نمایش فیلم کاغذپران باز در افغانستان ممنوع شد
نمایش فیلم کاغذپران باز در افغانستان ممنوع شد
کاغذپران باز به یک فیلم جنجال برانگیز در افغانستان تبدیل شد |
لطیف احمدی، رییس افغان فیلم به بی بی سی گفت که این تصمیم براساس تقاضای وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان اتخاذ شده است.
دست اندرکاران سینمایی در افغانستان به این موضوع انتقاد دارند که داستان کاغذپران باز (بادبادک باز)، "تصویر بدی" از قوم پشتون در افغانستان ارائه می دهد. آنها معتقند که نویسنده این رمان، تلاش نکرده توازن میان اقوام ساکن در جامعه پیچیده و متعصب افغانستان را رعایت کند.
به گفته آقای احمدی، از تمامی فروشنده های دی وی دی در افغانستان خواسته شده که فیلم کاغذپران باز را به این کشور وارد نکنند.
تهیه کنندگان این فیلم قبلا اعلام کرده اند که کاغذپران باز در افغانستان به شکل رسمی نمایش داده نخواهد شد.
صحنه تجاوز و تعصبات قومی
سه تن از بازیگران فیلم کاغذپران باز |
یکی دیگر از مسائلی که فیلم کاغذپران باز را در افغانستان به یک فیلم جنجال برانگیز تبدیل کرده، صحنه ای از تجاوز جنسی به یک بازیگر خوردسال فیلم است، ولی به نظر می رسد موضوع دیگری نیز در این فیلم انتقاد وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان و ریاست افغان فیلم را برانگیخته است.
رییس افغان فیلم می گوید قانون رسانه های همگانی در افغانستان به وزارت اطلاعات و فرهنگ این اجازه را می دهد که از پخش و نمایش فیلمی که در آن به فرد، گروه یا منطقه ای از افغانستان اهانت شده باشد، جلوگیری کند.
آقای احمدی می گوید: "در محتوای فیلم صحنه های وجود دارد که برای ما از نظر آزادی بیان، مسایل انسانی و حتی مسایل بین المللی، غیرقابل قبول است."
یکی از این صحنه های که آقای احمدی به آن اشاره دارد، تجاوز جنسی به حسن، از بازیگران خوردسال این فیلم است که تعلق به قوم هزاره دارد.
برخورد قانونی
فیلم کاغذپران باز که براساس رمان مشهوری به همین نام از خالد حسینی، نویسنده افغان تبار ساخته شده، به بهانه داستان زندگی دو پسر جوان افغان، مروری دارد به وضعیت کابل در طول سی - چهل سال گذشته که تبعید، غم غربت، دوستی و خیانت، موضوع های محوری داستان است.
'غیرقابل قبول' در محتوای فیلم صحنه های وجود دارد که برای ما از نظر آزادی بیان، مسایل انسانی و حتی مسایل بین المللی، غیرقابل قبول است |
اگرچه تهیه کنندگان فیلم قبلا اعلام کرده اند که کاغذپران باز در افغانستان نمایش داده نمی شود و وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان نیز می گوید از ورود دی وی دی های آن به بازارهای کابل جلوگیری خواهد کرد اما با توجه به تعدد مراکز فروش فیلم ها در افغانستان و مرزهای تقریبا غیر قابل کنترل این کشور، دشوار است که راه کاغذپران باز به افغانستان کاملا بسته شود.
با این حال، رییس افغان فیلم هشدار می دهد که اگر این فیلم به شکل غیرقانونی وارد بازارهای افغانستان شود، با متخلفین و عاملان آن برخورد قانونی خواهد شد.
آقای احمدی می گوید: "در گذشته نیز دهها بار با این فروشنده ها (متخلفین) برخورد قانونی شده است. وزارت اطلاعات و فرهنگ و ریاست افغان فیلم نهادهای جزایی نیستند از این رو در چنین موارد سارنوالی (دادستانی) و ریاست جنایی اقدام می کنند."
او افزود: "این اقدام در حد جریمه، مسدود کردن دکان و گرفتن امتیاز فروش خواهد بود."
وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان درحالی نسبت به ورود و نمایش فیلم کاغذپران باز به این کشور حساسیت نشان می دهد که نسخه های از رمان کاغذپران باز که براساس آن فیلم تهیه شده، همواره در کتابفروشی های کابل و سایر شهرهای افغانستان قابل دسترس بوده و ممناعتی بر فروش آن وجود نداشته است.
|
|