مرگ بنیانگذار المپیاد جهانی فیزیک در اصفهان

مرگ بنیانگذار المپیاد جهانی فیزیک در اصفهان

همزمان با برگزاری سی و هشتمین دوره مسابقات المپیاد جهانی فیزیک در شهر اصفهان، بنیانگذار این المپیاد که همراه با همسرش برای حضور در برگزاری المپیاد به اصفهان دعوت شده بود، در همین شهر درگذشت.
خبرگزاریهای ایرانی علت مرگ آقای گورزکفسکی را در اصفهان سکته قلبی اعلام کرده اند

والدمار گورزکفسکی، بنیانگذار المپیاد جهانی فیزیک که در سن 68 سالگی در اصفهان درگذشت، اهل لهستان و استاد بازنشسته فیزیک در دانشگاه ورشو، پایتخت این کشور بود.

خبرگزاریهای ایرانی علت مرگ آقای گورزکفسکی را سکته قلبی اعلام کرده اند.

مایا اهتی، استاد دانشکده آموزش علوم و ریاضیات در دانشگاه یوکاشوولیا در فنلاند که سالها معاونت والدمار گورزکفسکی را در برگزاری المپیاد جهانی فیزیک به عهده داشته با اشاره به علت مرگ آقای گورزکفسکی به بخش فارسی بی بی سی گفت: "او واقعاً قلب تپنده المپیاد جهانی فیزیک بود و این المپیاد هم چنان در قلب او جا داشت، چنین ضایعه ای وقتی که چنین اشخاصی این گونه در وسط میدان کار و عمل قرار می گیرند رخ می دهد".

به گفته خانم اهتی، ابتکار راه اندازی المپیادی جهانی برای فیزیک، ابتکار شخصی والدمار گورزکفسکی بود و یک پروفسور مجار هم در راه اندازی نخستین المپیاد با او همکاری کرد.

نخستین المپیاد جهانی فیزیک در سال 1967 در ورشو و تنها با شرکت چهار کشور لهستان، مجارستان، چکسلواکی و رومانی برگزار شد اما برگزارکنندگان این المپیاد دیگر کشورها را هم به این رقابت دعوت کردند و رفته رفته به تعداد کشورهای شرکت کننده افزوده شد.

سوئد نخستین کشور غیرکمونیستی بود که میزبان این المپیاد شد (سال 1984).

ایران که برای اولین بار میزبان المپیاد شده، از سال 1368 به جمع کشورهای رقیب در این المپیاد پیوسته و از چند سال پیش از آن نیز حضور در المپیادهای جهانی ریاضیات را آغاز کرده بود.

در دوره جاری المپیاد که در اصفهان برگزار شده، 76 کشور در رقابتها حضور دارند.

المپیاد جهانی فیزیک بجز سالهای 1973، 1978 و 1982، همه ساله در یکی از کشورهای جهان برگزار شده است.

برگزاری المپیاد بین المللی در رشته های علمی برای دانش آموزان، ابتکار کشورهای کمونیستی بود و این المپیادها از این کشورها سرچشمه گرفتند اما بعدها دیگر کشورهای جهان نیز به این رقابتها پیوستند.

شرکت کنندگان در المپیادهای جهانی، از جمله المپیاد جهانی فیزیک، دانش آموزان دو سال آخر دبیرستانند.

والدمار گورزکفسکی رقابت جهانی دیگری نیز تحت عنوان "نخستین گام بسوی نوبل فیزیک" برای دانش آموزان راه اندازی کرده بود و برگزاری آن را شخصاً به عهده داشت.

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.