چهره‌های ارشد حذف شده جمهوری اسلامی در عملیات مشترک آمریکا و اسرائیل؛ از خامنه‌ای تا احمدی‌نژاد

 مقامات ارشد کشته شده حمهوری اسلامی در عملیات نظامی ایالات متحدهصدای آمریکا: در دومین روز از عملیات مشترک آمریکا و اسرائیل که به کشته شدن علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی انجامید، حالا تصویر روشن‌تری از خساراتی که جمهوری اسلامی در این عملیات متحمل شده به دست آمده است.

در حالی که ارتش اسرائیل می‌گوید تنها در یک دقیقه چهل مقام ارشد جمهوری اسلامی کشته شده‌اند، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری ایالات متحده، در گفت‌وگو با فاکس‌نیوز تأیید کرده است که در حملات آمریکا و اسرائیل به ایران، ۴۸ تن از کادر رهبری جمهوری اسلامی کشته شده‌اند.

اما علاوه بر علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، و محمود احمدی‌نژاد، رئیس اسبق دولت، چندین چهره ارشد نظامی جمهوری اسلامی در نخستین روز از عملیات آمریکا و اسرائیل در ایران کشته شده‌اند.

ارتش اسرائیل شامگاه شنبه نهم اسفند، اعلام کرد که هفت تن از چهره‌های ارشد نظامی و امنیتی جمهوری اسلامی، در حمله‌ای غافلگیرانه کشته شده‌اند. این هفت تن، محمد پاکپور فرمانده کل سپاه پاسداران، عزیز نصیرزاده وزیر دفاع در دولت مسعود پزشکیان، حسین جبل‌عاملیان رئیس سازمان صنایع دفاعی و نظامی سپند، علی شمخانی مشاور علی خامنه‌ای و دبیر شورای عالی دفاع، محمد شیرازی رئیس دفتر نظامی رهبر جمهوری اسلامی، صالح اسدی رئیس سازمان اطلاعات قرارگاه مرکزی خاتم‌الانبیا، و رضا مظفری رئیس سابق سازمان سپند بوده‌اند.

بعدتر منابع خبری جمهوری اسلامی تأیید کردند که عبدالرحیم موسوی، فرمانده سابق ارتش جمهوری اسلامی که در جریان جنگ ۱۲ روزه به عنوان رئیس ستادکل نیروهای مسلح معرفی شده بود، هم در زمان حمله به نشست شورای عالی دفاع در روز شنبه کشته شده است.

در میان مقام‌های سیاسی جمهوری اسلامی، به جز عباس عراقچی، وزیر امور خارجه، که ساعاتی پس از آغاز حملات آمریکا و اسرائیل در یک مصاحبه تلویزیونی ظاهر شد، گمانه‌زنی‌هایی در مورد کشته شدن چند چهره ارشد سیاسی، از جمله سران قوای سه‌گانه و دبیر شورای عالی امنیت ملی مطرح بود. اما در ۲۴ ساعت گذشته علی لاریجانی دبیر شورای امنیت ملی، محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامیَ، و مسعود پزشکیان رئیس دولت پیام‌هایی ویدئویی منتشر کردند که حاکی از جان به در بردن آنها از حملات بود.

غلامحسین محسن اژه‌ای، رئیس دستگاه قضایی جمهوری اسلامی، هم تا لحظه تنظیم این خبر تنها مکتوب منتشر کرده است. اما او یکی از سه نفری است که قرار است در کنار مسعود پزشکیان و علیرضا اعرافی عضو شورای نگهبان، شورای موقت رهبری را تشکیل دهد که در قانون اساسی جمهوری اسلامی برای شرایط خلأ رهبر جمهوری اسلامی پیشنهاد شدهِ است.

چهره‌های دیگری هم در میان مقام‌های کشته‌شده در روزهای اخیر فهرست شده‌اند؛ از جمله محمد باصری، از مقام‌های ارشد اطلاعاتی ایران که پیشتر به دلیل نقشی که در ناپدید شدن رابرت لوینسون در سال ۲۰۰۷ در ایران داشت، به نامش در برنامه «پاداش برای عدالت» ایالات متحده اشاره شده است.

همچنین گزارش‌هایی از کشته شدن برخی از نزدیکان علی خامنه‌ای منتشر شده، اما در برخی موارد چنین گزارش‌هایی از خروجی خبرگزاری‌ها حذف شده‌اند. از جمله گزارش‌هایی در مورد کشته شدن عروس علی خامنه‌ای زهرا حداد عادل، که همسر مجتبی خامنه‌ای است، مصباح‌الهدی باقری کنی داماد علی خامنه‌ای، و نیز یکی از دختران و نوه‌های رهبر جمهوری اسلامی. برخی گمانه‌زنی‌ها حتی از حذف مجتبی خامنه‌ای فرزند دوم علی خامنه‌ای حکایت دارد که در سال‌های گذشته به عنوان یکی از چهره‌های اصلی جانشینی پدرش مطرح بود.

