تردید های تازه در اطلاعات درباره عراق

تردید های تازه در اطلاعات درباره عراق

مشارکت در جنگ علیه عراق، برای مردم بریتانیا بر اساس این که طبق گزارش های اطلاعاتی، صدام حسین یک خطر جدی است، توجیه شده بود.
در حالی که 4 سال از شروع جنگ عراق می گذرد نشانه ای از پایان خشونت ها در این کشور دیده نمی شود

در تاریخ 24 سپتامبر 2002، تونی بلر درمجلس عوام بریتانیا گفت: "تصویر اطلاعاتی که به دست آمده در طی 4 سال گذشته جمع آوری شده است."

تونی بلر این اطلاعات را مبسوط،، مفصل و موثق خواند و افزود که نتیجه گیری از این اطلاعات این است که عراق دارای تسلیحات شیمیایی و بیولوژیکی است و به تولید این تسلیحات ادامه می دهد.

اما اکنون یک شخصیت بسیار بلندپایه در دولت بریتانیا که در تلاش ها و تدارکات قبل از جنگ بسیار درگیر بوده به طور خصوصی به من گفته که در نگاهی دوباره به ماجرا، شدیدا متاسف است که چرا نحوه استفاده از این اطلاعات را مورد سئوال قرار نداده بود.

اسرار صدام حسین

اطلاعاتی که از منابع دولتی به دست آورده ام حاکی از این است که دستگاه اطلاعاتی بریتانیا دو تا سه مامور در عراق داشت که با حلقه نزدیکان صدام حسین، ارتباط داشتند.

آنان گزارش های خود را از طریق رادیو به لندن می فرستادند و مسلما افراد بسیار با شهامتی بودند.

ولی این اشخاص آنقدر به صدام حسین نزدیک نبودند که به اسرار حکومتی او پی ببرند و دریابند که طی دهه 1990 صدام حسین بیشتر تسلیحات تخریب جمعی خود را از بین برده بود.

اما چرا صدام حسین می خواست این موضوع را مخفی نگاه دارد؟ مقامات بریتانیایی معتقدند که او از این نگران بود که ایران کشور همسایه اش از این ضعف او بهره برداری کرده و عراق را اشغال کند.

تونی بلر اطلاعات درباره عراق را مبسوط و موثق خوانده بود

اکنون روشن شده است که سرویس اطلاعات سری بریتانیا (MI6) در مورد نداشتن اطلاعات سری قابل اتکا درباره عراق با صراحت صحبت کرده و به تونی بلر گفته بود که از سال 1988 به بعد در مورد کار عراق بر روی تسلیحات شیمیایی و بیولوژیکی، اطلاع چندانی ندارد.

ولی این تصویری نبود که تونی بلر به پارلمان بریتانیا ارائه کرد. او اطلاعات مورد بحث را"مبسوط،، مفصل و موثق" توصیف کرده بود.

'سئوالات مهلک'

لرد باتلر، سرپرست هیات تحقیق درباره اطلاعات محرمانه مربوط به جنگ عراق، ماه گذشته هنگام صحبت در این باره در مجلس اعیان بریتانیا لحنی انتقادآمیز داشت. اگرچه که بیشتر مطبوعات و رسانه ها سخنرانی او را پوشش ندادند.

(لرد باتلر، که سرپرستی تحقیقات درباره اطلاعاتی که سبب شد بریتانیا در جنگ شرکت کند را به عهده داشت، ماه گذشته در مجلس اعیان بریتانیا هنگام صحبت در این باره لحنی انتقاد آمیز داشت اگرچه سخنرانی او را مطبوعات عمدتا نادیده گرفتند.)

وی تونی بلر را متهم کرد که در استفاده از اطلاعات محرمانه، صداقت نداشته و عمدا از این اطلاعات برای گمراه کردن مردم استفاده کرده است.

"(تونی بلر) به پارلمان گفت.....که تصویری که سرویس های اطلاعاتی ما به دست داده اند مبسوط، مفصل و موثق بوده است. اطلاعاتی که نهاد اطلاعاتی ما به او داده بودند توجیه کننده استفاده از یک چنین کلماتی نیست."

ولی در ژوئیه سال 2004 هنگامی که کمیته تحقیق تحت رهبری لرد باتلر گزارش خود را منتشر کرد انتقادات گزارش تا این حد شدید نبود.

اگر این انتقادات در آن زمان تا این حد شدید بود ممکن بود باعث سقوط دولت شود ولی این اتفاق نیفتاد.

مایکل میتز، نماینده پارلمان از حزب محافظه کار و از اعضای این کمیته گفت تعجب می کند که هنگامی که گزارش کمیته انتشار یافت، در کنفرانس مطبوعاتی هیچ کس پرسش هایی را که او آن را "سئوال های مهلک" می خواند مطرح نکرد.

مایکل میتز می گوید: "رسانه های گروهی توجه زیادی به این موضوع نشان ندادند. از آنجا ما هیچگونه خبر و نشانه ای از پیروزی در جنگ به آنها ارائه ندادیم، کمابیش توجه و علاقه خود را به این موضوع از دست دادند.

(گزارش به نحوی تهیه شده بود که بهانه ای به دست مطبوعات نمی داد و آنها کم وبیش علاقه خود به این موضوع را از دست دادند.)

آنچه که موجب نجات دولت شد این واقعیت بود که دستگاه امنیتی بریتانیا با آنچه که تونی بلر به مجلس عوام بریتانیا گفت، موافقت کرده بود.

ممکن است مقامات ارشد اکنون از این واقعیت که از اطلاعات به نحو غلطی استفاده شد، احساس تاسف کنند.

ولی بدون تردید این حمایت مطلق و ملاحظه کارانه وزرای مهم کابینه بود که سبب شد دولت بتواند اطلاعات را به نحوی که موجب تقویت موضعش شود، به کار گیرد

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.