والتز: توافق با ایران نظام بازرسی و منع برنامههای هستهای و موشکی را شامل خواهد
+8
رأی دهید
-3

والتز همچنین تاکید کرد که دستیابی به هر توافقی باید ایران را از توانایی تولید سلاح هستهای و موشکهای بالستیک منع کند.
در همین راستا کاخ سفید سهشنبه اعلام کرد که مذاکرات روز شنبه [23 فروردین] با ایران به طور مستقیم انجام خواهد شد و تهران به سوی امضای توافق گام برمیدارد.
از سویی خبرگزاری «رویترز»، به نقل از مقامات ایرانی گزارش داد که تهران نسبت به مذاکرات با ایالات متحده که قرار است شنبه آینده درباره برنامه هستهای ایران برگزار شود، نگاهی محتاطانه دارد؛ چرا که نسبت به امکان دستیابی به پیشرفت و نیز نیت واقعی واشینگتن تردیدهایی جدی وجود دارد.
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، دوشنبه در دیدار خود با نتانیاهو در کاخ سفید، از آغاز مذاکرات مستقیم با تهران خبر داد و گفت در روز شنبه مذاکرات در سطحی عالی انجام خواهد شد.
ترامپ پس از بازگشت به کاخ سفید در ماه ژانویه، بارها ایران را تهدید کرده بود که در صورت نپذیرفتن توافقی جدید، اقدام نظامی خواهد کرد.
ترامپ اعلام کرد که مذاکرات برنامهریزیشده برای روز شنبه آینده در عمان به صورت مستقیم انجام خواهد شد، در عین حال اما عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه ایران، امروز (سهشنبه) مجددا بر موضع تهران مبنی بر لزوم غیرمستقیم بودن مذاکرات تاکید و از آنچه «فشارها و تهدیدهای آمریکا» خواند، انتقاد کرد.
عباس عراقچی در گفتوگو با خبرگزاری دولتی ایران (ایرنا) اظهار داشت: «مذاکرات غیرمستقیم، گفتوگویی واقعی و مؤثر را تضمین میکند.»
او افزود که این مذاکرات به ریاست او و استیون ویتکاف، نماینده رئیس جمهوری آمریکا در امور خاورمیانه، و با میانجیگری بدر البوسعیدی، وزیر خارجه عمان، انجام خواهد شد.
در همین راستا، یک منبع آگاه از برنامهریزیهای آمریکا برای این مذاکرات تایید کرد که ویتکاف ریاست هیئت آمریکایی را برعهده خواهد داشت و این مذاکرات «نه صرفاً با جنبه فنی بلکه جامع خواهد بود و با هدف دستیابی به یک توافق هستهای انجام خواهد شد.»
این منبع به «رویترز» گفت: «همچنان همهچیز در حال شکلگیری است.»
منابع ایرانی و منطقهای، همچنین تاکید کردهاند که تهران مایل است پیش از هرگونه مذاکره مستقیم میان مقامات ایرانی و آمریکایی، شاهد ابتکارعمل ملموسی از سوی ایالات متحده باشد.
یک دیپلمات منطقهای گفت: «ایرانیها به ما اطلاع دادهاند که مذاکرات مستقیم ممکن است، اما باید نشانهای از حسن نیت از جمله لغو برخی تحریمها یا آزادسازی بخشی از داراییهای مسدود شده، را به همراه داشته باشد.»
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، سهشنبه اعلام کرد که روسیه از برگزاری مذاکرات مستقیم یا غیرمستقیم میان ایران و ایالات متحده حمایت میکند و آن را فرصتی برای تنشزدایی میداند.
پسکوف افزود: «ما میدانیم که تماسهایی، چه مستقیم و چه غیرمستقیم، در عمان برنامهریزی شده است.»
در همین حال، مجلس دومای روسیه امروز (سهشنبه) یک توافقنامه مشارکت راهبردی 20 ساله با ایران را تصویب کرد، که نشانهای از تحکیم روابط نظامی میان روسیه و ایران تلقی میشود.
این توافقنامه مشارکت راهبردی پیش از این از سوی ولادیمیر پوتین و مسعودی پزشکیان، رؤسای جمهوری روسیه و ایران امضا شده بود که امروز سهشنبه توسط پارلمان روسیه تصویب شد.
بهرغم این و همزمان به تحولات جاری یک مقام مقام مسئول در مسکو اعلام کرد که اگر ایران در معرض حمله نظامی قرار گیرد روسیه از آن حمایت نخواهد کرد.
تلاشها برای حلوفصل مناقشه بر سر برنامه هستهای ایران طی بیش از 20 سال با نوسانهایی همراه بوده و تاکنون به نتیجه نهایی نرسیده است.
هرچند تهران همواره تاکید دارد که برنامه هستهای آن صرفاً اهداف غیرنظامی دارد، کشورهای غربی اما توسعه برنامه هستهای ایران را گامی بهسوی ساخت سلاح هستهای میدانند و در این راستا آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزاشهای خود بارها تاکید کرده است که فعالیتهای هستهای توجیه غیرنظامی ندارد و نمیتوان صلحآمیز بودن آن را تایید کرد.
در پی تشدید تنشها در منطقه و رویارویی با اسرائیل، برخی مقامات ایرانی طی اظهاراتی که نگرانیهای بینالمللی را برانگیخته است، بارها لزوم دستیابی کشورشان به تسلیحات هستهای را خواستار شدهاند.
گفتنی است که دونالد ترامپ در نخستین دوره ریاست جمهوری خود در سال 2017 از توافق هستهای سال 2015، که میان ایران و شش قدرت جهانی (آمریکا، روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا و آلمان) امضا شده بود، خارج شد و از آن زمان، مذاکرات در این زمینه به بنبست رسیده است.