در این میان علاوه بر دفتر رهبر جمهوری اسلامی و مجموعه پاستور که شامل دفاتر رئیس جمهوری و رئیس دستگاه قضایی است، برخی از نهادهای دیگر نظامی یا امنیتی جمهوری اسلامی هم در حملات دو روز گذشته هدف قرار گرفته‌اند.

در همین حال پرزیدنت ترامپ تأیید کرده است که ۹ کشتی نیروهای دریایی جمهوری اسلامی هدف حمله قرار گرفته و غرق شده‌اند و مقر نیروی دریایی ایران هم تا حد زیادی نابود شده است. رئیس‌جمهوری آمریکا همچنین گفت که دیگر کشتی‌های نیروی دریایی ایران هم جزو اهداف ارتش آمریکا خواهند بود.

تازه‌ترین گزارش‌ها حاکی از آن است که تلویزیون حکومتی جمهوری اسلامی هم هدف حملات آمریکا و اسرائیل بوده است؛ اگر چه پخش برنامه‌های شبکه‌های مختلف تلویزیون حکومتی ایران که در این روزها به نظر از استودیوهای جایگزین به روی آنتن می‌رفتند، ادامه دارد.

در تهران تصاویری از بمباران دادگاه انقلاب وافع در خیابان شریعتی منتشر شده و پایگاه بسیح مقداد در نزدیکی میدان آزادی هم هدف حمله بوده است. ارتش اسرائیل می‌گوید که با تکمیل موج دیگری از حملات در آسمان تهران، ده‌ها مقر فرماندهی و ستاد مرکزی جمهوری اسلامی هدف قرار گرفته‌اند که از جمله آنها ستاد کل نیروهای انتظامی ایران و مقر قرارگاه ثارالله است که به عنوان ستاد اصلی فرماندهی برای مقابله با تهدیدات نظامی امنیتی در تهران عمل می‌کند.

همچنین گزارش‌هایی حاکی از حمله به برخی تأسیسات و پایگاه‌های نظامی و امنیتی در شهرستان‌ها، از جمله فرودگاه تبریز، پادگان المهدی سپاه در ارومیه، و کلانتری ۱۵ کامیاران است.

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، روز شنبه ۹ اسفند با انتشار پیامی ویدیویی از آغاز اقدام نظامی گسترده علیه مواضع جمهوری اسلامی در ایران خبر داد.
 فهرست فرماندهانی که در حمله آمریکا و اسرائیل به ایران کشته شدند
یورونیوز: ارتش اسرائیل روز یکشنبه اعلام کرد که نیروی هوایی این کشور ۴۰ فرمانده ارشد ایرانی را «در کمتر از یک دقیقه» در موج نخست عملیات موسوم به «شیر غران» هدف قرار داده و کشته است.

به گفته ارتش اسرائیل، موج نخست این عملیات شامل حملات همزمان در چند نقطه تهران بود که به گزارش اسرائیل، هفت عضو از بالاترین سطح رهبری امنیتی ایران در آن زمان گرد آمده بودند.

در عین حال، مقامات ایرانی تاکید کردند که سازوکارهای قانونی و نظامی کشور همچنان برقرار هستند و فرآیندهای جانشینی نیز در جریان است.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری ایالات متحده نیز در ادامه روز روز یکشنبه پیشرفت عملیات علیه ایران را «باورنکردنی» توصیف کرد و گفت: «هیچ‌کس موفقیت‌هایی را که ما به دست آورده‌ایم باور نمی‌کند؛ ۴۸ تن از فرماندهان تنها در یک ضربه از میان رفتند.»

در ادامه، پروفایل چهره‌های کلیدی که گزارش شده کشته شده‌اند، آورده شده است.

عبدالرحیم موسوی، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح: «آرزویم محو رژیم صهیونیستی است»
سخنرانی عبدالرحیم موسوی، فرمانده وقت ارتش ایران در تجمع سالانه ضدآمریکایی جلوی سفارت سابق ایالات متحده در تهران به تاریخ ۴ نوامبر ۲۰۱۹ارتش اسرائیل تایید کرد که امیر سپهبد سید عبدالرحیم موسوی، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران، یکی از افرادی بود که در حملات اولیه کشته شد.

آقای موسوی خودش پس از کشته شدن محمد باقری در جریان عملیات پیشین اسرائیل، به این سمت منصوب شده بود.

