یعقوب یادعلی به حبس و نوشتن ۴ مقاله محکوم شد

یعقوب یادعلی به حبس و نوشتن ۴ مقاله محکوم شد

یعقوب یادعلی نویسنده حالت‌ها در حیاط و آداب بیقراری به یک سال حبس و نوشتن چهار مقاله محکوم شد.

یعقوب یادعلی که پیش از این مدتی را نیز در بازداشت گذرانده بود، اردیبهشت ماه سال 86 پس از یک ماه و نه روز از زندان آزاد شد. یعقوب یادعلی، به دلیل بخش‌هایی از رمانش "آداب بی‌قراری" و بخش هایی از مجموعه‌داستان نخست‌اش "حالت‌ها در حیاط"، در یاسوج زندانی شده‌ بود.

صالح نیکبخت، وکیل مدافع یعقوب یادعلی با بی‌سابقه خواندن مجازات تعیین شده برای موکلش به خبرگزاری ایسنا گفت: "دادگاه کیفری، یعقوب یادعلی نویسنده "حالت‌ها در حیاط" و "آداب بیقراری" را به یک ‌سال حبس به اتهام نشر اکاذیب، محکوم و 9 ماه آن را به مدت 2 سال با شرط انتشار 4 مقاله درباره‌ شخصیت‌های فرهنگی، هنری و... تعلیق کرد."

صالح نیکبخت افزود: "اگر چه مطابق رویه همه داستان‌ها آنچه اتفاق می‌افتد صوری و فرضی است و در هیچ یک از رمان‌ها از جمله داستان‌هایی که توسط موکل نوشته شده، وی قصد خاصی در مورد فرد یا افرادی نداشته، شعبه 104 دادگاه کیفری یاسوج در اقدامی بی‌سابقه، یعقوب یادعلی را به اتهام نشر اکاذیب در داستان «هست و نیست» به استناد بندهای دوم و نهم ماده‌ی 6 قانون مطبوعات و تبصره 2 الحاقی همین قانون، اتهام موکل را در نشر اکاذیب در آن کتاب وارد دانسته و او را به یک‌سال زندان محکوم کرده است."

نیکبخت گفت: "قاضی دادگاه که فرد وارسته و شایسته‌ای بود در حکم صادره آورده است با توجه به جوان بودن متهم و نیز نداشتن سابقه کیفری، 9 ماه از این یک‌سال را به مدت دو سال تعلیق کرده مشروط بر این که در طول این دو سال، وی 4 مقاله حداقل در یک صفحه به اندازه A4 در یکی از نشریات محلی استان کهگیلویه و بویراحمد هر شش ماه یک‌بار با هزینه خود منتشر کند و پس از انتشار، دو نسخه از آن را به دادگاه و اجرای احکام کیفری دادگستری ارسال کند."

این وکیل دادگستری ادامه داد: "قاضی محترم پرونده در مجازات تعیین شده و شرط تعلیق اعلام کرده که این چهار مقاله باید در مورد شخصیت‌های فرهنگی، هنری و... باشد بدون آنکه مصادیق افراد غیر را تعیین کند. "

نیکبخت گفت: "با توجه به این که اقدام دادگاه کیفری براساس نوشته‌های موکل است و این نوشته‌ها به صورت داستان منتشر شده و در هیچ کجای رمان راجع به محل وقوع داستان و قومیت افرادی که در مورد آنها صحبت شده، کلمه‌ای بیان نشده، صدور چنین حکمی با چنین مجازاتی برایم تعجب‌آور بود."

وی اضافه کرد: "اگر قرار باشد صدور چنین احکام و مجازات‌هایی باب شود باید علیه همه نویسندگان کشورمان و جهان به این اتهام که او قصد نشر اکاذیب و توهین به فلان قوم و ملت را داشته اعلان جرم کنیم."

وکیل مدافع یادعلی، این حکم را از موارد مخالفت با آزادی بیان عنوان کرد و گفت: "آنچه تاکنون از صدر عالم عرف بوده و رواج داشته این است که هرگز کسی را بابت رمانی که نوشته و شخصیت‌های آن فرضی و داستانی بوده و به طور مستقیم به کسی یا عقیده‌ای توهین نشده است، تحت تعقیب قرار ندهند."

نیکبخت افزود: "آنچه موکلم نوشته موضوع کتاب «آداب بیقراری» در داستان «هست و نیست»است که سه سال پیش منتشر شده و صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران به علت انتشار این کتاب به موکل جایزه داده و علاوه بر لوح و جایزه وی مفتخر به دریافت یکسال ارشدیت در نویسنده و کارگردانی برنامه‌های صدا و سیمای مرکز یاسوج شده است."

نیکبخت با ابراز تاسف از صدور چنین احکامی گفت: "علی‌رغم احترامی که نسبت به قاضی صادر کننده حکم قائلم، آن‌را به هیچ وجه منطبق با قانون نمی‌دانم به ویژه آنکه قانون فقط بر مطبوعات حاکم است نه بر نشر کتاب و علی‌رغم این‌که در میان قوم لر هزاران نویسنده، شاعر و هنرمند و روشنفکر وجود دارد، احدی از این افراد مطالب این کتاب و نوشته‌های موکل را توهین بر نشر اکاذیب منتسب به این قوم شریف تلقی نکرده و تنها یکی از کارمندان دادگستری از نامبرده شکایت کرده است."

