مرگ حسینعلی نیری، قاضی شرع اعدامهای تابستان ۱۳۶۷ و عضو «هیئت مرگ» در ۶۹ سالگی
+170
رأی دهید
-8

غلامحسین محسنی اژهای، رئیس قوه قضائیه جمهوری اسلامی، روز پنجشنبه ۱۴ فروردین در یک پیام تسلیت، از نیری به عنوان «مقام پیشین دستگاه قضایی» نام برده و گفته که او برای مدت طولانی بیمار بوده است.
او این بیماری را ناشی از «سالیان مدید خدمتگزاری» نیری به نظام جمهوری اسلامی و دستگاه قضایی، دانسته است.
-Advertisemnet-
حسینعلی نیری هنگام مرگ ۶۹ ساله داشت. زمان مرگ او اعلام نشده است.
پیشتر گزارشهایی از اعزام او به بیمارستانی در آلمان برای درمان در سال ۱۴۰۲ منتشر شده بود، اما نه این گزارشها تأیید شدند و نه اطلاعاتی در مورد بیماریاش منتشر شد. فعالان سیاسی و مدنی ایرانی آن زمان قصد داشتند که علیه این مقام سابق قضایی، به دلیل دست داشتن در اعدامهای دهها زندانی سیاسی، اقامه دعوا کنند.
حسینعلی نیری در چهار دهه گذشته در سمتهای مهم قضایی از جمله ریاست دادگاههای ویژه اصل ۴۹، ریاست دادگاه عالی انتظامی قضات و مشاور ریاست قوه قضائیه، کار کرده بود.
اما شاخصترین سابقه او به دست داشتن او در اعدامهای تابستان سال ۱۳۶۷ برمیگردد. او به عنوان حاکم شرع همراه با مرتضی اشراقی (دادستان وقت تهران)، ابراهیم رئیسی (معاون وقت دادستان) و مصطفی پورمحمدی (نماینده وقت وزارت اطلاعات در زندان اوین)، چهار مقام قضایی و چهره اصلی «هیئت مرگ» بودند.
این هیئت با فرمان روحالله خمینی، رهبر وقت جمهوری اسلامی، هزاران زندانی سیاسی و عقیدتی را که در حال گذراندن دوران حبس خود در زندانها بودند، دوباره «محاکمه» و به اتهامهای سیاسی اعدام کردند.
اجساد اعدامشدگان که اغلب از اعضای زندانی سازمان مجاهدین خلق و گروههای چپ و کمونیست بودند، مخفیانه در گورهای دستهجمعی دفن شدند.
اعضای هیئت مرگ بعداً با حسینعلی منتظری، قائممقام وقت رهبر جمهوری اسلامی، ملاقات کردند که بر اساس یک فایل صوتی منتشر شده از این دیدار، منتظری از کشتار سال ۶۷ تحت عنوان «جنایت تاریخی» یاد کرده و میگوید: «به نظر من بزرگترین جنایتی که در جمهوری اسلامی شده از اول انقلاب تا حالا به دست شما انجام شده است. در آینده، جزو جنایتکاران تاریخ از شما یاد خواهد شد».
فعالان حقوق بشری میگویند که جمهوری اسلامی بدون هیچ روند قانونی این زندانیان را اعدام کرد و آنها اتهام جدیدی در پرونده خود نداشتند.
خود آقای نیری در مصاحبهای در سال ۱۴۰۱، در پاسخ به این پرسش که چرا زندانیان سیاسی در سال ۱۳۶۷ دوباره محاکمه و بسیاری از آنها اعدام شدند، مدعی شده بود: «اینها به خاطر همان پرونده محاکمه نشدند؛ اینها در زندان دوباره شلوغ کردند».
او در مصاحبه با مرکز اسناد انقلاب اسلامی، با این ادعا که شرایط ایران در سال ۶۷ «بحرانی» و «ویژه» بود، در دفاع از شیوه اقدام «هیئت مرگ» افزود: «در این شرایط بحرانی باید چه کرد؟ باید حکم قاطعی داد. آن که دادگاه را اداره میکند و مسائل در دستش است، باید مسئله را جمع کند. در این شرایط که نمیشود با "قربانت بروم و فدایت بشوم" کشور را اداره کرد».
حسینعلی نیری پیش از آن نیز در محاکمه و اعدام مخالفان و منتقدان جمهوری اسلامی در سالهای نخست بعد از انقلاب بهمن ۵۷ نقش داشت و از جمله حکم مرگ سیمون فرزامی، روزنامهنگار ایرانی، را در سال ۱۳۵۹ به اتهام «جاسوسی» صادر کرده بود.
آقای فرزامی در ۲۷ آذر همان سال در زندان اوین تیرباران شد و جسدش به خانوادهاش تحویل داده شد
۳۶

