ببینید: فرار عجیب مقامات نپال با آویزان شدن از هلیکوپتر؛ نماد سقوط یک دولت

فیلم‌هایی که از نپال منتشر شده، صحنه‌هایی از فرار مقامات دولتی را به تصویر می‌کشد که با آویزان شدن از بالگرد در حال ترک منطقه درگیری هستند. 

این تصاویر به سرعت در رسانه‌های جهان و شبکه‌های اجتماعی دست به دست شد و نمادی از ترس و بی‌ثباتی در دولت ناکیفای شد. این صحنه‌های نادر، نشان از شدت اعتراضاتی دارد که از دوشنبه گذشته نپال را فرا گرفته و مقامات عالی‌رتبه را به چنان وحشتی انداخته که برای نجات جان خود، به این شیوه‌های غیرعادی روی آورده‌اند. 

انتشار این فیلم‌ها، نه تنها به بحران سیاسی در این کشور دامن زد، بلکه نگاه‌ها را به عمق نارضایتی مردمی معطوف کرد که ماه‌هاست از فساد دولتی و سیاست‌های ناکارآمد رنج می‌برند.

این اعتراضات که به «خیزش نسل زد» مشهور شده، توسط جوانان و با محوریت شبکه‌های اجتماعی آغاز شد. اینترنت و پلتفرم‌هایی مانند فیس‌بوک و یوتیوب، ابزاری برای ارتباط و سازماندهی تظاهرات بودند و وقتی دولت تصمیم به فیلترینگ آن‌ها گرفت، جرقه خشم مردم زده شد. 

ممنوعیت ۲۶ پلتفرم رسانه‌های اجتماعی، برای بسیاری از جوانان نپالی که از آن‌ها برای ارتباط، کسب و کار و اطلاع‌رسانی استفاده می‌کردند، یک خط قرمز بود. این اقدام دولت، نه تنها به عنوان یک حرکت ضد آزادی بیان، بلکه به عنوان تلاشی برای پنهان کردن مشکلات اقتصادی و فساد گسترده در جامعه تلقی شد. 

این خیزش، نشان داد که نسل جدید در نپال، دیگر حاضر به سکوت در برابر دولت نیست و برای حقوق خود به خیابان‌ها می‌آید.



درگیری‌ها به سرعت از اعتراضات مسالمت‌آمیز به خشونت کشیده شد. معترضان خشمگین با حمله به ساختمان پارلمان و منزل نخست‌وزیر، خشم انباشته شده خود را از طبقه حاکم به نمایش گذاشتند. این تظاهرات، که در پایتخت، کاتماندو، و سایر شهرهای بزرگ گسترش یافت، با آتش زدن اموال دولتی و درگیری با نیروهای امنیتی همراه بود. 

واکنش پلیس نیز بسیار خشن بود؛ گزارش‌ها حاکی از استفاده از گاز اشک‌آور و گلوله‌های پلاستیکی است و حتی در مواردی، استفاده از مهمات جنگی نیز گزارش شده که به کشته شدن دست‌کم ۲۲ نفر و زخمی شدن بیش از ۴۰۰ نفر انجامید. این سطح از خشونت، بی‌سابقه بود و جامعه بین‌الملل را وادار به واکنش کرد.

شدت وقایع به حدی بود که مقامات ارشد دولتی را وادار به استعفا کرد. کی.پی. شارما اولی، نخست‌وزیر، و وزیر کشور، در روز بعد از آغاز اعتراضات از سمت خود کناره‌گیری کردند. این استعفاها نشان از ناکامی دولت در کنترل اوضاع و پاسخ به خواسته‌های مردم داشت. 

با این حال، معترضان به این استعفاها اکتفا نکردند و خواستار کناره‌گیری تمامی مقامات شدند. آن‌ها همچنین پیشنهاد دادند که شهردار کاتماندو، فردی که از حمایت مردمی بالایی برخوردار است، به عنوان نخست‌وزیر موقت منصوب شود. این خواسته، نشان از بی‌اعتمادی عمیق مردم به کل سیستم سیاسی موجود است.

