کشف معادن معماگونه هخامنشی در آبدانان ایلام

کاخ آپادانای تخت جمشید دویچه وله: محمدابراهیم زارعی، رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی روز جمعه ۲۲ فروردین از کشف معادن معماگونه هخامنشی در آبدانان استان ایلام خبر داد.

زارعی به خبرگزاری ایسنا گفته است، بیش از دو هزار سال بود که منبع اصلی سنگ‌های کاخ داریوش بزرگ در شهر باستانی شوش مشخص نبود و اکنون این معادن گم‌شده هخامنشی توسط یک معلم و کوهنورد آبدانانی به نام محمد حیدری و با هدایت یک باستان‌شناسان ایرانی به نام لقمان احمدزاده شوهانی شناسایی شده است.

ایسنا به نقل از زارعی نوشته است: «تیم پژوهشی زیر نظر پژوهشکده باستان‌شناسی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری با استفاده از تلفیق بررسی‌های میدانی، داده‌های ماهواره‌ای و مطالعات زمین‌شناسی موفق شدند بقایای معدن‌کاری عظیم هخامنشی، ابزارهای برش سنگ، شواهد استخراج و حتی مقادیر چشمگیری از سنگ آهن را نیز در کنار سنگ‌های آهکی شناسایی کنند.»
-Advertisemnet-


این باستان‌شناس در ادامه می‌‌گوید: «داریوش بزرگ، شاهنشاه هخامنشی در کتیبه یادبود بنیاد کاخ آپادانا در شوش، یکی از باشکوه‌ترین بناهای سلطنتی ایران باستان، به محل تأمین سنگ استفاده شده در این کاخ با نام ابیرادوش اشاره می‌کند اما محل دقیق این معدن تاکنون ناشناخته مانده بود. کشف این معادن در آبدانان، در دامنه‌های کبیر کوه می‌تواند معمای تاریخی دو هزار ساله‌ای را حل کند.»

کاخ آپادانا۱۵۰ کیلومتر با شوش و معادن کشف شده در آبدانان فاصله دارد اما این سنگ‌ها چگونه به شوش حمل شده است؟

زارعی می‌افزاید: «مسیر احتمالی حمل و نقل این سنگ‌ها از آبدانان به شوش، ترکیبی از جاده‌های کوهستانی و مسیرهای آبی از طریق رودخائه کرخه بوده است. فاصله این معادن تا شوش حدود ۱۵۰ کیلومتر برآورد می‌شود.»

او درباره چگونگی حمل و نقل جاده‌ای و انتقال از مسیرهای آبی از طریق رودخانه کرخه توضیح بیشتری نداده است.

معلم و کوهنوردی که این معادن را کشف کرده ابراز امیدواری کرده است که "با ثبت جهانی این کشف بزرگ تحولی شگرف در باستان‌شناسی" ایجاد شود و منطقه محروم، اما در عین حال غنی آبدانان نیز از آن بهره ببرد.
+13
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.