نگاهی به فیلم مردعنکبوتی شماره ٣
نگاهی به فیلم مردعنکبوتی شماره ٣
هالیوود که می داند سال های طلایی خود را پشت سر گذاشته، تمام اقدامات ممکن را برای جذب مجدد تماشاگران انجام می دهد. چراکه سالن های نسبتا یا نیمه خالی سینماهای محل نمایش فیلم های روز، سبب اتخاذ تصمیمات جدیدی در این صنعت پولساز شده است.
برپایی جشنواره های مختلف، قراردادن هنرپیشه های مرد و زن در صدر اخبار، چاپ کردن عکس و خبر بیش از حد در مورد این افراد، استفاده از آنها در تبلیغ برای فروش اجناس و کالاهای دیگر به ویژه پوشاک و لوازم آرایش، و الگو سازی از آنان، بخشی از این تصمیمات به شمار می روند.
در عین حال بازسازی فیلم های قدیمی که در زمان خود با استقبال خوب تماشاگران مواجه شده بودند، از دیگر شگردهای هالیوود برای جذب بیشتر سینماروها محسوب می شود. اما باید گفت که گرچه بازسازی برخی از فیلم ها هدف مورد نظر را تأمین کردند، ولی دوباره سازی بعضی دیگر چندان موفق نبود.
مثلا ساخت فیلم سینمایی سریال تلویزیونی محبوبی که در ایران زیر نام "افسونگر" همه هفته از تلویزیون پخش می شد، نشان داد که این اقدام نمی تواند همیشه با موفقیت قرین باشد. این در حالی بود که در بازسازی این محصول، هنرمند محبوبی چون "نیکول کیدمن" ایفای نقش کرد.
سریال مذکور به حدی محبوب بود که از سال ۱٩۶٤ تا ۱٩۷٢(۱٣٤٣ تا ۱٣۵۱) یعنی به مدت ۸ سال تولید می شد، و همزمان با تلویزیون های آمریکا در بسیاری از کشورهای جهان از جمله ایران پخش می شد. اینک نیز هر از گاهی یکی از شبکه های تلویزیونی اقدام به پخش مجدد آن می کند.
ساختن بخش های دوم ، سوم و.. فیلم هایی که با اقبال عمومی روبرو می شوند، اقدامی دیگر برای کشاندن علاقمندان به سالن های نمایش و تضمین فروش به شمار می رود.
قسمت دوم فیلم "دزدان دریای کارائیب" زیر نام "صندوقچه مرد مرده" با فروش نزدیک به ۵٦ میلیون دلار در نخستین جمعه اکران، رکوردی بسیار خوب و دل گرم کننده برای صنعت سینمای آمریکا به ارمغان آورد.
اما "مرد عنکبوتی شماره ٣" با فروش ۵٩ میلیونی خود در نخستین جمعه نمایش (در آمریکای شمالی اولین اکران فیلم ها روز جمعه می باشد)، رکوردی جدید به جا گذاشت که در تاریخ سینما بی سابقه می باشد.
این فیلم که همزمان با آمریکای شمالی در ۱٦ کشور جهان از جمله آلمان، ژاپن، فرانسه و کره جنوبی به نمایش درآمد، در همان روز در کشورهای آن سوی اقیانوس نیز، به فروشی ٤۵ میلیون دلاری دست یافت. به این ترتیب کل فروش یک روزه آن به ۱٠٤ میلیون دلار سر زد. این مبلغ در کل جهان نیز، رکوردی بزرگ محسوب می شود.
بنابراین گرچه موفقیت تجاری این فیلم کم و بیش قابل پیش بینی بود، اما این رکورد سبب خوشحالی بسیار زیاد سازندگان آن گردید.
برای کسانی که با سابقه این فیلم آشنایی ندارند، باید گفت که مرد عنکبوتی یک فوق قهرمان افسانه ای است که خالقانش "استنلی لی" و "استیو دیتکو" می باشند. این ابرقهرمان از زمان نخستین ورود خود به عالم تصویر سازی، نیویورک را در برابر تمامی فوق موجودات بد ذات و خبیث محافظت کرده است.
همچنین از همان زمان، همواره سبب موفقیت های مالی هالیوود شده است. به طوری که تقریبا همه متفق القول هستند که محبوب ترین شخصیت کتاب های مصور در عالم نشریات چاپی و همچنین نسخه فیلم شده چنین شخصیت هایی در جهان، می باشد.