در پاسخ به فشارهای داخلی و بین‌المللی، دولت نپال ناچار به عقب‌نشینی شد. ممنوعیت پلتفرم‌های اجتماعی که عامل اصلی آغاز این بحران بود، لغو شد. با این حال، این اقدام نتوانست شعله‌های اعتراضات را کاملاً خاموش کند. 

این لغو ممنوعیت، یک پیروزی بزرگ برای معترضان بود، اما آسیب‌های جانی و مالی واردشده و همچنین بی‌ثباتی سیاسی، همچنان به قوت خود باقی است. ناظران سیاسی هشدار می‌دهند که این کشور وارد یک دوره جدید از بی‌ثباتی شده و ممکن است بحران‌های بیشتری در راه باشد.

محکومیت‌های بین‌المللی، به ویژه از سوی سازمان ملل و عفو بین‌الملل، به موضوعیت این بحران افزود. این نهادها خواستار تحقیقات شفاف و بی‌طرفانه در مورد استفاده بیش از حد از زور توسط پلیس و مجازات مسئولین شدند. 

دولت نپال نیز در تلاشی برای آرام کردن اوضاع، قول پرداخت غرامت به خانواده‌های قربانیان را داد. با این حال، جامعه بین‌الملل همچنان نگران وضعیت حقوق بشر در این کشور است و این بحران را از نزدیک زیر نظر دارد.

در مجموع، این رویدادها نشان می‌دهد که چگونه یک تصمیم ساده برای فیلترینگ اینترنت، می‌تواند جرقه یک بحران سیاسی بزرگ را بزند. «خیزش نسل زد» در نپال، نه تنها یک اعتراض علیه سانسور بود، بلکه نمادی از خشم عمیق نسبت به فساد، مشکلات اقتصادی و نابرابری اجتماعی است. 

ویدئوی فرار مقامات از بالگرد، نه یک صحنه هالیوودی، بلکه واقعیتی تلخ از ناکارآمدی و ترس در دل یک دولت است که برای مدت‌ها خواسته‌های مردم خود را نادیده گرفته بود. این بحران، بزرگ‌ترین چالش سیاسی نپال در دهه‌های اخیر محسوب می‌شود و آینده این کشور را در هاله‌ای از ابهام قرار داده است.
+235
رأی دهید
-14

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۶۴
    چلیپا - جزایر سلیمان، جزایر سلیمان

    رکورده عجیب ترین فرارها.دسته خودمونه.فرار شاه خاعن.فرار کرد رفت ایتالیا.حتا سفیر ایران در ایتالیا هم بهش ماشینشو نداد.بهد برگشت بساواک دستور.مخالفین نابود.خیالش که تخت.اومد حکومت نظامی برقرار.حکومت زوروظلم برقرار.تا که برا اخرین بار فرار.یاد فیلم فرار بسوی پیروزی افتادم.با بازی فودبالیست ها مشهور پله.بابی مور وبقیه.چ سالی در سینما ایران?سال 66 بودشاید 67.ولی فرار اون خاعن شد فرار بسوی بدبختی.فرار بسوی منجلاب.
    169
    22
    ‌چهارشنبه ۱۹ شهریور ۱۴۰۴ - ۱۲:۳۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۹
    فضول میرزا - استکهلم، سوئد

    ایرانی یاد بگیر!
    12
    141
    ‌چهارشنبه ۱۹ شهریور ۱۴۰۴ - ۱۲:۵۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۹
    pirzan e irani - استکهلم، سوئد

    ۱-خشم انقلابی که صورت بگیرد بعضی از دیکتاتورها بموقع فراریاچندنفرفرار میکنند وبرمی گردند.بعضی هاآویزان هلیکوپترمیشوند،بعضی ها تحت نام مداوا ازکشور فرارمی کنند.بله !هرموقع بنده یادفرارطفلکی حاجی اسلام پناه می افتم،ناراحت میشم وبه امریکانفرین می فرستم.چطوربه کسی این همه خوش خدمتی برایشان کرد،درنهایت بهش ویزا ندادند وآواره جزایرشد😥 اگه پاسپورت هم نداشت یک چیزی! تازه پاسپورت هم داشت و پاسپورتش هم اعتباربالایی داشت.پس امریکاقابل اعتماد نیست. نمونه اش قطراست. مهماندارامریکایی هاست.روزانه میلیاردها خرج نیروی های امریکایی میکند،ولی اسراییل حمله میکند.امریکا عین خیالش نیست.
    102
    22
    ‌چهارشنبه ۱۹ شهریور ۱۴۰۴ - ۱۳:۳۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۲
    ako kermanshah - اسنانبول، ترکیه