وی پیش از انتصاب در سمت جدید، از سال ۱۳۹۶ تا ۲۳ خرداد ۱۴۰۴ به‌عنوان فرمانده ارتش ایران فعالیت می‌کرد و در سمت‌های ارشد امنیتی حضور داشت.

انتصاب او در واقع اولین نمونه از انتصاب یک ارتشی به سمت ریاست ستاد کل نیروهای مسلح ایران بود و این در حالی بود که این جایگاه پیش از این همواره در اختیار فرماندهان سپاه بود.

او متولد ۱۳۳۸ در قم بود و سال ۱۳۵۸ وارد ارتش شد و تحصیلات خود را در دانشگاه افسری نیروی زمینی آغاز کرد. او دارای دکترای مدیریت دفاعی از دانشگاه عالی دفاع ملی بود و در جنگ ایران و عراق به عنوان یکی از اعضای ارتش در رسته توپخانه حضور داشت و «جانباز جنگی» محسوب می‌شد.

او از ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۷ خورشیدی ریاست ستاد مشترک ارتش را برعهده داشت و در فاصله سال‌های ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۵ به عنوان جانشین فرمانده کل ارتش فعالیت می‌کرد.

او در ابتدای دوره فرماندهی‌اش در ارتش گفته بود که «آرمان و آرزویم امروز محو و نابودی رژیم صهیونیستی» است.
محمد پاکپور، فرمانده کل سپاه: «انگشت ما روی ماشه است»محمد پاکپور، از فرماندهان سپاهمحمد پاکپور، در دوران جنگ ایران و عراق، فرمانده یگان زرهی سپاه بود و در سال ۱۳۸۸ با حکم علی خامنه‌ای به فرماندهی نیروی زمینی سپاه منصوب شد و این سمت را تا سال ۱۴۰۴ حفظ کرد.

او در نخستین روز جنگ دوازده‌روزه، یعنی ۲۳ خرداد ۱۴۰۴، پس از کشته شدن حسین سلامی، با ارتقاء از درجه سرتیپی به سرلشکری توسط علی خامنه‌ای، فرمانده کل قوا، به عنوان فرمانده کل سپاه منصوب شد.

پاکپور که در سال ۱۳۴۰ در اراک متولد شده بود، در بیش از هشت ماهی که تصدی فرماندهی سپاه را بر عهده داشت، بارها تاکید کرده بود که نیروهای سپاه «در بالاترین سطح آمادگی» قرار دارند و «انگشت ما روی ماشه است»، و هر گونه اشتباه محاسباتی از سوی واشینگتن یا تل‌آویو با واکنش سریع روبه‌رو خواهد شد.

او دارای مدرک کارشناسی ارشد جغرافیا از دانشگاه تهران و دکترای جغرافیای سیاسی از دانشگاه تربیت مدرس بود.
علی شمخانی، مشاور فرمانده کل قوا و دبیر شورای دفاع: «حرام‌زاده‌ها، من هنوز زنده‌ام»علی شمخانی، دبیر وقت شورای عالی امنیت در تهران، ایران به تاریخ ۱۷ ژانویه ۲۰۱۷علی شمخانی در سال ۱۳۳۴ در اهواز زاده شد و با درجه دریادار در سپاه فعالیت می‌کرد. وی طی دهه‌ها، مسئولیت‌های مهمی از جمله وزیر دفاع و دبیر شورای عالی امنیت ملی را برعهده داشت.

شمخانی نخستین فرمانده سپاه در استان خوزستان بود، سپس فرماندهی نیروی زمینی سپاه را برعهده گرفت و به سمت معاون فرماندهی کل نیروهای سپاه منصوب شد.

علی شمخانی در دور هشتم انتخابات ریاست جمهوری در سال ۱۳۸۰ به عنوان کاندیدا شرکت کرد، اما با حدود ۲.۵٪ آرا از سید محمد خاتمی شکست خورد، و سپس در همان دولت و دولت بعد به عنوان وزیر دفاع حضور یافت.

شمخانی در مذاکرات هسته‌ای با آمریکا نقش داشت و در سال ۲۰۲۳، توافق پکن را برای ازسرگیری روابط ایران و عربستان سعودی امضا کرد.

او از سال ۲۰۲۳، به عنوان مشاور سیاسی رهبر ایران فعالیت می‌کرد.

حدود هشت ماه پیش در نخستین روز جنگ ۱۲ روزه در ۲۳ خرداد ۱۴۰۴، شایعاتی درباره کشته شدن او منتشر شد ولی پس از چند روز رسانه‌های ایرانی خبر دادند که او زخمی شده است و از حملات اسرائیل جان سالم به در برده است.