سرباز رهبر - پاریس، فرانسه
روحت شاد حاج اقا محشور بهشتیان بشی
201
5
پنجشنبه ۱۴ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۲:۰۹
۶۲

سهراب هیچستانی - لاهه، هلند
ننگ و نفرین بر آن روزی که زاده شدی و بر آن روزی که هزاران زندانی بیگناه را به چوبه دار سپردی و به فرمان روح الله خمینی به زندانیان زن قبل از اعدام تجاوز کردی و بر آن روزی که به درک واصل شدی. ملت شجاع ایران شما اشغالگران عمامه بر سر را در انقلابی که در راه است برای همیشه به زباله دانی تاریخ خواهد سپرد/ یک زندانی سیاسی دهه 60
4
157
پنجشنبه ۱۴ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۲:۳۱
۵۰

Persian2600 - استکهلم، سوئد
بدرک و به مامله خر کدخدای همسایه. باز هم بدرک واصل شدن یک اخوند کثیف و مفتخور جنایتکار تخم کثیف تازی به تمامی هموطنام ایراندوست و وطنپرستم تبریک میگویم. هوا کمی تازه تر شد
7
149
پنجشنبه ۱۴ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۲:۴۳
۸۲

گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا
بالاخره تمام ادم ها یا شب میمیرند و یا روز! ولی این مذهبیون و چپول های سال ۵۷ این بلا را سر ملت ایران ریختند تا تغاری ببشکند و مال مفت بخورند و حالا هم خیلی از ان ها ته چاه هستند.
4
105
پنجشنبه ۱۴ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۲:۴۶
۵۵

زرتشت اهورا مزدا - لندن، انگلستان
حاجی پروازت مبارک باد حوریان بهشتی آماده خدمت به آقا هستن
67
4
پنجشنبه ۱۴ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۳:۱۲
۳۵

مطالبه گر - تورنتو، کانادا
به درک
2
80
پنجشنبه ۱۴ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۳:۱۸
۶۴

Sabokbalam - کالیفورنیا، ایالات متحده امریکا
مظلوم جوونمرگ شد. کاش مونده بود و از درخت آویزونش میکردیم.
2
74
پنجشنبه ۱۴ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۳:۵۲
۵۰

Tornado1 - استانبول، ترکیه
نظر کرده ی آبدارچی بود به سه ماه نکشید
2
69
پنجشنبه ۱۴ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۴:۰۲
۴۵

Momijii - توکیو، ژاپن
جاروکش ، کورکش زود به قا رفت ، ایکاش می موند با دیگر جنایتکارهای رژیم محاکمه و آویزون میشد ، قلمبه ساق !
7
64
پنجشنبه ۱۴ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۵:۰۱
۵۵

hamid4053 - اصفهان، ایران
مرگ طبیعی این انگلهای اشغال بی عدالتی است از طرف دیگر انقدر از این انگلها داریم که در فردای ازادی ایران انتقاممان را از یکایکشان بگیریم و اخوند انگل اجتماع را برای همیشه به فاضلاب تاریخ بفرستیم. جامعه بدون اخوند اوج معنویت ایران و ایرانی است.
5
22
پنجشنبه ۱۴ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۹:۵۰