از آنجا که درون مایه مرد عنکبوتی شماره ٣ در حقیقت پیش از این در دو فیلم قبل از خود به نمایش درآمده، آگاهی از برخی از جزئیات آن برای درک کامل این فیلم حائز اهمیت می باشد. پیتر پارک که توبی مک گوایر نقشش را بازی کرده، از دانش آموزان خرخوان مدرسه بوده و اغلب فردی تنهاست.
اما نیش یک عنکبوت در خلال گردش علمی مدرسه، زندگیش را به کلی دگرگون می کند. چرا که این عنکبوت با انواع عادی خود متفاوت است، و در حقیقت محصول اختلاط چهار نوع کمیاب این حشره می باشد. بنابراین این نیش زده شدن، سبب بروز توانایی های منحصر به فرد و فوق بشری در پیتر می شود.
چرا که پس از این رخداد است که پیتر می تواند تار عنکبوت تولید کند، و با آویزان شدن به این تارها در سراسر شهر در حرکت باشد. او از خصوصیات دیگر عنکبوتی نیز بهره می برد. مثلا می تواند با صرف میزان اندکی انرژی، فاصله های زیادی را با جست زددن بپیماید، و یا حتی با احساس عنکبوتی تشخیص دهد که دشمنانش نزدیک وی هستند.
این خصوصیات در هر سه فیلم به او کمک می کند، تا با دشمنان خود به مقابله برخیزد. مثلا در قسمت اول و چند روز پس از گزیده شدن پیتر توسط عنکبوت، عمویش که جلوی در مدرسه منتظرست تا برادرزاده خود را به خانه ببرد، به قتل می رسد. پیتر انتقام عمو را می گیرد و به تدریج متوجه می شود که چرا صاحب چنین قدرتی شده است. این تجربه انگیزه ای می شود که او به جنگ آدم های ناباب شهر برود.
گرچه فیلم به لحاظ درون مایه از ارزشی برخوردار نیست، اما از دیدگاه جلوه های ویژه و صحنه های زدوخورد که روی پرده های عریض سالن های نمایش بسیار با شکوه به نظر می رسند، بسیار ماهرانه ساخته شده است.
بنابراین در مجموع می توان گفت که فیلم به لحاظ ساخت بسیار موفقیت آمیز است. در عین حال بهترین پیشنهاد به کسانی که از تماشاچیان محصولاتی از این دست هستند، این است که تا فیلم هنوز بر پرده سینماهاست، به دیدن آن بروند. چراکه تمام تماشایی بودن آن مربوط به ساخت و پرداخت صحنه ها، و نه داستان و فیلمنامه ای درخور توجه، می باشد. لذا تماشای آن روی صفحه کوچک تلویزیون، نقض غرض محسوب می شود.
از دیگر سو در سومین فیلم که در واقع ادامه دو قسمت پیشین است، پیتر در فکر پیشنهاد ازدواج به دوست دخترش می باشد. او سال هاست عاشق این دختر شده، اما موقعیت پیشنهاد جدی فراهم نگردیده است. ولی رخدادهای پیاپی و به ویژه داشتن سه دشمن قدرقدرت، اجازه نمی دهد پیتر دست به این اقدام بزند.
بنابراین گرچه تاکنون هیچ حرفی در مورد ساخت قسمت های دیگر این فیلم نشده، صد البته پایان نافرجام قهرمانان آن، زمینه را برای ساختن احتمالی قسمت چهارم نیز آماده می کند.
کما اینکه شایع است که"توبی مک گوایر" بازیگر نقش اصلی، قرار دادی برای بازی در "مرد عنکبوتی شماره ٤" امضاء کرده است. این در حالیست که، اکثر منتقدین هنری ساخت فیلم سوم را هم اشتباه می دانند. آنها می گویند محصول اخیر، تکرار مکرر و خسته کننده قسمت های پیشین خود می باشد.
البته از دید هالیوود فیلم خوب آنست که فروشی خوب داشته باشد، و محتوی چندان اهمیتی ندارد.
اینک هالیوود مشتاقانه در انتظار است که ببیند فیلم های "شرک شماره ٣"، "دزدان دریای کارائیب شماره ٣: در انتهای جهان"، "هری پاتر۵" و "ساعات پرازدحام ٣" که همگی به سبب فروش قسمت های پیشین ساخته شده اند و در تابستان سال جاری اکران خواهند شد، تا چه اندازه موفق می شوند تماشاگران را به سالن های نمایش بکشانند.