نقش سپاه پاسداران در پروژه های اقتصادی پررنگ تر می شود
نقش سپاه پاسداران در پروژه های اقتصادی پررنگ تر می شود
با مصوبه جدید مجلس، مشارکت سپاه در فعالیت های اقتصادی گسترش بیشتری پیدا کند |
بر اساس طرحی یک فوریتی که از سوی نمایندگان مجلس ایران تهیه شده و در شش ماده به تصویب رسیده، سازمان بسیج سازندگی و واحدهای زیر مجموعه آن به عنوان مجری طرح های عمومی و دولتی محسوب می شود و از این پس مجاز خواهد بود با وزارتخانه ها و سازمان های دولتی قرارداد امضا کند.
در این مصوبه تمام وزارتخانه ها، موسسات و نهادی دولتی و عمومی می توانند بخشی از فعالیت های اقتصادی را با استفاده از نیروهای داوطلب بسیجی توسط سازمان بسیج سازندگی نیروی مقاومت بسیج اجرا کنند.
بسیج نیروی مقاومت سپاه بخشی از سپاه پاسداران ایران است که در سال ۱۳۵۸ با نام بسیج مستضعفان تاسیس شد و در طول جنگ هشت ساله با عراق به اعزام نیروهای داوطلب به جبهه های جنگ فعالیت می کرد.
بسیج بعد از جنگ و به خصوص در سال های اخیر گسترش پیدا کرده است. بسیج یکی از واحدهای سپاه پاسداران است و اخیرا بعد از تغییر فرمانده کل سپاه پاسداران، مسئولیت مستقیم فرماندهی بسیج به فرمانده سپاه واگذار شده است.
یحیی رحیم صفوی تا چند ماه پیش فرمانده کل سپاه بود اما به دستور آیت الله علی خامنه ای رهبر ایران، محمد علی جعفری به عنوان جانشین وی انتخاب شد.
بسیج در تمامی ادارات، وزارتخانه ها، کارخانجات، مساجد و روستاها دفتر دارد و عمده اعضای آنها را نیروهای داوطلب تشکیل می دهد که در سازمان های دیگری مشغول کار هستند.
بسیج نیروی مقاومت سپاه بخشی از سپاه پاسداران ایران است که در سال ۱۳۵۸ با نام بسیج مستضعفان تاسیس شد و در طول جنگ هشت ساله با عراق به اعزام نیروهای داوطلب به جبهه های جنگ فعالیت می کرد |
اعضای بسیج نیروی شبه نظامی هستند که در مواقعی نیز گشت های شهری و برون شهری دارند و با مستقر کردن ایستگاه های ایست و بازرسی در خیابانها و جاده ها به تفتیش خودروها و سرنشینان آنها می پردازند.
نمایندگان مخالف
برخی نمایندگان مجلس که در طول سالهای جنگ هشت ساله با عراق به عنوان بسیجی نیز فعالیت می کردند مخالف طرح افزایش اختیارات بسیج بودند.
الیاس نادران نماینده تهران که دستش را در جنگ هشت ساله با عراق از دست داده از مخالفان این طرح بود و در اولین جلسه بررسی کلیات این طرح گفت: "طرح تشکیل سازمان بسیج سازندگی نیروی مقاومت بسیج سپاه پاسداران، دولتی کردن بسیج است."
به گفته آقای نادران، تمام رده های بسیج با این طرح در اختیار دولت قرار می گیرد و همه دستگاه های دولتی مکلف می شوند که طرح های خود را برای اجرا به بسیج واگذار کنند.
تمام رده های بسیج با این طرح در اختیار دولت قرار می گیرد و همه دستگاه های دولتی مکلف می شوند که طرح های خود را برای اجرا به بسیج واگذار کنند |
بیژن شهبازخانی، نماینده ملایر نیز از مخالفان این طرح بود و در جلسه علنی مجلس این طرح را خلاف قانون اساسی دانست و گفت: "پیام مخفی این طرح این است که نیروهای پیمانکاری بخش خصوصی دست از کار بکشند و این خلاف اصل ۴۴ قانون اساسی است."
