نگاه آماری به هفتمین دوره لیگ برتر ایران
نگاه آماری به هفتمین دوره لیگ برتر ایران
پرسپولیس هم در دور رفت و هم در دور برگشت بهترین تیم لیگ برتر بود و توانست برای دومین بار قهرمان لیگ شود |
پرسپولیس، سپاهان، پاس، فولاد، استقلال و سایپا تیم هایی هستند که موفق شده اند در شش سال گذشته قهرمانی در لیگ برتر ایران را جشن بگیرند و قرمزهای تهران با قهرمانی اخیرشان توانستد با دو قهرمانی به پر افتخارترین تیم لیگ حرفه ای ایران تبدیل شوند.
اگر قهرمانی در لیگ منطقه ای سال ۱۳۵۰، دو بار قهرمانی در جام تخت جمشید و چهار قهرمانی جام آزادگان را به این دو قهرمانی اضافه کنیم، پرسپولیس با ۹ قهرمانی پرافتخارترین تیم در لیگ ایران به شمار می رود. استقلالی ها با شش قهرمانی دوم هستند، پاس تهران و سایپا به ترتیب پنج و سه بار قهرمانی ایران را جشن گرفته اند، فولاد خوزستان و سپاهان اصفهان هم دیگر تیم هایی هستند که سابقه قهرمانی در لیگ را دارند. پرسپولیس شش سال بود که به هیچ افتخاری نرسیده بود و امسال بالاخره این طلسم را شکست.
بهترین و بدترین، متعلق به شهرستانی ها
بهترین خط حمله لیگ هفتم به تیم نهم جدول تعلق دارد. استقلال اهواز با ثبت ۶۱ گل حتی از تیم های بالای جدول هم بیشتر گل زده است. بعد از این تیم پرسپولیس و سپاهان با ۵۵ و ۵۳ گل زده قرار دارند. جالب این که بهترین خط دفاعی نیز به چهار تیم اول جدول تعلق ندارد، بلکه پاس همدان در این زمینه بهترین عملکرد را از خود به جا گذاشته است. همدانی ها در ۳۴ دیدار تنها ۲۸ گل دریافت کردند. بدترین خط دفاعی و حمله نیز در اختیار تیم انتهای جدول است. شیرین فراز در ۳۴ بازی اش ۲۵ گل زد و ۵۹ گل خورد.
در مجموع ۳۰۶ بازی لیگ هفتم، ۷۱۹ گل رد و بدل شد. میانگین ۲.۳۵ گل برای هر بازی، میانگین قابل قبولی محسوب می شود و به استانداردهای بین المللی نزدیک است. پرسپولیس با ۱۸ برد و شیرین فراز با تنها سه پیروزی، بیشترین و کمترین برد را به دست آوردند. بیشترین باخت متعلق به شیرین فراز و نفت با ۱۹ باخت است. پرسپولیسی ها هم با پنج باخت کمتر از همه باختند. در زمینه کسب تساوی نیز پاس همدان به عدد ۱۶ رسید و رکوددارشد. استقلالی ها هم با پذیرش ۱۳ باخت و قرار گرفتن در رتبه سیزدهم به بدترین نتیجه تاریخ خود دست پیدا کردند.
باز هم آقای گل مشترک
بهترین خط حمله لیگ هفتم به تیم نهم جدول تعلق دارد. استقلال اهواز با ثبت ۶۱ گل حتی از تیم های بالای جدول هم بیشتر گل زده است. جالب این که بهترین خط دفاعی نیز به چهار تیم اول جدول تعلق ندارد، بلکه پاس همدان در این زمینه بهترین عملکرد را از خود به جا گذاشته است. |
محسن خلیلی و هادی اصغری، مهاجمان پرسپولیس و راه آهن با به ثمرساندن ۱۸ گل به صورت مشترک آقای گل لیگ شدند. فصل قبل هم لیگ ایران دو آقای گل داشت و دنی اولروم (ابومسلم) و مهدی رجب زاده (ذوب آهن) با ۱۷ گل به این عنوان رسیده بودند. خلیلی و اصغری در ۳۴ بازی ۱۸ گل زدند ، به صورت میانگین ۰.۵۳ گل برای هربازی.
اگر نگاهی به میانگین گلزنان برتر لیگ های اروپایی داشته باشیم به این نتیجه می رسیم آقای گل های ایران میانگین قابل توجهی از خود به جا نگذاشته اند. کریستیانو رونالدو، آقای گل لیگ برتر انگلیس در هر بازی ۰.۸۲ گل زده، دانیل گویسا، مهاجم مایورکا با میانگین ۰.۷۱ گل زده آقای گل لالیگا شد، عنوان آقای گلی لیگ ایتالیا هم به الساندرو دل پیرو با ۰.۵۵ گل رسید. در سایر لیگ های اروپایی نیز آقای گل ها در هربازی بیشتر از خلیلی و اصغری گل زده اند.
