آیا حذف اروپا از مذاکرات عمان به معنای افزایش احتمال حمله به ایران است؟

یورونیوز: به گفته تحلیلگران و دیپلمات‌ها، تصمیم واشنگتن مبنی بر عدم هماهنگی با کشورهای اروپایی در مورد مذاکرات روز شنبه خود با ایران، موجب کاهش نفوذ ایالات متحده خواهد شد و در نهایت احتمال اقدام نظامی آمریکا و اسرائیل علیه تهران را افزایش می‌دهد.

خبرگزاری رویترز به نقل از سه دیپلمات اروپایی گزارش داد که ایالات متحده پیش از آنکه دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، روز سه‌شنبه از مذاکرات هسته‌ای در عمان خبر دهد، کشورهای اروپایی را در جریان این گفت‌وگوها قرار نداده بود.

این در حالی است که اروپا یک برگ برنده مهم در زمینه احتمال بازگرداندن تحریم‌های سازمان ملل علیه تهران در اختیار دارد.


بلیز میشتال، معاون سیاست‌گذاری در «مؤسسه یهودی امنیت ملی آمریکا» به رویترز گفت: «ایالات متحده برای ورود به این مذاکرات با ایران، نیازمند یک راهبرد دیپلماتیک هماهنگ با متحدان اروپایی خود است.»

آقای میشتال افزود: «این هماهنگی برای اطمینان از اعمال حداکثر فشار و موفقیت گزینه‌های حیاتی دیپلماتیک است.»
یکجانبه‌گرایی ترامپ و شکاف در راهبرد غرب
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا که در ماه فوریه کارزار «فشار حداکثری» علیه تهران را از سر گرفته بود، روز چهارشنبه بار دیگر تهدید کرد که در صورت توقف نیافتن برنامه هسته‌ای ایران، از نیروی نظامی استفاده خواهد کرد. او همچنین اعلام کرد که اسرائیل «رهبری این اقدام» را برعهده خواهد داشت.

کشورهای غربی گمان می‌برند که ایران در پی دستیابی به سلاح هسته‌ای است؛ موضوعی که تهران آن را انکار می‌کند. تهدید به بازگرداندن تحریم‌ها نیز با هدف وارد آوردن فشار بر ایران برای امتیازدهی مطرح شده است. با این حال، دیپلمات‌ها گفته‌اند که هنوز گفت‌وگوهای دقیقی درباره راهبرد میان آمریکا و دیگر کشورهای غربی صورت نگرفته است.

این تحلیلگران به رویترز گفتند که این موضوع باعث شده بریتانیا، آلمان و فرانسه، که به عنوان تروئیکای اروپایی یا «ئی ۳» شناخته می‌شوند، تنها اعضای باقی‌مانده در توافق باشند که هم توان و هم تمایل پیگیری مکانیسم ماشه را دارند. بنابراین، همسویی واشنگتن با این متحدان اروپایی امری حیاتی است. اسرائیل پیش‌تر از تروئیکای اروپایی خواسته تا این مکانیسم را فعال کنند.

به گفته این سه دیپلمات اروپایی، تروئیکای اروپایی به ایران اعلام کرده‌اند که تا پایان ماه ژوئن (اوایل تیر)، مکانیسم ماشه را فعال خواهند کرد. ایران در پاسخ هشدار داده که چنین اقدامی پیامدهای شدیدی خواهد داشت و ممکن است منجر به بازنگری در دکترین هسته‌ای این کشور شود.

یک دیپلمات ارشد اروپایی گفت: «تروئیکای اروپایی به ایالات متحده اعتماد ندارند، چون آمریکا بدون مشورت با آن‌ها دست به ابتکار عمل می‌زند.»

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در سال ۲۰۱۸ آمریکا را به طور یکجانبه از توافق هسته‌ای با ایران خارج کرد. در این توافق، روسیه و چین نیز جز امضاکنندگان بودند. روسیه با بازگرداندن تحریم‌ها علیه ایران مخالف است.

