نقش مواد آرایشی در جوان ماندن پوست
نقش مواد آرایشی در جوان ماندن پوست
نقش مواد آرایشى در جوان ماندن پوست
زیبایى چهره و اندام، ارزش زیادى دارد. مردم بسیارى از کشورها سالانه چندین میلیون دلار صرف خرید مواد آرایشى مى کنند. تاکنون برخى از رازهاى جلوگیرى از مسن شدن و پرچروک شدن پوست کشف شده اند. مهم ترین این راهکارها حفاظت از پوست با استفاده از مواد صحیح است. بهترین راه پیشگیرى از پیر شدن سلول هاى پوستى، حفاظت هرروزه آنها در مقابل تابش اشعه هاى زیان آور خورشید است. در اینجا قصد داریم راز جوان ماندن پوست را با شما در میان بگذاریم.
موادى که در فروشگاه ها و داروخانه ها به عنوان لوازم آرایشى براى جوان نگاه داشتن پوست ارائه مى شوند، بى شمارند. اما چگونه مى توان در میان این همه پماد و کرم هاى متنوع، ماده موثر و مناسب براى پوست خود را یافت؟ در وهله نخست، مشاهده بسته بندى مواد آرایشى مى تواند کمک بزرگى را به خریداران این مواد بکند چرا که افراد مختلف در سنین مختلف به مواد ویژه اى نیازمندند.
پوست بدن ما تا سن ۲۵ سالگى مقدار زیادى ماده کلاژن تولید مى کند. از پروتئین کلاژن، رشته هاى حفاظت کننده بافت پیوندى به وجود مى آیند. قشر فوقانى پوست یا اپیدرم در دوره جوانى و تازگى خود به سر مى برد و به این ترتیب، با موفقیت تمام در برابر حملات عوامل زیان آور محیط زیست یا روندهاى نابودکننده درون بدن مقاومت مى کند. در این دوره از زندگى، با خیال راحت مى توان از استعمال کرم هاى آرایشى گران قیمت صرف نظر کرد. زیرا بسیارى از این مواد، همانند دشمنان خارجى مورد هجوم قرار مى گیرند.
اما باید تذکر دهیم که ۸۰ درصد از چین و چروک هاى پوست بر اثر کشیدن سیگار و قرار گرفتن بیش از حد پوست در معرض اشعه خورشید به وجود مى آیند. اشعه ماوراء بنفش، رشته هاى پروتئینى کلاژن را نابود مى سازند. به همین دلیل بایستى از سن ۱۸ سالگى، یک کرم ویژه استفاده در ساعات روز، با فاکتور حفاظت کننده ۱۵ یا بیشتر براى مقابله با اشعه ماوراء بنفش به کار گرفته شود
.بر اثر واکنش هاى شیمیایى و متابولیسم درونى بدن، رادیکال هاى آزاد به وجود مى آیند. این مواد که داراى یک الکترون منفرد هستند، بسیار فعال بوده و براى بدن ما زیان آورند. میزان این رادیکال هاى آزاد، بر اثر استعمال دخانیات و فشارهاى روحى و عصبى افزایش مى یابد. با مسن تر شدن سلول هاى پوست، آنها به تدریج، قدرت مقابله با رادیکال ها را از دست مى دهند. ویتامین هاى A، C و E در مقابله با رادیکال هاى آزاد، به سلول هاى پوست کمک مى کنند. البته براى دست یافتن به تاثیر مفید این ویتامین ها، باید مقدار آنها، به ویژه در یک فرم شیمیایى باثبات، در کرم هاى آرایشى افزایش یابد. بر روى بسته بندى هاى مربوطه، این ویتامین ها تحت عناوین «رتینول» (ویتامین آ)، اسید آسکوربیک (ویتامین ث) و «توکوفرول» (ویتامین ایى) ذکرمى شوند.
پس از سن ۳۰ سالگى کلاژن کمترى در فیبروبلاست ها یا سلول هاى پوستى ساخته مى شود. اما در این دوره از زندگى، عنصر مس و آنزیم هاى حاوى کینون یعنى (موادى که از اکسیده شدن مواد شیمیایى معطر یا آروماتیک به وجود مى آیند) به سلول هاى پوست کمک مى کنند. این آنزیم ها علاوه بر اینکه پوست را در مقابل زیان رادیکال هاى آزاد حفظ مى کنند، در به دست آوردن انرژى یار تواناى این سلول ها هستند. به این ترتیب، تقسیم سلول هاى پوست افزایش یافته و عمل احیاى آنها سریع تر انجام مى گیرد.
پس از فرا رسیدن چهلمین بهار زندگى، پوست ما دائماً تشنه است زیرا با کاهش میزان هورمون استروژن در بدن، قابلیت ذخیره رطوبت در سلول هاى پوستى کمتر مى شود. با کمک اسید هیالورونیک، پوست بار دیگر، توانایى ذخیره رطوبت را باز مى یابد و همچون یک بافت اسفنجى، مولکول هاى آب را در خود جاى مى دهد. ویتامین آ علاوه بر این، بافت کلاژن را نیز فعال مى کند. در پایان، باید از هورمون هاى گیاهى یا فیتوهورمون ها نام برد که همانند هورمون استروژن عمل مى کنند و با تامین مجدد رطوبت پوست، چروک هاى آن تقلیل مى یابند. اما باید تذکر دهیم که این کرم ها و پمادها اکسیر جوانى نیستند و اثر آنها تنها با استعمال مستمر مشاهده مى شود.