حسین اسماعیلی، بیبیسی
کمتر از یک روز پس از آنکه سخنگوی وزارت خارجه ایران گفت تهران در انتظار پاسخ آمریکا به «نامه سخاوتمندانه» است، عباس عراقچی در مقالهای در روزنامه آمریکایی واشنگتن پست خبر داد که «در هفتههای اخیر، مجموعهای نامه و پیام میان جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا رد و بدل شده است.»
خبر مذاکرات را که آمریکا بر مستقیم بودن و ایران بر غیرمستقیم بودن آن تأکید دارد، دونالد ترامپ اعلام کرد و گفت که این گفتوگو در سطح عالی روز شنبه (۲۳ فروردین ۱۴۰۴) انجام میشود.
در حالیکه تماس ایران و آمریکا تا مرحله تعیین میزبان، سطح مقامهای شرکتکننده و روز شروع مذاکرات پیش رفته و نهایی هم شده بود، فقط چند ساعت قبل از اظهارات آقای ترامپ، با گفته مسعود پزشکیان دور از انتظار به نظر میرسید که گفت «به هر قیمت و با ذلت مذاکره نمیکنیم.»
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران با وجود اصرار آقای ترامپ بر مذاکره مستقیم، مذاکره مستقیم را منع کرده است. به نظر میرسد اصرار بر این وضعیت کم و بیش نامتعارف باعث شد که طرف ایرانی علاقهای به علنی کردن تاریخ و افراد درگیر در مذاکرات نداشته و با اظهارات آقای ترامپ، در عمل انجام شده قرار گرفته است.
محور مقاله آقای عراقچی در واشنگتن پست اصرار بر غیرمستقیم بودن مذاکره با استیو ویتکاف، نماینده دولت آمریکا در امور خاورمیانه است. او در متن، علائم مصالحهجویانه به آمریکا میدهد و از جمله غیرمستقیم می گوید که مانعی برای «ورود شرکت های آمریکایی به بازار ایران» وجود ندارد.
به نظر میرسد شرطی که رهبر جمهوری اسلامی گذاشته تا زمانی که باقی است، برای مذاکرهکنندگان ایرانی حاشیهساز خواهد بود. تا به اینجا وزیر خارجه ایران بیشتر از هرچیز، مدام خود را مجبور به توضیح درباره غیرمستقیم بودن گفتوگوها و عمل به این دستور آقای خامنهای دیده است.