بر اساس توافق هسته‌ای، طرف‌های مشارکت‌کننده می‌توانند در صورتی که نتوانند اتهامات مربوط به نقض تعهدات از سوی ایران را از طریق سازوکار حل‌وفصل اختلافات حل‌وفصل کنند، روند ۳۰ روزه بازگرداندن تحریم‌ها، موسوم به مکانیسم ماشه را آغاز کنند.

با این حال، این فرصت تنها تا ۱۸ اکتبر (۲۶ مهر) وجود دارد؛ چرا که در آن تاریخ، توافق به پایان می‌رسد.

رویکرد فعلی دولت آمریکا یادآور دوره نخست ریاست جمهوری دونالد ترامپ است؛ او در آن زمان هم گفت‌وگوهای یک‌جانبه با ایران را ارجحیت می‌داد. مضافا اینکه همین حالا نیز در قبال جنگ اوکراین، آمریکا گفت‌وگوهای مستقیمی را با مسکو آغاز کرده و کشورهای اروپایی را به حاشیه رانده است.

مقام‌های اروپایی می‌گویند که چند دیدار با همتایان آمریکایی خود داشته‌اند، اما این دیدارها را کافی و عمیق نمی‌دانند.
مشکلات هماهنگی در نشست‌های ایران
سه مقام تروئیکای اروپایی گفتند که حتی برگزاری یک نشست درباره ایران با مارکو روبیو، وزیر امور خارجه ایالات متحده، در حاشیه نشست وزیران امور خارجه ناتو که یک هفته قبل از اعلام ترامپ برگزار شد، نیز دشوار بود.

وزارت‌های امور خارجه بریتانیا، فرانسه و آلمان به طور مستقیم به این پرسش که آیا از پیش از مذاکرات عمان مطلع شده‌اند یا خیر، پاسخی ندادند.

سخنگوی وزارت امور خارجه بریتانیا گفت: «ما همچنان متعهد به انجام هر اقدام دیپلماتیک برای جلوگیری از توسعه سلاح‌های هسته‌ای توسط ایران هستیم، از جمله از طریق مکانیسم ماشه در صورت لزوم.»

ژان-نوئل بارو، وزیر امور خارجه فرانسه روز چهارشنبه به طور گذرا گفت که فرانسوی‌ها «با دقت مذاکرات را زیر نظر دارند.»

نه شورای امنیت ملی کاخ سفید و نه وزارت امور خارجه آمریکا بلافاصله به درخواست برای اظهار نظر درباره مکانیسم ماشه یا هماهنگی با کشورهای اروپایی پاسخ ندادند.
از چپ: وزیر امور خارجه فرانسه، وزیر امور خارجه بریتانیا، و وزیر امور خارجه ایالات متحده، در نشست وزیران امور خارجه ناتو در مقر ناتو در بروکسل در چهارم آوریل ۲۰۲۵پس گفت‌وگوهای مستقیم اروپا با ایران برای چه بود؟
کشورهای اروپایی که از سال ۲۰۰۳ در قالب تروئیکا با ایران بر سر مسئله هسته‌ای مذاکره کرده‌اند، نقش خود را برای رسیدن به راه‌حل ضروری می‌دانند. در توافق سال ۲۰۱۵، یکی از امتیازات اصلی برای ایران امکان تجارت با اروپا بود.

کشورهای اروپایی در ماه‌های اخیر به ایالات متحده در اعمال فشار بر ایران از جمله با پیشنهاد قطعنامه شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و با اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران به خاطر برنامه موشکی بالستیک، بازداشت شهروندان خارجی و حمایت از روسیه در جنگ علیه اوکراین، کمک کرده‌اند.

کشورهای اروپایی در دوران خلا سیاسی ایالات متحده پس از پیروزی ترامپ در انتخابات تا پیش از آنکه به طور رسمی به سمت ریاست جمهوری منصوب شود، تلاش کردند ابتکار عمل را به دست گیرند و با ایران گفت‌وگوهایی را که از سپتامبر آغاز شده بود، ادامه دهند.

