ایران گفتگو با آمریکا درباره عراق را رد کرد
ایران گفتگو با آمریکا درباره عراق را رد کرد
سخنگوی وزارت خارجه: با توجه به شرایط موجود گفتگو حاصلی نخواهد داشت |
روز دوشنبه، 5 مه (16 اردیبهشت)، محمد علی حسینی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی، در پاسخ به سئوالی در مورد پیش شرط احتمالی این کشور برای مذاکره با آمریکا در مورد عراق گفت "به اعتقاد ما و با توجه به شرایط موجود، گفتگو حاصلی نخواهد داشت و معنای خاصی هم پیدا نخواهد کرد."
آقای حسینی، که در یک نشست خبری شرکت داشت، در مورد دلیل این تصمیم جمهوری اسلامی گفت که "محور اصلی گفتگوهای ما با طرف آمریکایی و با حضور طرف عراقی، امنیت و ثبات عراق بوده است و آنچه در حال حاضر شاهدیم، بمباران علنی، آشکار و گسترده نیروهای اشغالگر عراق علیه ملت این کشور و در نقاط مختلف عراق است."
این نخستین بار است که جمهوری اسلامی رسما اعلام کرده که از برگزاری دور دیگری از مذاکرات با ایالات متحده در مورد عراق خودداری می کند.
اوایل ماه گذشته، سخنگوی وزارت خارجه ایران گفت که درخواستی از سوی آمریکا برای دور دیگری از مذاکرات با جمهوری اسلامی دریافت شده است اما تاریخ خاصی را برای انجام این گفتگوها معین نکرد.
ایران عملیات علیه شبه نظامیان شهرک صدر را محکوم کرده است |
در خلال هفته های اخیر، نیروهای عراقی و آمریکایی عملیاتی را علیه شبه نظامیان سپاه مهدی، به رهبری مقتدی صدر، روحانی تندور شیعه، نخست در بصره و سپس در شهرک صدر بغداد به اجرا گذاشته اند.
دولت عراق مقابله با سپاه مهدی را به منظور تثبیت حاکمیت خود در مناطق عمدتا شیعه نشین این کشور دنبال می کند و به گفته برخی ناظران، در صورت موفقیت در این برنامه، احتمالا این عملیات را برای مبارزه علیه سایر گروه های شبه نظامی شیعه دنبال خواهد کرد.
گروه های شیعه رهبری دولت عراق را بر عهده دارند و برخی گروه های سنی نفوذ شبه نظامیان شیعه در تشکیلات دولت، به خصوص سازمان های امنیتی را یکی از عوامل بی ثباتی و نا امنی این کشور دانسته اند.
روز یکشنبه سخنگوی دولت عراق گفت که عملیات برای کنترل شبه نظامیان شیعه در بغداد ادامه خواهد داشت و در عین حال افزود که شواهدی در دست نیست که ثابت کند ایران اسلحه در اختیار این گروه ها قرار داده است.
'مقتدی صدر در ایران نیست'
آقای حسینی در مورد شایعات مربوط به حضور مقتدی صدر در ایران گفت که دفتر آقای صدر در نجف این خبر را تکذیب کرده است.
در گذشته نیز هرگاه سپاه مهدی هدف حملات نیروهای عراقی یا آمریکایی قرار می گرفت، گزارش هایی در مورد خروج او از عراق و اقامت در ایران انتشار می یافت.
سخنگوی وزارت خارجه در مورد سفر اخیر یک هیات عراقی به تهران نیز گفت که موضوعاتی در زمینه های سیاسی، اقتصادی و امنیتی در دیدار اعضای هیات و مقامات ایرانی مطرح شد.
سخنگوی وزارت خارجه حضور صدر در تهران را تایید نکرده است |
برخی گزارش ها حاکی از آن بوده است که هیات عراقی، متشکل از چند تن از نمایندگان پارلمان عراق، با هدف درخواست از ایران برای خودداری از کمک به شبه نظامیان شیعه به تهران سفر کرده بود.
آقای حسینی گفت که "آنچه که جمهوری اسلامی بارها تاکید کرده و با این هیات نیز مورد مشورت و گفتگو قرار گرفت، حمایت از دولت مالکی و برخورد قانونی با گروه های مسلح غیرقانونی است که مرتکب جرایمی شده اند و در مناطق مختلف عراق حضور دارند."
آقای حسینی افزود که "ایران در این راستا از تمامی ظرفیت خود برای تقویت ثبات و ایجاد همگرایی در بین گروه های مختلف عراقی و تقویت وحدت ملی در این کشور استفاده کرده و خواهد کرد."
نیروهای آمریکایی از اوایل سال گذشته عملیات ویژه ای را برای انهدام گروه های مسلح مورد حمایت تندروهای سنی عراق، از جمله گروه هایی که توسط اسلامگرایان تندرو خارجی در این کشور تشکیل شده، به اجرا گذاشته اند.
این عملیات، که به خصوص در مناطق عمدتا سنی نشین مرکز عراق تمرکز یافته، از حمایت تشکل های سنی موسوم به گروه های بیداری برخوردار است در حالیکه ایالات متحده بر دولت عراق فشار وارد می آورده تا اقداماتی را برای سرکوب شبه نظامیان شیعه به اجرا بگذارد.
مقامات آمریکایی بارها جمهوری اسلامی را به حمایت آموزشی و تسلیحاتی از شبه نظامیان شیعه متهم کرده و آن را بخشی از سیاست ایران برای گسترش نفوذ خود در عراق و جلوگیری از اقدامات نیروهای ائتلاف برای استقرار ثبات در این کشور اعلام داشته اند.
|
|
|
|