    چلیپا - جزایر سلیمان، جزایر سلیمان
    .......، کشور رو با همه امکانات تحویل شما .........ها داد بعد از ۴۵ سال مردم توی سطل اشغال دنبال غذا می گردند و اب و برق هم ندارین ،
    19
    138
    ‌چهارشنبه ۱۹ شهریور ۱۴۰۴ - ۱۳:۴۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۳
    طلوع ازادی - لوس آنجلس ، ایالات متحده امریکا

    روایت داریم، اصولاً آغا برای غایب شدن از طرف خود ابرفرز ماموریت داره، خود ابرفرز هم گفته نگران هیچ چیز نباشید اگر به چاه سقوط کنه من با دستام نگهش میدارم.🤬😡😎😀😂
    18
    51
    ‌چهارشنبه ۱۹ شهریور ۱۴۰۴ - ۱۴:۳۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۸۵
    siavash786 - شیکاگو، ایالات متحده امریکا

    چلیپا - جزایر سلیمان، جزایر سلیمان
    خوشم میاد خودت قبول کردی زمان شاه در ایران بودی و فیلم فرار بسوی پیروزی را در ایران دیدی ولی زمان خمینی آواره جزایر سلیمان هستی . شاه رفت و خمینی آمد ، تو رفتی به کجا ؟ کسی ابدی نیست ولی لعن و نفرین بر خمینی بجا مانده ، برای شاه روحت شاد
    19
    68
    ‌چهارشنبه ۱۹ شهریور ۱۴۰۴ - ۱۵:۲۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۵
    hamid411 - لس آنجلس، ایالات متحده امریکا

    pirzan e irani - استکهلم، سوئد
    خدا وکیلی اگر پهلوی رو از حرفهات حذف کنن هیچی نداری بگی 😀. برای خودت هم نشستی کلمه ترکیب‌های تازه درست میکنی! بد میسوزین. حالتون رو خریدارم
    18
    65
    ‌چهارشنبه ۱۹ شهریور ۱۴۰۴ - ۱۵:۳۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۳
    paksan - ایران، ایران

    ملتی که برای رسانه های اجتماعی خارجی کشور خودش را تخریب میکنه قطعا سیاهی لشکر دشمنان کشورش هستش . این وطن فروشها مایه تحقیر نپال در دنیا هستند یک عده کلاهبردار و رشوه بگیر میتونند جمع بشوند و حمله کنند و تخریب کنند کشورشون رو بخاطر رسانه های اجتماعی؟ در این رسانه ها چقدر قاچاقچیان و عوامل بازارهای سیاه فعال بودند که انقدر حساس بوده؟ مردم عادی برای فروش کالا در نپال نیاز به رسانه اجتماعی داشتند؟ دروغه همانطور که شبکه قاچاقچیان در ایران دروغ میگند و قیمت بنزین و سوخت و حتی برق و آب برای مردم عادی بهانه است و منفعت اصلی از این سوبسیدها را شبکه های قاچاق و فروش آزاد می برند که خرده فروشها را کنترل میکنند.
    52
    17
    ‌چهارشنبه ۱۹ شهریور ۱۴۰۴ - ۱۶:۰۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۴
    vg2000 - اسلو، نروژ

    paksan - ایران، ایران
    چیتو می‌زنی ارزشی ایران با خاک یکسان شده
    17
    47
    ‌چهارشنبه ۱۹ شهریور ۱۴۰۴ - ۱۶:۴۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۴
    چلیپا - جزایر سلیمان، جزایر سلیمان

