناساندند و کم کم جهانیان را به سمت فرهنگ خود کشاندند. هالیوود نمونه خوبی از ترکیب سرمایه و هنر خارج از کنترل مستقیم دولت هست که توانسته نقش غیرقابل انکاری در تغییرات فرهنگی جهان داشته باشد و در کنار ان هم پولساز باشد و هم باعث پیشرفت هنر شود. کشور ما از نظر استعداد کم ندارد. تاریخ و فرهنگ ما هم پر از سناریوهای ناب هست که فقط منتظر ساخته شدن هستند. هر داستان کلیله و دمنه؛ مثنوی مولوی؛ گلستان سعدی؛ شاهنامه فردوسی و ... توان تبدیل شدن به یک فیلم جذاب و پولساز که فرهنگ ما را هم به دنیا بشناساند را دارد. مشکل ما نداشتن سرمایه گذاری و کمبود تجهیزات مدرن و تکنیکهای ساخت چنین فیلمهایی هست. وجود اینها نقطه قوت هالیوود هست و ما میتوانیم با بیشتر کردن ارتباطهای این چنینی روشها را کم کم یاد بگیریم. من قبول دارم که خط قرمزهای قانونی و مذهبی ما محدودیتهای بسیاری برای هنر ما ازجمله سینما ایجاد کرده است ولی باز هم معتقدم که توانایی جهانی کردن و تجاری کردن سینمای خود را داریم. همانطور که کارگردانان سینمای ما علی رغم محدودیتها توانستند سینمای ما را بعد از انقلاب شکوفا کنند. به امید افزایش چنین ارتباطهای فرهنگی. من احتمال میدهم که اگر ارتباط بیشتری بین ما بود فیلمهایی مثل 300 هرگز ساخته نمیشدند.
چهار‌شنبه 14 اسفند 1387

tohfeh natanz - انگلستان - لندن
darvish30 - مکزیک - مانزانار .... ای در بهشت.
چهار‌شنبه 14 اسفند 1387

payamak - انگلستان - منچستر
دیوانه پرید تو قفس.برای فیلم محمودک
چهار‌شنبه 14 اسفند 1387

jamshid_64 - ایران - تهران
چی تا میمون افسانه ای ..
چهار‌شنبه 14 اسفند 1387

nima.mp3 - ایران - اصفهان
عنتری که مردم را منتر خودش کرد.
چهار‌شنبه 14 اسفند 1387

salamiran - ایران - شیراز
هالیوود مظهر توجیه جنایایات امپریالیسم و صهیونیسم است و خانه سینمای ایران باید پاسخگوی این دعوت غیر مسئولانه و بی توجهی به هتاکیهای هالیوود و دست اندر کاران آن به فرهنگ و استقلال ایران باشند .
پنج‌شنبه 15 اسفند 1387

darvish30 - مکزیک - مانزانار
salamiran - ایران - شیراز مشکوک میزنی یه جورایی مثل بعضیها حرف میزنی. مگه بده از محمودک فیلم بسازن. فیلم تارزان را دیدی؟؟؟؟؟؟قرار هست سری جدیدشو بسازن..
پنج‌شنبه 15 اسفند 1387

salamiran - ایران - شیراز
darvish30 - مکزیک - مانزانار تا جائیکه بنده اطلاع دارم نقش « چیتا » را در مکزیک تمرین می کنند !
شنبه 17 اسفند 1387

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.