اصل ۴۴ قانون اساسی عمده فعالیت های اقتصادی را در اختیار دولت قرار می دهد مانعی بر سر راه خصوصی سازی است اما با تفسیری جدیدی که از این اصل شده، دولت باید بخش عمده ای از این شرکت ها را به بخش خصوصی واگذار کند.
برخی نمایندگان مجلس هم معتقد بودند که بسیج اساسنامه قانونی و رسمی ندارد بنابر این دلیلی ندارد اختیارات سازمانی که وجود خارجی ندارد افزایش پیدا کند.
حسن سبحانی نماینده دامغان گفت که شورای عالی انقلاب در ۱۹ تیر ماه ۱۳۵۹ ایجاد سازمانی به نام بسیج ملی را تصویب کرد تا علاوه بر دفاع از کشور برای مقابله با سوانح غیرمترقبه از نیروهای آن استفاده شود و بعدها با مصوبه مجلس این سازمان در سپاه ادغام شد و قرار شد که بعد از یک ماه اساسنامه آن تهیه و تقدیم مجلس شود اما چنین نشد. حالا هم این سازمان وجود قانونی ندارد که حالا بخواهیم اختیارات آن را افزایش دهیم.
نقش سپاه در پروژه های عمرانی
بسیج سازندگی بخشی از نیروی مقاومت بسیج سپاه پاسداران است که با مصوبه جدید می تواند علاوه بر نیروهای داوطلب و بسیجی از مشمولان خدمت نظام وظیفه برای تامین نیروهای مورد نیاز خود استفاده کند.
بر اساس مصوبه مجلس دولت باید هر ساله بخشی از اعتبارات خود را برای بسیج سازندگی در نظر بگیرد و آن را در ردیف مستقلی به عنوان کمک به طرح های سازمان بسیج سازندگی در اختیار نیروی مقاومت بسیج قرار دهد.
مجلس همچنین به سازمان بسیج سازندگی اجازه داده علاوه بر مشارکت در پروژه های اقتصادی در بخش های سوادآموزی و بهداشت و درمان در روستاها و مناطق محروم فعالیت کند |
مجلس همچنین به سازمان بسیج سازندگی اجازه داده علاوه بر مشارکت در پروژه های اقتصادی در بخش های سوادآموزی و بهداشت و درمان در روستاها و مناطق محروم فعالیت کند.
سپاه پاسداران ایران بعد از پایان جنگ هشت ساله با عراق وارد فعالیت های اقتصادی شده و قرارگاه خاتم الانبیا بزرگترین موسسه وابسته به سپاه است که در پروژه های مهم عمرانی و اقتصادی فعالیت دارد.
غیر از قرارگاه مرکزی خاتم الانبیا، واحدهای دیگری تحت عنوان "قرب" و شرکت هایی با عناوین مختلف در اکثر مناطق ایران در پروژه های عمرانی و اقتصادی فعالیت می کنند.
این شرکت ها در بخش های کشاورزی، صنعتی و معدنی، راه سازی، حمل و نقل، صادرات و واردات و آموزش و فرهنگ حضور چشمگیری دارند.
در مجموعه فعالیت های شرکت های وابسته به سپاه، تولید فیلم سینمایی، مرغ داری، زنبور داری، اخذ نمایندگی از شرکتهای خارجی، فعالیت های بازرگانی ترخیص کالاهای وارداتی، استخراج سنگ، ساخت اتوبان و سد به چشم می خورد.
نقش سپاه بعد از ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد در فعالیت های اقتصادی پررنگ تر شده و اجرای چندین پروژه مهم اقتصادی به شرکت ها و موسسات اقتصادی سپاه واگذار شده است.
به عقیده برخی کارشناسان، با مصوبه جدید مجلس، مشارکت سپاه در فعالیت های اقتصادی گسترش بیشتری پیدا کند.
|
|
|
|
|