کتاب "حالت‌ها در حیاط" در سال ۷۶ با مجوز رسمی وزارت ارشاد منتشر شد و رمان "آداب بی‌قراری" در سال ۸۳ و با مجوز رسمی وزارت ارشاد انتشار یافت و جایزه‌ بهترین رمان بنیاد گلشیری و رمان برگزیده‌ جایزه‌ی یلدا را نیز گرفت.

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.
  • ترامپ:سیا به من گفت مجتبی خامنه‌ای همجنسگراست/ ایرانیان بخاطر سرکوب وتیراندازی قادر به اعتراض نیستند
  • مارکو روبیو: هنگام صحبت از ایران، منظورم مردم نیستند، ملایان شیعه مذهبی حاکم بر کشور را می‌گویم
  • تهدید جمهوری اسلامی به هدف قرار دادن هتل‌های خلیج فارس
  • هشدار دبیرکل ناتو در بروکسل: موشک‌های ۴۰۰۰ کیلومتری ایران تهدیدی علیه تمام متحدان ناتو است
  • پهپاد «شاهد-۱۳۶»، سلاح ارزان ایران که پدافندهای گران‌قیمت را فرسوده می‌کند
  • دوران نبرد با تاریکی؛ امید به ولیعهد (صد سال پهلوی؛ ۱۳۰۴ تا ۱۴۰۴) - بخش هشتاد و یکم
  • ترامپ در مورد عملیات خشم حماسی: باید با تهدیدهایی که «دیوانه‌هایی با سلاح هسته‌ای» ایجاد می‌کنند مقابله شود
  • باورت میشه اینا فقط آرایشن؟! تصاویری که فکر می‌کنی فتوشاپن اما نیستن
  • عربستان سعودی و پنج کشور دیگر خواستار توقف حملات گروه‌های نزدیک به جمهوری اسلامی از خاک عراق شدند
  • جنگ ایران در رسانه‌های اسرائیل؛ از تردید در توافق تا ناگزیر بودن پیروی از آمریکا
  • درخواست حمید رسایی برای نمایش اعدام تصویربرداران مناطق حمله شده / حامیان حکومت: سید مجید نقطه زن ترامپ رو محکم بزن
  • اعزام چتربازان آمریکایی؛ جنگ ترامپ و سپاه در خلیج فارس/ تهدید سپاه به اشغال بحرین و امارات
  • بازداشت رییس موسسه توانبخشی کودکان پس از مخالفت با استقرار نیروهای سپاه
  • واکنش مردم به احتمال مذاکرات میان جمهوری اسلامی و آمریکا: «فقط می‌خواهم آنها بروند»
  • راز مگوی پسرعموهای دم‌بریده؛ چرا شامپانزه‌ها عاشق الکل‌ هستند؟
  • «اخراج خیلی محترمانه آرش اعلایی از اینترنشنال» و واکنش او + ویدیو
  • نخست‌وزیر قطر در گفتگو با تاکر کارلسن: خلیج‌فارس آلوده شود، سه روز بیشتر زنده نمی‌مانیم
  • پنهان کردن تسلیحات و پرتابگر‌های موشک (لانچر) در جاده‌ها و تونل‌های بین شهری
  • وقتی شرکت های تولید کننده مواد غذایی در روز روشن به شما دروغ می گویند - تصویری
  • دوران محمدرضا شاهی؛ فاجعه‌ ۵۷ (صد سال پهلوی؛ ۱۳۰۴ تا ۱۴۰۴) - بخش هفتاد و نهم
  • +257پیام نوروزی یاسمین پهلوی: نوروز را به نام جاویدنامان میهن گرامی می‌داریم
  • +241سردار نائینی، سخنگوی سپاه و اسماعیل احمدی، معاون رییس سازمان بسیج، کشته شدند
  • +193پیام نوروزی شاهزاده رضا پهلوی: در سال پیش رو، رژیم ضحاکی را برای همیشه در خاک خواهیم کرد
  • +192شاهزاده رضا پهلوی:ایران، جمهوری اسلامی نیست، به زیرساخت‌ها حمله نکنید رژیم ایران را هدف بگیرید
  • +156سخنرانی یک فعال کویتی در سازمان ملل که آنها را شوکه کرد: از اسرائیل بیاموزیم
  • +142روحانی حکومتی: پس از افشای محل یک تونل موشکی، ۴۲ عضو سپاه خفه و کشته شدند
  • +132شاهزاده رضا پهلوی: برای دوران گذار به نیروهای درون حاکمیتی نیاز داریم
  • +126مسخره کردن پیام تبریک عید فطر پزشکیان به کشورهای همسایه توسط یک عضو برجسته خاندان سعودی
  • +124مقام اسرائیلی از کشته شدن علیرضا تنگسیری، فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران خبر داد
  • +123دختر علی لاریجانی در دو پرده؛ در آمریکا و در ایران بعد از کشته شدن پدرش