هفتاد سال پیکار با بی سوادی و نه میلیون بی سواد در ایران
هفتاد سال پیکار با بی سوادی و نه میلیون بی سواد در ایران
از جمعیت 70 میلیونی ایران بیشتر از نه میلیون نفر بی سواد هستند |
علی ابراهیمیان معاون آموزشی سازمان نهضت سوادآموزی به خبرگزاری مهر گفته است که تعداد بی سوادان گروه سنی 10تا 50 سال، چهار میلیون نفر است که حدود یک میلیون نفر آنها در بین گروه سنی10 تا 30 سال قرار دارند.
بر اساس قانون برنامه چهارم توسعه که دوره پنج ساله آن سال آینده به پایان می رسد، نهضت سواد آموزی موظف بود تمامی افراد زیر سی سال را باسواد کند اما گزارشها نشان می دهد که هنوز یک میلیون نفر در این گروه سنی بی سواد هستند.
معاون آموزشی نهضت سواد آموزی گفته است: "برنامه (چهارم توسعه) در صورتی محقق می شود که بی سوادی در جامعه ما تولید نشود که می توان گفت این مسئله فرض محالی است."
به عقیده آقای ابراهیمیان، ریشه کن کردن بی سوادی به اراده عمومی و ملی، قوانین و مقررات منظم برای کودکان واجب التعلیم نیاز دارد اما در کشور ما هیچ قانونی برای ریشه کن کردن بی سوادی وجود ندارد.
دلایلی روشنی در باره رشد مداوم بی سوادی و علت بازماندن از تحصیل کودکان اعلام نشده است اما برخی فقر، دخالت والدین در تحصیلی جنسیتی فرزندان و اشتغال کودکان را از جمله مسائلی می دانند که باعث می شود تا کودکان بی سواد باقی بمانند.
وضعیت سواد آموزی
بر اساس گزارش نهضت سوادآموزی، سال گذشته یک میلیون و پانصد هزار سواد آموز در کلاسهای نهضت سواد آموزی حضور داشتند و نزدیک به 800 هزار نفر نیز برای تثبیت سواد جذب این کلاس ها شده اند.
استانهای تهران، اصفهان، خراسان رضوی و فارس از نظر تعداد بی سوادان در رتبه بالایی قرار دارند و علت آن نیز جمعیت بالای این استانها اعلام شده است.
در استان تهران که جمعیت آن بیشتر از 12 میلیون نفر است، بیشتر از یک میلیون نفر بی سواد هستند که حدود 460 هزار نفر آنها در شهر تهران زندگی می کنند.
نهضت سواد آموزی در طول سی سال اخیر 8 میلیون و پانصد هزار نفر را با سواد کرده اما تعداد بی سوادها همچنان بالای نه میلیون نفر است |
از لحاظ درصد بی سوادی نیز استان سیستان و بلوچستان در وضعیت بسیار بدی قرار دارند و این استان با 32 درصد بی سواد درصدر فهرست قرار دارد.
علاوه بر استان سیستان و بلوچستان، وضعیت بی سوادی در استان های مرزی دیگر نیز مناسب نیست و گزارشها نشان می دهد که استان های آذربایجان غربی و شرقی، خوزستان، خراسان رضوی و کرستان نیز از نظر میانگین سوادآموزی با میانگین کشوری فاصله دارند.
یک ماه پیش محسن قرائتی رئیس سازمان نهضت سواد آموزی گفته بود که بی سوادان برای سواد آموزی تنها دو سال فرصت دارند و بعد از دو سال کار نهضت سوادآموزی تمام می شود.
بر اساس گزارش سازمان نهضت سوادآموزی، هنوز بیشتر از نه میلیون نفر در ایران بی سواد هستند و این سازمان بعد از سی سال تنها هشت و نیم میلیون نفر را با سواد کرده، بنابر این بعید به نظر می رسد این سازمان بتواند در دو سال آینده به اندازه سی سال گذشته فعالیت کند.
به عقیده کارشناسان، وقتی فعالیت سی ساله این سازمان نتوانسته بی سوادی را ریشه کن کند و تعیین مهلت دو ساله برای بی سوادان و حذف این سازمان نمی تواند تاثیری در کاهش بی سوادی داشته و بی سوادان را به تلاش برای با سوادی تشویق کند.
هفتاد سال مبارزه با بی سوادی
در هفتاد سال اخیر همواره نهادهای متعددی در ایران مسئولیت برنامه ریزی و آموزش بی سوادان را بر عهده داشته اند.
از سازمان تعلیمات اکابر، سازمان آموزش سالمندان و سازمان آموزش بزرگسالان تا کمیته ملی پیکار جهانی با بی سوادی و سازمان جهاد ملی سواد آموزی همگی با یک هدف بنیاد نهاده شدند، پیکار با بی سوادی.
فعالیت آنها با این هدف مشترک به طور مداوم تا زمان انقلاب ادامه داشت. وجه مشترک همه آنها این بود که در زمان تعطیلی مدارس از امکانات موجود برای سواد آموزی استفاده می کردند.
در طول این سالهای از نیروهای مختلفی برای این کار استفاده می شد از سپاه دانش گرفته تا معلمان مدارس روزانه و آموزشیاران نهضت سواد آموزی.
سازمان جهاد ملی سواد آموزی آخرین سازمانی بود که دو سال پیش از انقلاب با این شعار تاسیس شد که تا سال 1366 یعنی حدود ده سال بعد از تاسیس این سازمان، بی سوادی را ریشه کن کند.
بعد از انقلاب، نهضت سواد آموزی با همان اهداف تاسیس شد اما اکنون بعد از گذشت سی سال نه تنها بی سوادی ریشه کن نشده که بیشتر نه میلیون نفر از جمعیت هفتاد میلیونی ایران همچنان بی سواد هستند.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|