تروئیکای اروپایی گفتند که این اقدام ضروری بود زیرا تاریخ انقضای برجام در حال تمام شدن است. آن‌ها تلاش کردند بررسی کنند آیا می‌توانند پیش از به پایان رسیدن برجام در مورد محدودیت‌های جدید، حتی مُضَیق‌تر از آنچه در توافق ۲۰۱۵ توافق شده بود، مذاکره کنند یا خیر.

دیپلمات‌ها گفتند که در این گفت‌وگوها، مقام‌های ایرانی اغلب از همتایان خود در مورد دولت جدید آمریکا سوالاتی مطرح کرده‌اند.

یک مقام ایرانی گفت: «ایران بر این باور است که گفت‌وگوها با تروئیکای اروپایی و دیگر طرف‌های توافق هسته‌ای می‌تواند به کاهش تنش‌ها بر سر برنامه هسته‌ای این کشور کمک کند و می‌تواند تکمیل‌کننده گفت‌وگوها با ایالات متحده باشد.»
+28
رأی دهید
-3

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۸۲
    گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا

    اروپا برای کسب درآمد چند دوزه بازی کرده و هیچگونه سیستم و رویکردی برایش مهم نیست. اینجا صحنه ی جدال اسرائیل با اخوندهای عقب افتاده است و فقط امریکا بطور کامل در کنار اسرائیل ایستاده است
    1
    23
    جمعه ۲۲ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۲:۲۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۷
    Munchen - مونیخ، آلمان
    اروپا (از جمله انگلیس) کاره ای نیستن.ترامپ هم رک و رو راست بگیم اصلا انگلیس و اروپا رو آدم حساب نمیکنه.انگلیس که سالهاست از عرصه بین المللی کنار زده شده و درگیر رقابتها و مشکلات داخلی اش هست و هیچ زور بین المللی نداره،دیدیم که نخست وزیرش بدو بدو اومد پیش ترامپ برای پا بوسی و تلاش برای جلوگیری از تعرفه و بستن قرار داد تجاری و با جدا شدن انگلیس از انحادیه اروپا (پروژه پوتین) چاره ای ای هم نداره.میمونه چند کشور اصلی اتحادیه اروپا ،یعنی قویترینشون فرانسه و بعد آلمان.آلمان که الان گرفتار چپگرایی هست و بخاری ازش بلند نمیشه ،فکر اقتصاد و نگران روسیه هست،فرانسه هم ماکرون خیلی تلاش داره خودش رو به ترامپ بچسبونه و نشون بده رهبر اروپاست و در همین راستا جدیدا مواضع سخت و تندی هم علیه رژیم گرفته که خوبه، اما اون هم با اینکه الان قویترین قطب سیاسی اروپاست، ترامپ اهمیت زیادی بهش نمیده.میمونه قضیه مکانیزم ماشه که باید دید اتحاد چپگراهای مماشات گر با اسلام و آخوند موفق میشند کنسلش کنند؟ یا واقعا عاقلانه عمل میکنند.
    1
    20
    جمعه ۲۲ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۳:۱۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۷
    Munchen - مونیخ، آلمان

    ادامه. بقیه کشورهای پولدار و پیشرفته اروپا (سوئد،نروژ،دانمارک،هلند،بلژیک،سوئیس و غیره) همکه اصلا سیاسی نیستند ،کشورهای جنوبی مثل اسپانیا و پرتغال هم یا چپگران یا در سیاست وزنی ندارند ،فقط ایتالیا هست که الان دست راست اداره میشه و کل کشورهای بلوک شرق اروپا مستعمره های سابق روسبه و‌سابقا کمونیستی مثل لهستان و رومانی و اسلواک و غیره همکه کلا مطرح نیستند و هویشه بی اهمیت و ضعیف بودند و گرفتار مشکلات اقتصادی.
    0
    20
    جمعه ۲۲ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۳:۲۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.