عکسهایی از رویدادهای سینمایی جهان در سال ۲۰۰۷
عکسهایی از رویدادهای سینمایی جهان در سال 2007
نگاهی به بعضی از خبرسازترین اتفاقات و رویدادهای سینمایی سال گذشته در این روزهای پایانی سال خالی از لطف نیست.
اینگمار برگمن، کارگردان سرشناس سوئدی، روز 30 ژوئیه در سن 89 سالگی درگذشت. برگمن یکی از چهره های برجسته و از اساتید واقعی سینما به شمار می رفت. او بیش از 50 فیلم ساخت و فیلمنامه های بسیاری هم نوشت و ساخته های وی از جمله "توت فرنگی های وحشی" و "سونات پائیزی"، کماکان در میان هواداران هنر هفتم محبوبیت فراوانی دارد.
اما در روز 30 ژوییه، سینما باز هم داغدار یکی دیگر از نوابغ خود شد. میکل آنجلو آنتونیونی، کارگردان صاحب سبک ایتالیایی که یکی از آخرین بازماندگان نسل تاریخ سازان سینمای جهان بود، در 94 سالگی درگذشت. آنتونیونی زبان خاص خودش را در سینما به وجود آورده بود و در سال 1966 با فیلم آگراندیسمان موفق به دریافت جایزه نخل طلایی جشنواره کن شد.
انیمیشن "پرسپولیس" که اقتباسی از اتوبیوگرافی مرجان ساتراپی است، امسال برای اولین بار در بخش مسابقه شصتمین جشنواره سینمایی کن به نمایش درآمد و جایزه ویژه هیأت داوران را کسب کرد. مرجان ساتراپی در مجموعه کتابهای مصور "پرسپولیس" که انتشار آنها را از سال 2000 آغاز کرده، سالهای کودکی و شرایط زندگی خود را پس از انقلاب اسلامی در ایران با نگاهی بدون تعصب، واقعگرایانه و در عین حال شاعرانه به تصویر می کشد.
مارتین اسکورسیزی کارگردان آمریکایی (سمت چپ)، بعد ازچهار دهه فعالیت سینمایی، بالاخره برنده جایزه اسکار شد. اسکورسیزی با فیلم "از دست رفته" (Departed) که بازسازی فیلم هنگ کنگی (Infernal Affairs) بود، جایزه اسکار بهترین کارگردان را در هفتاد و نهمین دوره مراسم اسکار از آن خود کرد. این فیلم در مجموع کاندیدای دریافت پنج جایزه اسکار شد که در آخر موفق به دریافت چهار جایزه از جمله جایزه بهترین فیلم سال شد.
در ماه مارس، حس وطن پرستی میلیونها ایرانی در سراسر جهان، با اکران فیلم 300 به اوج رسید. این فیلم از روی کتاب مصوری نوشته فرانک میلر ساخته شده و داستان نبرد سپاه خشایارشا که گفته می شود بالغ بر 250.000 نفر بوده است را با 300 نفر از رزم آوران اسپارت روایت می کند. بسیاری از ایرانیان معتقد بودند علاوه بر تحریفات تاریخی که در فیلم وجود دارد، چهره ایرانیان به شکل هیولا نشان داده شده و به فرهنگ و تمدن ایرانی توهین شده است.
اکران فیلم قطب نمای طلایی (Golden Compass) در ماه نوامبر، جنجالهای زیادی به همراه داشت. فیلم که دارای داستانی تخیلی برای کودکان است از جلد اول سه گانه "نیروی اهریمنی اش" به قلم فیلیپ پولمن، نویسنده انگلیسی منکر وجود خدا، برداشت شده است. برخی از گروه های مسیحی این فیلم را "آموزش بی خدایی" برای کودکان توصیف کردند و از خانواده ها خواستند فرزندانشان را به تماشای این فیلم نبرند.
