لاریجانی: می‌خواستند مکانیسم ماشه را اجرا نکنند!

علی لاریجانی، دبیر شورای امنیت ملی جمهوری اسلامی
دویچه وله: علی لاریجانی، دبیر شورای امنیت ملی جمهوری اسلامی بار دیگر بر تعلیق همکاری ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تاکید کرد. او در عین حال گفت که اگر آژانس پیشنهادی برای همکاری دارد، درخواست دهد تا بررسی شود.

علی لاریجانی، دبیر شورای امنیت ملی جمهوری اسلامی دوشنبه (۲۰ اکتبر / ۲۸ مهر) در یک کنفرانس خبری با قاسم الاعرجی، همتای عراقی خود در تهران بار دیگر بر تعلیق همکاری ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تاکید کرد.

او در این باره گفت: «آقای عراقچی بعد از توافق قاهره اعلام کردند که اگر اسنپ‌بک را فعال کنند توافق کان لم یکن است و همین هم رخ داد. خب می‌خواستند ماشه را اجرا نکنند!» لاریجانی با این همه، همکاری را کاملا پایان‌یافته عنوان نکرد و افزود، "اگر آژانس برای همکاری پیشنهادی دارد درخواست دهد تا در کمیته‌ای که در شورای امنیت ملی است، بررسی شود."

دبیر شورای عالی امنیت ملی همچنین از لغو توافق قاهره خبرداد. این توافق را عباس عراقچی ماه گذشته با میانجی‌گری مصر با رافائل گروسی، مدیر کل آژانس، امضا کرده بود. توافق مزبور به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اجازه می‌داد تا بازرسی‌های خود از تأسیسات اتمی جمهوری اسلامی را از سر گیرد.

تهران پیشتر تهدید کرده بود که در صورت فعال شدن مکانیسم ماشه و بازگرداندن تحریم‌های سازمان ملل توسط قدرت‌های غربی، توافق را لغو خواهد کرد؛ تحریم‌هایی که از پنجم مهر ماه سال جاری دوباره برقرار شدند.
"تبعیت" از تصمیم شورای عالی امنیت ملی
از سوی دیگر کاظم غریب‌آبادی، معاون حقوقی و بین‌المللی وزارت امور خارجه ایران، با اشاره به اینکه طبق قانون مجلس شورای اسلامی تصمیم‌گیری نهایی در ارتباط با نوع همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بر عهده شورای عالی امنیت ملی است، تصریح کرد: «در همین چارچوب ما از هر تصمیمی که شورای عالی امنیت ملی اتخاذ کند، تبعیت می‌کنیم.»

به گزارش رسانه‌های داخلی ایران، او در پاسخ به این پرسش که آیا در حال حاضر آژانس اتمی درخواستی برای بازدید از تأسیسات هسته‌ای ایران دارد، گفت، که این نهاد بین‌المللی درخواست‌هایی دارد، اما این درخواست‌ها "در چارچوب توافق قاهره بررسی نمی‌شود."

این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی افزود: «زمانی که تفاهم قاهره اجرا می‌شد ما در کمتر از یک هفته به آژانس جواب می‌دادیم و دسترسی‌هایی داده شد ولی با توجه به تحولات رخ‌داده تصمیم‌گیری در مورد درخواست‌های جدید بر عهده شورای عالی امنیت ملی است و هر تصمیمی که آنها بگیرند، ما اجرا می‌کنیم.»

پیش از آن آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفته بود، از محل نگهداری ذخایر اورانیوم دارای قابلیت تسلیحاتی ایران مطلع است.

رافائل گروسی، مدیرکل این آژانس، روز یکشنبه گذشته (۱۹ اکتبر / ۲۷ مهرماه) به روزنامه سوئیسی "نویه تسورشر" گفته بود، بازرسان آژانس باور ندارند که ایران مقادیر زیادی از اورانیوم با غنای بالا را در مکان‌های مختلف پنهان کرده باشد.

به گفته گروسی، بر اساس اطلاعات موجود  این نهاد نظارت هسته‌ای سازمان ملل، ذخایر اورانیوم با غلظت بالای ایران عمدتاً در تأسیسات هسته‌ای شناخته‌شده اصفهان و فردو و تا حدی در نطنز نگهداری می‌شوند. مدیرکل آژانس با این حال اذعان کرد که مقدار اندکی نیز ممکن است به مکان‌های دیگری منتقل شده باشد.

ایران بیش از ۴۰۰ کیلوگرم اورانیوم با غنای بالا در اختیار دارد. گروسی یادآور شد که سایت‌های هسته‌ای اصفهان، فردو و نطنز در جریان جنگ ۱۲ روزه در ماه ژوئن (از ۲۳ خرداد تا ۳ تیر) بر اثر حملات اسرائیل و آمریکا به شدت آسیب دیده‌اند.

مدیرکل آژانس با اشاره به عدم دسترسی بازرسان آژانس به تأسیسات هسته‌ای جمهوری اسلامی گفت آنها تنها زمانی به این سایت‌ها دسترسی پیدا خواهند کرد که "ایران در آن منافع ملی خود را ببیند."

به گفته گروسی، اگر اورانیوم موجود تا سطح خلوص بالاتری غنی‌سازی شود، برای ساخت چندین سلاح هسته‌ای کافی خواهد بود. او افزود، تهران تلاش برای ساخت سلاح هسته‌ای را انکار می‌کند، اما نگرانی درباره احتمال دستیابی ایران به جنگ‌افزار هسته‌ای "کاملا برطرف نشده است".
+21
رأی دهید
-0

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۵۸
    دلاور - استهکلم، سوئد
    عاقای لاریجانی آنها پیشنهاد دادن ولی شما خودتان را به کوچه علی چپ زدید ! اگر بخواهی آژانس و کشورهای درگیر در مسئله برنامه هسته ای پیشنهاد تازه به نظام اخوندی دهند بدونه شک از پیشنهاد تازه شان متعجب خواهی شد چون پیشنهاد تازه شان خیلی سخت تر از پیشنهاد قبلیشان خواهد بود!
    4
    9
    ‌سه شنبه ۲۹ مهر ۱۴۰۴ - ۱۳:۱۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۹
    sabbas - لندن، انگلستان
    آنها کیش مات شده‌اند. نه می‌توانند جلو بروند و نه می‌توانند عقب بروند. هر دو حالت به معنای مرگ و نابودی است. تروریست‌های جمهوری اسلامی واقعاً احمق‌ترین جنایتکاران دنیا هستن. با این همه درامد از نفت و گاز و غیره ایران را میتونسن بهشتش کنن و خودشون هم تو بهشت زندگی کنن و لذت ببرن.
    0
    3
    ‌سه شنبه ۲۹ مهر ۱۴۰۴ - ۲۰:۲۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.