کشف کهکشان کهن که زمان آغاز دوران روشنایی کیهان را بازتعریف میکند
+5
رأی دهید
-1

این کهکشان که در فاصلهای بسیار دور قرار دارد، نشانههایی از ورود به «دوران یونیزاسیون مجدد» را نشان میدهد، که مرحلهای حیاتی بود که به کیهان کمک کرد از «عصر تاریکی» خود خارج شود.
پس از مهبانگ، کیهان با سرعتی سرسامآور گسترش یافت، و سپس به مدتی طولانی در مهی متراکم از گاز هیدروژن خنثی و تاریک فرو رفت. در دوران یونیزاسیون مجدد، نور ستارگان و سیاهچالههای اولیه باعث یونیزهشدن این گاز شد، و کیهان را در برابر پرتو فرابنفش از مات به شفاف تبدیل کرد.
-Advertisemnet-
دانشمندان معتقدند کهکشان JADES-GS-z13-1 با داشتن نشانههای قدرتمندی از پرتوهای فرابنفش، برخلاف انتظارها بسیار زود وارد این دوران شده است.
این کهکشان کوچک، به عرض تقریبی 230 سال نوری، دارای حباب بزرگی از هیدروژن یونیزهشده است، که نشاندهنده فعالیت شدید ستارهسازی یا حضور سیاهچالهای فوقسنگین در مرکز آن است.
تا پیش از این تصور میشد که یونیزاسیون مجدد حدود یک میلیارد سال پس از مهبانگ کامل شده باشد، اما کشف این کهکشان گویای آن است که آغاز این روند ممکن است صدها میلیون سال زودتر آغاز شده باشد.
دانشمندان تأکید میکنند که کیهان اولیه محیطی کاملاً تیره و مات در برابر پرتو فرابنفش بود، اما به مرور با تشکیل نخستین ستارگان و سیاهچالهها، پرتو فرابنفش توانست اتمهای هیدروژن را یونیزه و کیهان را شفاف کند.
این فرآیند اکنون به لطف دادههای تلسکوپ جیمز وب در حال بازسازی دقیقتری است. گفتنی است که تاکنون چهار کهکشان کهنتر نیز توسط تلسکوپ جیمز وب شناسایی شدهاند، اما هیچکدامشان نشانهای از یونیزاسیون نداشتهاند.