دبرا کار (Deborah kerr) بازیگردیگری بود که دنیای سینما در سال گذشته در فقدانش سوگوار شد. این بازیگر بریتانیایی در سن 86 سالگی در ماه اکتبر در گذشت. او برای نقش آفرینی در فیلمهایی چون "من و سلطان"، "جولیوس سزار" و "از اینجا تا ابدیت" شهرت داشت. دبرا کار در مجموع شش بار برای دریافت اسکار نامزد شد، ولی هیچگاه به این جایزه دست نیافت تا اینکه در سال 1994 به او جایزه افتخاری آکادمی اعطاء شد.
انتظارعلاقه مندان کتاب و دوستداران سینما با اکران فیلم بادبادک باز(The Kite Runner) در اوایل ماه نوامبر به پایان رسید. این فیلم، بر اساس رمان پرفروش و محبوبی به همین نام از خالد حسینی، نویسنده افغان - آمریکایی تهیه شده است. اما وجود صحنه ای که در آن کودک نقش دوم داستان، مورد تجاوز قرار می گیرد، شرکت سازنده فیلم را بر آن داشته که فیلم را در داخل افغانستان به نمایش نگذارد. تهیه کننده فیلم به رغم مخالفتهای شدید از طرف دست اندرکاران افغان این فیلم، حاضر به حذف این صحنه نشد.
مانیا اکبری یکی دیگر از خبرسازان سال گذشته بود. او با دومین فیلم بلندش موفق به دریافت جایزه بهترین فیلم از نگاه هیأت داوران جوان جشنواره نانت شد. این فیلم که "4+10" نام دارد، تجربه شخصی او را از بیماری سرطان و رویایرویی با مرگ به تصویر می کشد. مانیا اکبری کار هنری را با نقاشی شروع کرده و ورود به سینما را با بازی در فیلم "ده" عباس کیارستمی آغاز کرد.
فیلم آلمانی "زندگی دیگران" جایزه بهترین فیلم زبان غیر انگلیسی را در هفتاد و نهمین دوره مراسم اسکار از آن خود کرد. در تاریخ اسکار دومین بار بود که این جایزه به فیلمی از آلمان تعلق می گرفت. اما خبر تأسف بار این بود که اولریش موئه، بازیگر مرد نقش اول این فیلم که از بازیگران برجسته سینما و تلویزیون آلمان به شمار می رفت در ماه ژوییه، در سن 54 سالگی بر اثر ابتلا به بیماری سرطان درگذشت.
فیلم "ملکه " مورد توجه بسیاری از منتقدان قرار گرفت و هلن میرن، بازیگر بریتانیایی، برای ایفای نقش الیزابت دوم ملکه انگلستان، جایزه اسکار بهترین بازیگر زن نقش اول را گرفت. این فیلم به نحوه برخورد خاندان سلطنتی بریتانیا، پس از مرگ پرنسس دایانا، همسر سابق ولیعهد این کشور در سال 1997 می پردازد و این احتمال را مطرح می کند که ملکه الیزابت دوم، در روزهای پس از مرگ پرنسس دایانا، احتمال کناره گیری از مقام سلطنت را در نظر گرفته بود.
اعتصاب اتحادیه نویسندگان فیلم و تلویزیون، در ماه نوامبر، هالیوود را به حالت نیمه تعطیل در آورد. هدف این بود که نویسندگان هم مثل بیشتر عوامل اصلی فیلمها و برنامه های تلویزیونی از فروش و پخش مجدد فیلم و سریالها، دستمزد دریافت کنند. این اعتصاب مورد حمایت بعضی دیگر از عوامل دست اندرکار سینما و تلویزیون، از جمله بازیگران قرار گرفت و زمان روی پرده رفتن بسیاری از فیلمها را به تعویق انداخت. با ادامه اعتصاب تا هفته های اخیر، این نگرانی وجود دارد که مراسم اسکار سال آینده از این اقدام بی تأثیر نماند.