سنتوری مهرجویی در بازار قاچاق فیلم

سنتوری مهرجویی در بازار قاچاق فیلم

در حالی که کارگردانان و تهیه کنندگان سینمای ایران فکر می کردند با گردهمایی ها و اعتراض هایشان برای همیشه به قاچاق فیلم در ایران پایان داده اند، فروش دی وی دی با کیفیت مطلوب فیلم اکران نشده "سنتوری" به کارگردانی داریوش مهرجویی آنان را غافلگیر کرد.
داریوش مهرجویی گفته است هر کس سی دی قاچاق سنتوری را به خانه ببرد، خیر نمی بیند، چون مال دزدی وارد خانه اش کرده است

علی رغم این که در خبرها آمده است که گروه ضربت مبارزه با قاچاق سی دی و پلیس امنیت، مبارزه با قاچاق این فیلم را آغاز کرده اند، اما تا روز جمعه این فیلم در سطح شهر تهران به فروش می رسید.

دی وی دی با کیفیت مطلوب نسخه سانسور نشده فیلم سنتوری از هفته پیش در خیابان های شلوغ تهران توسط دستفروشانی که سی دی و دی وی دی های قاچاق می فروشند، به فروش می رسد و این دستفروشان می گویند که سنتوری یکی از پرفروش ترین فیلم های قاچاق است و هیچ فیلمی این قدر فروش نداشته است. این در حالی است که داریوش مهرجویی در گفت و گو با بخش فارسی بی بی سی و همچنین در گفتگو با روزنامه ها و خبرگزاری های مختلف گفته است که خریدن این فیلم دزدی و حرام است و از مردم خواسته است که این فیلم را نخرند.

نسخه قاچاق شده سنتوری، نسخه ای کامل تر از نسخه ای است که در جشنواره بیست و پنجم فیلم فجر به نمایش در آمد. نمایش سنتوری در جشنواره فیلم فجر حواشی بسیاری داشت و این فیلم با حذف چند دقیقه از فیلم به نمایش در آمد و مهرجویی در نشست نقد و بررسی فیلم حاضر شد و به پرسش های حاضران پاسخ گفت. همان زمان اعلام شد که به خاطر ماه محرم ناگزیر شده اند ترانه هایی را از فیلم حذف کنند و همچنین گفته شد که بخش هایی از فیلم که شخصیت اصلی فیلم، علی سنتوری، در حال خماری وارد خانه پدری می شود و به مجلس روضه زنانه ای که مادر برگزار می کند، وارد شده و مادرش را قوم الظالمین می خواند، از فیلم حذف شده است. این ترانه ها و سکانس ها در نسخه قاچاق که در خیابان های تهران عرضه می شود، حذف نشده است. این نسخه همچنین با زیر نویس انگلیسی همراه است که این موضوع را به ذهن متبادر می کند که این نسخه، نسخه ای است که به جشنواره های خارجی ارسال شده است. سنتوری آبان ماه امسال در جشنواره بین المللی فیلمکس ژاپن به نمایش در آمده بود .

نمایش سنتوری در ژاپن در حالی صورت گرفت که سنتوری علی رغم دریافت مجوز از شورای نظارت و ارزشیابی سینمای ایران که مسئولیت ممیزی فیلم ها را برعهده دارد، به دستور شخص وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی توقیف شد. پس از توقیف سنتوری، تهیه کننده و کارگردان فیلم با مقام های بسیاری مذاکره و رایزنی کردند تا امکان نمایش سنتوری فراهم شود. مهرجویی به روزنامه اعتماد گفته است: "ما چند هفته پیش نامه ای به مقامات کشور نوشتیم و تمام ماجرا را توضیح دادیم. گفتیم که چه اجحافی به این فیلم شده است. گفتند که بروید گزارش جامعی از فیلم تهیه کنید. حاج آقا رفیعا هم که مسئول رسیدگی به این قضیه بود، رفتند و این گزارش را از ارشاد و فارابی و دیگر دستگاه های مربوط تهیه کردند. نتیجه گزارش آنها نامه اعتراض آمیز ما را تایید کرد و حق را به ما دادند. حتی من شنیده ام که وزارت اطلاعات هم با این فیلم موافق است و دائم از ما می پرسند چرا سنتوری اکران نمی شود. اما آقای جعفری جلوه هیچ اقدامی انجام نمی دهد."

