استرالیا نیروی دریایی ایران را در خلیج فارس پس زد
استرالیا نیروی دریایی ایران را در خلیج فارس پس زد
|
استرالیایی ها نیز در راستای قطعنامه های سازمان ملل در آب های نزدیک عراق گشت می زنند |
این حادثه به پیش از ماجرای بازداشت 15 ملوان و تفنگدار دریایی بریتانیا در آب های مرزی ایران و عراق در ماه مارس مربوط می شود.
به گفته فرانک گاردنر، خبرنگار بی بی سی، درس های آن حادثه ظاهرا به موقع توسط نیروهای گشتی بریتانیایی در خلیج فارس اجرا نشده بود.
آن 15 نظامی بریتانیایی در حال بازرسی یک محموله باری در یک قایق تجاری بودند که تحت محاصره نیروهای دریایی سپاه پاسداران درآمدند. ایران می گفت بریتانیایی ها وارد آب های سرزمینی این کشور شده اند اما بریتانیا قاطعانه این ادعا را رد کرد.
به گفته خبرنگار ما اکنون معلوم شده است که پیش از حادثه ماه مارس نیروهای ایرانی یک بار دیگر سعی کرده بودند تیمی از بازرسان نیروی دریایی استرالیا را نیز بازداشت کنند.
با این حال به گفته یک مقام نظامی استرالیایی "آنها اصلا زیر بار حرف زور نرفتند."
به بی بی سی گفته شد که استرالیایی ها به محض مشاهده نیروهای ایرانی بار دیگر سوار کشتی باری که تازه آن را جستجو کرده بودند شدند، مسلسل های خود را به سوی نیروهای ایرانی که درحال نزدیک شدن بودند نشانه رفتند و به آنها هشدار دادند عقب نشینی کنند.
نیروهای ایرانی عقب نشینی کردند و بنابه گزارش ها استرالیایی ها با یکی از هلیکوپترهای خود کشتی را ترک کردند.
اما شرایط بازداشت بریتانیایی ها در ماه مارس کمی فرق می کرد به این معنی که آنها غافلگیر شدند و به گفته فرانک گاردنر اگر تلاش می کردند با آتش محدود خود ایرانی ها را پس بزنند، مسلمان متحمل تلفات سنگین می شدند.
اما به گفته خبرنگار ما منابع نظامی می گویند آنچه مایه نگرانی است این است که نیروی دریایی این کشور ظاهرا درس لازم را از حادثه مربوط به استرالیایی ها نگرفته بود.
البته در ژوئن سال 2004 نیز هشت ملوان و تفنگدار دریایی بریتانیایی در اروندرود (شط العرب) بازداشت شدند اما پس از چهار روز در پی مذاکرات دیپلمات های بریتانیایی با مقامات ایران، آزاد و به سفارت بریتانیا در تهران تحویل داده شدند.
وزارت دفاع بریتانیا در پی تحقیق و تفحصی درباره حادثه ماه مارس به این نتیجه رسید که بازداشت پانزده نظامی بریتانیایی ناشی از "نارسایی هایی" بوده اما هیچ فرد مشخصی در این ارتباط مقصر و شایسته تنبیه نیست.
این پانزده ملوان و تفنگدار دریایی بریتانیا بامداد جمعه 23 مارس (سوم فروردین) که در چارچوب عملیات جلوگیری از قاچاق به عراق در حال گشتزنی در آبهای خلیج فارس بودند پس از بازرسی از یک کشتی هندی به بازداشت افراد سپاه پاسداران درآمدند و پس از دوازده روز به دستور رئیس جمهور ایران آزاد شدند.
اینکه نظامیان بریتانیا چگونه در حالی که مسلح و تحت پوشش حفاظتی ناو بریتانیایی کورنوال و هلیکوپترهای گشتی بودند، بدون مقاومت تسلیم افراد سپاه پاسداران ایران شدند، پرسشهایی در بریتانیا برانگیخته بود.