علی شمخانی تا مدتی در انظار دیده نشد تا اینکه در ۷ تیرماه در مراسم خاکسپاری شماری از فرماندهان سپاه پاسداران شرکت کرد و در همان شب در یک برنامه خبری در تلویزیون دولتی ظاهر شد و روایت خود را از شب حمله اسرائیل بازگو کرد

علی شمخانی پس از جنگ ۱۲ روزه، دبیر و نماینده علی خامنه‌ای در شورای تازه تاسیس عالی دفاع شد.

وی در توئیتی خطاب به اسرائیلی‌ها نوشت: حرام‌زاده‌ها، من هنوز زنده‌ام!

موضوع ثروت افسانه‌‌ای فرزندان و نزدیکان او،‌ بویژه حسین شمخانی، پسر بزرگش سال‌ها است که مورد توجه است و تصاویری از خانه‌های لاکچری منتسب به او و دامادش دست به دست می‌شود.
عزیز نصیرزاده، وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلحعزیز نصیرزاده در نشست سازمان همکاری شانگهایعزیز نصیرزاده خلبان ارتش جمهوری اسلامی و متولد ۱۳۴۳ از شهر سراب استان آذربایجان شرقی بود. او در سن ۱۹ سالگی به نیروی هوایی ایران پیوست و در طول جنگ ایران و عراق با جنگنده‌های اف-۱۴ پرواز می‌کرد.

عزیز نصیرزاده در ۲۸ مرداد ۱۳۹۷ از سوی علی خامنه‌ای به عنوان فرمانده‌ نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران منصوب شد و تا سال ۱۴۰۰ در این سمت باقی ماند.

پس از انتخاب مسعود پزشکیان، نصیرزاده به‌عنوان وزیر دفاع نامزد شد و با بیشترین درصد آرا از مجلس رای اعتماد گرفت.

مقامات اسرائیلی مدعی شده‌اند که او بر تولید موشک و صنایع تسلیحات دور برد، همچنین بر ساختارهای پیشرفته پژوهش‌های دفاعی نظارت داشته است.

علاوه بر اسامی بالا، نام‌های صالح اسدی، محمد شیرازی، حسین جبل‌عاملیان و رضا مظفری‌نیا نیز در میان کشته‌شده‌ها منتشر شده است، اما این اسامی از سوی جمهوری اسلامی ایران به‌گونه رسمی تایید نشده و تنها در بیانیه رسمی ارتش اسرائیل ذکر شده‌اند.
صالح اسدی، رییس سازمان اطلاعات قرارگاه خاتم‌الانبیاء سپاه پاسداران
صالح اسدی به‌عنوان رئیس بخش اطلاعات در فرماندهی وضعیت اضطراری نظامی خدمت کرده و به‌عنوان ارشدترین افسر اطلاعاتی در ستاد کل نیروهای مسلح ایران توصیف می‌شد.

بر اساس ادعاهای نظامی اسرائیل، او نقش مرکزی در شکل‌دهی موضع راهبردی ایران در برابر اسرائیل و ایالات متحده ایفا کرده است.
محمد شیرازی، رییس دفتر نظامی رهبر جمهوری اسلامی
محمد شیرازی از سال ۱۹۸۹ ریاست دفتر نظامی رهبر عالی را بر عهده داشت و به‌طور مداوم در کنار او حضور داشت.

مقامات اسرائیلی مدعی شده‌اند که او مسئول هماهنگی میان فرماندهان ارشد نیروهای مسلح و رهبر عالی بوده است.
حسین جبل‌عاملیان، رئیس سازمان «سپند» و مسئول صنایع نظامی و دفاعی
گفته می‌شود که جبل‌عاملیان، بر صنایع دریایی در ساختار سپاه پاسداران نظارت داشت.

مقامات اسرائیلی مدعی شده‌اند که او در توسعه فناوری‌های پیشرفته تسلیحاتی نقش داشته است.
رضا مظفری‌نیا، مدیرکل سابق سازمان سپند
رضا مظفری‌نیا، فرمانده سپاه پاسداران و رئیس پیشین سازمان پژوهش‌های دفاعی ایران سپند، از سوی مقامات اسرائیلی به‌عنوان یکی از افراد کلیدی در پیشبرد و تقویت برنامه‌های نظامی پیشرفته معرفی شده است.
+9
رأی دهید
-1

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۵۱
    Tornado1 - استانبول، ترکیه
    ظالم نبرد راه به منزل ، ما به علیگدا و مجی مفو ، قانع بودیم ...
    0
    0
    دوشنبه ۱۱ اسفند ۱۴۰۴ - ۰۱:۲۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.