اکران سنتوری سه روز پیش از اکران به دستور شخص وزیر ارشاد متوقف شد. پیش بینی می شد این فیلم یکی از پرفروش ترین فیلم های سینمای ایران شود

در حالی که به نظر می رسید مذاکرات مهرجویی و فرازمند تهیه کننده فیلم به نتیجه خواهد رسید، ورود دی وی دی فیلم سنتوری کار را یک سره کرد. این در حالی است که از تابستان سال گذشته با اعتراض عوامل سینمای ایران و دخالت پلیس امنیت و نیروی انتظامی، بازار قاچاق فیلم در ایران مهار شده بود و همین این پرسش را به وجود آورده است که این فیلم چگونه پخش شده است؟ مهرجویی در این زمینه گفته است : "آنچه که مسلم است این فیلم از یکی از مراکز جشنواره ای ایران یا خارج درز پیدا کرده است. ما خودمان هم هنوز نمی دانیم و در حال تحقیق این قضیه هستیم."

قاچاق فیلم سنتوری بار دیگر نگاه ها را به سوی وزارت ارشاد برگردانده و این موضوع را مطرح کرده است که وقتی فیلمی ساخته شده و در جشنواره به نمایش گذاشته می شود، نمی شود جلوی توزیع آن را گرفت و توقیف فیلم منجر به تکثیر غیرمجاز آن می شود.

فرامرز فرازمند، تهیه کننده فیلم، در نامه ای سرگشاده نوشته است: "فقط باید گفت متاسفم، بالاخره نظرتنگان سینما به آرزوی خود رسیدند و خوشحال شدند که فیلم سنتوری جزو پرفروش ترین فیلم های تاریخ سینمای ایران قرار نگیرد. با هر کس که فیلم را در جشنواره فجر بیست و پنجم دیده بود، صحبت می‌کردم آن را تحسین و به مهرجویی تبریک می گفت. ۹۵ درصد آرای مردمی را کسب کرده بود، همه آن را جزو بهترین های تاریخ سینما می دانستند. ولی چه فایده که دست هایی در کار بود که سنتوری تعطیل و ورشکست شود. چرا باید مسئولین به درخواست ها و نامه های ما جواب ندهند و اثری نگذارند، چون حتما ما جزو ناخودی های سینما هستیم و باید از گردونه خارج شویم."

آقای مهرجویی نیز در گفتگو با بخش فارسی بی بی سی گفت تا بحال نزدیک یک میلیارد تومان هزینه فیلم سنتوری شده است که با این وضع این سرمایه عملا از دست رفته است.

در همین حال داریوش مهرجویی گفته است که تنها راه مقابله با قاچاق این فبلم اجازه اکران فوری آن است. پیش از این نهادهای صنفی مهمی چون کانون کارگردانان و اتحادیه تهیه کنندگان و مجمع فیلمسازان نیز با صدور بیانیه ای در تابستان امسال به توقیف سنتوری اعتراض کرده و خواهان اکران این فیلم شده بودند، اما وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به این اعتراض ها و درخواست وقعی ننهاده بود. روز جمعه علیرضا رئیسیان، رئیس کانون کارگردانان ایران نیز در واکنش به قاچاق فیلم سنتوری از پیشنهاد مهرجویی حمایت کرد و گفت: "کانون کارگردانان از پیشنهاد آقای مهرجویی حمایت می کند که در شرایط فعلی راه عاقلانه تر اکران سریع فیلم است تا از خسارت بیشتر مادی و معنوی فیلمی که در جشنواره فیلم فجر سال گذشته هم جایزه گرفته است، جلوگیری شود."

دریا-بابایی - ایران - اهواز
سایت‌ عزیز ایران-انگلستان شما‌ هم که این‌ فیلمو برا‌ دانلود‌ گزاشتین تو سایتتون!!!!!!!!!!!!!!!
شنبه 27 بهمن 1386

Tarannom - مالزی - کوالالامپور
من نمی ونستم قاچاقه از استاد مهر حویی وتهیه کننده محترم عذر خواهی می کنم.
شنبه 27 بهمن 1386

behnam-behnam - ایران - تهران
من هم به نوبه خود هیچ وقت راضی به ورشکست شدن چنین استادی نیستم. کاش شماره حسابی وجود داشت برای جبران این خسارت مخصوصا که آقای مهرجویی علنا دیدن آنرا حرام دانسته اند.
شنبه 27 بهمن 1386

sam_us_va - امریکا - ویرجینیا
من فکر کرده بودم خودشون گذاشتن سیدیش بیرون بیاد برای اعتراض....
شنبه 27 بهمن 1386

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.