    siavash786 - شیکاگو، ایالات متحده امریکا
    فیلم فرار بسوی پیروزی بعد انقلاب.سال 66 . ینی 1366 در ایران دیدم.شاید 1365 بود.در سینما.الان کمی فکر.کمی مرور خاطرات جوانی.سال 1367 قطعن نبود.قبلش بود.اهتمال قوی 1365.یک سال اضافه گفتم.تو خیابون نادری دیدم.خیابون جمهوری.فیلم هایی که دوست داشتم اونموقه.عقابها.کانی مانگا.فراربسوی پیروزی.فیلم ایران بعد انقلاب رشد کرد.قبل انقلاب بجز چن تا فیلم بقیه چرتوپرت.
    50
    19
    ‌چهارشنبه ۱۹ شهریور ۱۴۰۴ - ۱۶:۵۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۴
    چلیپا - جزایر سلیمان، جزایر سلیمان

    siavash786 - شیکاگو، ایالات متحده امریکا
    فلم فراربسوی پیروزی بعد انقلاب تو ایران رو پرده سینما اومد.هشت یا 9 سال از انقلاب گذشتا بود.منم تو ایران.جشن فرار شاه میگرفتیم.جشن انقلاب.بکوری چشم اون خاعن و ترفدارای نادونش مثله تو. و اون دلاکه حموم .
    48
    17
    ‌چهارشنبه ۱۹ شهریور ۱۴۰۴ - ۱۷:۰۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۸۵
    siavash786 - شیکاگو، ایالات متحده امریکا
    چلیپا - جزایر سلیمان، جزایر سلیمان
    اَنگولو جان ، اول اینکه خیابان نادری اصلا سین نداشت که تو بری فیلم ببینی . حافظه ات در آن جزایر رطوبت گرفته و نم داره . دوم بگو تا آنموقع درایران داشتی انقلاب میکردی یا یکی از آخوندای خلع لباس شده هستی ؟ از این سواد ، هوش و ذکاوت تومعلومه که یکی از آن آخوندای بیسواد فیضه قم تو بودی
    31
    41
    ‌چهارشنبه ۱۹ شهریور ۱۴۰۴ - ۱۸:۲۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۴
    چلیپا - جزایر سلیمان، جزایر سلیمان

    siavash786 - شیکاگو، ایالات متحده امریکا
    تویی که یادت نیس.اونقدیما ازمیدون جمهوری تا بهارستانو میگفتن نادری.درست ک هیچوق اسم نادری بطور رسمی هیچجای خیابون شاه آباد نبودولی همه میگفتن خیابون نادری.ینی بجا اونهمه اسم مردم فقت نادری میگفتن.از پهلوی تا 4 راه استانبول وخیابون فردوسی وتقاطع لاله زارو تقاطع کارگر تا 4 راه کالج وتا میدون جمهوری همهرو میگفتن نادری.قدیما تقسیم بندی رسمیش میگفتن خیابون شاه و خیابون شاه آباد وخیابون استانبول.من خودم بچه سلسبیلم. چطهور بمن داری چیز یادمیدی?با چ جرعتی ?فکر کردی کی هستی.اصلن کجای استان تهران بودی.نکنه قرچک بودی? یا قلعه حسنخان?به فاطی قرچکی سلام برسون.چن وقته نمی اد.یه بمیر چن روز قبل بمن گفت و فراری شده.
    41
    21
    ‌چهارشنبه ۱۹ شهریور ۱۴۰۴ - ۱۹:۰۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۸۵
    siavash786 - شیکاگو، ایالات متحده امریکا
    چلیپا - جزایر سلیمان، جزایر سلیمان
    نمیدونم اینها راخواب دیدی دهاتی ؟ تو اصلان تهران را دیدی ؟ نادری از چهار راه استانبول بود تا چهار راه حافظ و هنوزم هست . مدرسه من تویکی از کوچه های حافظ بود . کراوات فروشی ، انواع قهوه فروشی و انتشارات هنوز یادمه ، روبروی سفارت نزدیک چهار راه توی حیابان فردوسی یک سینماهم بود که فیلم هندی میداد. توی شاه آباد از چهار راه لاله زار تا میدان بهارستان یک سینما بود که فیلمهای فارسی و هندی هم میداد ، یک مدرسه دخترانه بود که اسمش سادم رفته . نکنه این خیابان نادری تا دهات تان هم بود ؟
    13
    24
    ‌پنجشنبه ۲۰ شهریور ۱۴۰۴ - ۱۴:۰۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.