البته بازهم آمار مهاجمان پرسپولیس و راه آهن بسیار بهتر از سایر مهاجمان است. چرا که بعد از این دو، ابراهیم توره (پیکان) و روح الله بیگدلی (استقلال اهواز) با ۱۳ گل زده در رده دوم جدول گلزنان دیده می شوند. در مجموع هفت دوره لیگ برتر رضا عنایتی، مهاجم سابق تیم های ابومسلم و استقلال با ۸۰ گل زده در صدر قرار دارد و فریدون فضلی با ۶۷ گل در تعقیب اوست. در این فصل رضا ناصحی با دادن 13 پاس گل، عنوان گلسازترین بازیکن را به دست آورد.
خوش اخلاق ها و بد اخلاق ها
در این فصل لیگ برتر ۹۸ بازیکن از زمین اخراج شدند که در این میان راه آهنی ها با دریافت ۱۱ کارت قرمز بیشترین اخراجی را به جا گذاشتند. البته بد اخلاق ترین تیم شیرین فراز بود، با دریافت ۱۰ کارت قرمز و ۸۲ کارت زرد. استقلال اهواز هم با چهار کارت قرمز و ۴۴ کارت زرد خوش اخلاق تر از بقیه بود.
در بین بازیکنان نیز بدرا آلوجا کیته از شیرین فراز کرمانشاه با دریافت یک کارت قرمز و ۱۳ کارت زرد به عنوان خشن ترین بازیکن معرفی شد. باید به آمار مجتبی شیری، مدافع استقلال اهواز هم اشاره کرد. او تنها بازیکن لیگ برتر بود که در تمامی ۳۴ هفته لیگ به طور کامل بازی کرد.
ابومسلم میزبان موفق
غلام پیروانی در هر هفت دوره لیگ برتر سرمربی تیم سپاسی شیراز بوده است |
پرسپولیس هم بهترین تیم دور رفت بود و هم بهترین تیم دور برگشت. در دور رفت بعد از پرسپولیس ۳۶ امتیازی، سپاهان و صباباتری بیشترین امتیازها را جمع آوری کردند و در دور برگشت ذوب آهن با کسب ۲۹ امتیاز به همراه پرسپولیس بیشترین امتیازها را به دست آورد، البته تفاضل گل پرسپولیس بهتر از ذوب آهن بود.
دو تیم شهرستانی مس کرمان و ابومسلم خراسان نیز با کسب ۲۸ امتیاز از تیم های موفق دور برگشت بودند. در دور رفت پگاه (۱۱ امتیاز) و شیرین فراز کرمانشاه (۱۵ امتیاز) بدترین ها بودند و دور برگشت شیرین فراز و ملوان با به دست آوردن ۶ و ۹ امتیاز بدترین ها به شمار می روند. جالب این که ملوان در پایان دور رفت چهارم شده بود.
باید به آمار استقلال تهران هم اشاره کرد. این تیم در دور برگشت پانزدهم شد. ابومسلم، موفق ترین میزبان بود. مشهدی ها در خانه شان ۳۹ امتیاز اندوختند. این در حالی است که آنها در خارج از خانه تنها ۱۱ امتیاز به دست آوردند. پرپسپولیس نیز خطرناک ترین میهمان بود. قرمزها ۲۸ امتیاز از میزبان هایشان گرفتند، البته نباید این نکته را فراموش کرد که بازی هایی که پرسپولیس میهمان تیم های تهرانی بوده هم در آزادی برگزار شده است. شیرین فراز هم بدترین تیم در خانه (10 امتیاز) و هم در خارج از خانه (۱۱ امتیاز) به شمار می رود. صنعت نفت آبادان (۱۸ امتیاز) و مقاومت سپاسی شیراز، پگاه گیلان و استقلال تهران (۲۰ امتیاز) از دیگر تیم های ضعیف در خانه بودند.
نیمکت های متزلزل
از جمع ۱۸ تیم لیگ برتر تنها شش تیم پرسپولیس، پاس همدان، برق شیراز، مقاومت سپاسی شیراز و ملوان انزلی مربی خود را تغییر ندادند و نیمکت ۱۲ تیم با تحول روبرو شد. در این میان تیم شیرین فراز رکوددار بود و روی نیمکت این تیم ۶ سرمربی نشستند.
غلام پیروانی در هفت دوره گذشته لیگ برتر حضور داشته و در تمامی ادوار هم سرمربی مقاومت سپاسی شیراز بوده است. او در این زمینه یک رکورد قابل توجه خلق کرده است. البته با توجه به پیوستن غلام پیروانی به ابومسلم، او در فصل بعد با تیم جدیدش به حضور در لیگ برتر ادامه می دهد. پیروانی تا به حال در ۲۰۲ دیدار لیگ حرفه ای مربیگری کرده است.
|
|