دویچه وله: شما میتوانید از غذای خود لذت ببرید. فقط کافی است که آهستهتر غذا بخورید.
معمولاً کارشناسان روی نوع غذاهایی که برای سلامتی مفید هستند تمرکز میکنند، اما سرعت خوردن غذا نیز به همان اندازه اهمیت دارد. خوردن سریع غذا میتواند مشکلاتی ایجاد کند. از گیر کردن غذا در گلو گرفته تا پرخوری قبل از اینکه مغز شما متوجه شود که سیر شدهاید.
در ادامه، نکاتی علمی برای کاهش سرعت غذا خوردن و ایجاد رویکردی آگاهانهتر به مصرف غذا آورده شده است.
چقدر سریع، خیلی سریع است؟ اگر معمولاً صبحانه، ناهار یا شام خود را "در کمتر از ۲۰ تا ۳۰ دقیقه" تمام میکنید، احتمالاً بیش از حد سریع غذا میخورید.
حدود ۲۰ دقیقه طول میکشد تا معده از طریق مجموعهای از سیگنالهای هورمونی به مغز اعلام کند که پر شده است.
دکتر لسلی هاینبرگ از کلینیک کلیولند میگوید:«وقتی افراد با سرعت غذا میخورند، ممکن است این سیگنالها را نادیده بگیرند و بهراحتی از حد سیری فراتر بروند.»
به گفته هاینبرگ، کسانی که سریع غذا میخورند، هوای بیشتری را نیز قورت میدهند که میتواند باعث نفخ یا سوء هاضمه شود. همچنین، نجویدن کافی غذا میتواند هضم را مختل کرده و جذب مواد مغذی را کاهش دهد. علاوه بر این، تکههای نجویده غذا ممکن است در مری گیر کنند.
برخی تحقیقات نشان دادهاند که افرادی که سریع غذا میخورند، بیشتر در معرض چاقی قرار دارند.
چگونه میتوان سرعت غذا خوردن را کاهش داد؟ ابتدا، تلویزیون را خاموش کنید و گوشی را کنار بگذارید.
اگر هنگام تماشای تلویزیون غذا میخورید، معمولاً تا زمانی که برنامه تمام شود یا آگهی پخش شود، به خوردن ادامه میدهید. این امر باعث میشود که کمتر به سیگنالهای طبیعی بدن برای سیری توجه کنید.
در واقع تمرکز کامل روی غذا نهتنها باعث میشود کمتر بخورید، بلکه از غذا لذت بیشتری هم ببرید.
سرعت غذا خوردن معمولاً یک عادت ریشهدار است، اما همچنان میتوان آن را تغییر داد.
از دست غیرمسلط خود برای غذا خوردن استفاده کنید، از قاشق و چنگالی که معمولاً استفاده نمیکنید (مثلاً چوبهای غذاخوری) بهره بگیرید، یا زمانی که نیمی از بشقابتان خالی شد، عمداً مکث کنید و آب بنوشید.
یکی از سادهترین راهها برای کاهش سرعت غذا خوردن، افزایش تعداد دفعات جویدن هر لقمه است.
هلن مککارتی، روانشناس بالینی از انجمن روانشناسی بریتانیا، میگوید: «اگر هر لقمه را کمی بیشتر بجوید، سرعت غذا خوردن شما کاهش مییابد.»
او همچنین اشاره میکند که نوع غذا نیز تأثیرگذار است. غذاهای فرآوریشده معمولاً بافت نرمتری دارند و راحتتر خورده میشوند، در حالی که غذاهای طبیعی مانند سبزیجات و پروتئینها نیاز به جویدن بیشتری دارند.