عرضه سهام کشتیرانی ایران در بورس
عرضه سهام کشتیرانی ایران در بورس
اصل 44 قانون اساسی مانع اصلی خصوصی سازی شرکت های بزرگ در ایران بوده است |
کشتیرانی جمهوری اسلامی از جمله شرکت های زیر مجموعه اصل 44 قانون اساسی است که پیش از این در اختیار دولت بود اما با تفسیر جدید از این اصل، دستور واگذاری آن صادر شده است.
در روز یکشنبه 29 اردیبهشت 118 میلیون و 668 هزار سهم شرکت کشتیرانی به ارزش 29میلیارد و 700 میلیون تومان به فروش رسید.
این سهام یک روز پیشتر نیز عرضه شد اما به دلیل تفاوت قیمت تعیین شده 352 تومانی از سوی سازمان خصوصی سازی با قیمت بازار، فروش سهام با ابهام همراه بود.
علت اصلی تفاوت قیمت سهام کشتیرانی از نظر سازمان خصوصی سازی که کار عرضه سهام شرکت های دولتی را بر عهده دارد این بود که این شرکت تعداد زیادی کشتی خریداری کرده و به همین دلیل در آینده سودآوری این شرکت بیشتر می شود.
سر انجام سهام کشتیرانی با قیمت مورد نظر بازار به قیمت هر سهم 250 تومان به فروش رسید.
مجموع سهام عرضه شده کشتیرانی 127 میلیون و 500 هزار سهم بود که تقریبا دو و نیم درصد از کل سهام کشتیرانی است. نزدیک به ده میلیون سهم نیز از سهام کشتیرانی هنوز به فروش نرسیده و پیش بینی می شود در روزهای بعد به متقاضیان عرضه شود.
سهامدار عمده شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی سازمان تامین اجتماعی و صندوق بازنشستگی است که 51 درصد سهام آن را در اختیار دارند. این سهام از سوی دولت بابت بدهی خود به این دو سازمان واگذار شده است.
بر اساس پیش بینی ها حدود 20 درصد از سهام دولت همچنان در اختیار وزارت بازرگانی خواهد ماند و بقیه سهام دولت که حدود 24 درصد است به صورت سهام عدالت واگذار خواهد شد.
از آنجا که بخش عمده ای از سهام شرکت کشتیرانی در اختیار دولت نیست پیش بینی می شود که عرضه سهام این شرکت در آینده با مشکلات و ابهاماتی مواجه باشد.
کشتیرانی جمهوری اسلامی دوم شهریور 1346 با نام کشتیرانی ملی آریا به صورت غیر دولتی با حضور نمایندگان بانک ملی ایران، بانک صادرات، بانک توسعه صنعت و معدن، سازمان برنامه و بودجه و یک سرمایه گذاری حقیقی تاسیس شد ولی بعد از انقلاب همانند بانکها از سوی دولت ملی اعلام شد.
بعد از ملی شدن سهام شرکت به وزارت بازرگانی داده شد و شرکت کشتیرانی ملی آریا به شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران تغییر نام داد.
این شرکت در زمان انقلاب دارای 42 کشتی به ظرفیت 525 هزار تن بود. این شرکت حال حاضر 116 فروند کشتی فله بر و کانتینر بر و 17 فروند کشتی خدماتی یدک کش با ظرفیت چهار میلیون و 200 هزار تن در اختیار دارد.
قیمت کشتی های این شرکت حدود سه میلیارد دلار برآورد شده است و پیش بینی می شود تا پنج سال دیگر با ورود کشتی های جدید این رقم به دو برابر برسد.