رادیو فردا: سفیر پیشین ایران در آلمان، ژاپن و برزیل میگوید تحریمهای آمریکا نهتنها تعاملات اقتصادی ایران با اروپا را بهشدت محدود کرده، بلکه روابط تجاری با شرق آسیا را نیز تقریباً به بنبست کشانده است.
علی ماجدی روز شنبه ۹ فروردین در گفتوگو با خبرگزاری ایلنا با اشاره به قطع همکاریهای کشورهای مهم آسیایی با ایران گفت: «در حال حاضر شرق آسیا اصلاً با ما کار نمیکند، به جز چین و شاید معدود کشورهایی که صادرات بسیار محدودی به آنها داریم.»
بهگفته این دیپلمات جمهوری اسلامی، کشورهای توسعهیافتهای مانند ژاپن، کره جنوبی و اخیراً هند، که پنجمین اقتصاد بزرگ جهان است، روابط تجاریشان با ایران به حداقل رسیده است.»
ماجدی همچنین با اشاره به جلساتی که اخیراً با اعضای اتاق بازرگانی داشته است، بهطور خاص در مورد ژاپن گفت تعاملات اقتصادی و حتی سیاسی با این کشور نیز «به حالت تعلیق درآمده است».
وی افزود که در گذشته، اگر صادرات نفت ایران میان اروپا و شرق آسیا تقسیم میشد، حدود سهچهارم این صادرات به شرق آسیا میرفت: «ولی الان همان هم از بین رفته است.»
این در حالی است که صادرات محدود نفت ایران به چین با دور زدن تحریمها از طریق ناوگان سایه نیز با بازگشت «فشار حداکثری» دولت دونالد ترامپ علیه جمهوری اسلامی بسیار محدودتر از قبل شده است.
روز پنجشنبه بلومبرگ گزارش داد که بیش از ۱۰ نفتکش حامل ۱۷ میلیون بشکه نفت خام ایران در نزدیکی سواحل مالزی معطل ماندهاند و تعدادی از این نفتکشها بیش از یک ماه است که لنگر انداختهاند و هنوز مشتری ندارند.
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، پیشتر تحریمهای ایالات متحده علیه ایران را که عمده آن بهخاطر برنامه هستهای جمهوری اسلامی وضع شده، «فرصت» خوانده است اما رئیس کل پیشین بانک مرکزی پنجم فروردین ماه در گفتوگو با خبرآنلاین هزینه ناشی از تحریمها در تجارت خارجی ایران را دستکم ۵۰ میلیارد دلار عنوان کرد.
بهگفته محمدحسین عادلی در سال ۱۴۰۲ حجم تجارت خارجی ایران حدود ۱۵۰ میلیارد دلار بوده که با در نظر گرفتن «افزایش ۳۰ درصدی هزینههای ناشی از تحریمها»، حدود ۵۰ میلیارد دلار هزینه اضافی به کشور تحمیل شده است.
عادلی افزود: «اگر این رقم را با دلار ۹۳ هزار تومانی در بازار آزاد محاسبه کنیم، هزینه تحریمها معادل بودجه سالانه دولت میشود. این یعنی هر ایرانی بهطور میانگین سالانه حدود ۵۳ میلیون تومان ضرر میبیند و یک خانواده چهار نفره ماهانه حدود ۱۸ میلیون تومان.»
تحریمهای گسترده آمریکا علیه ایران پس از خروج دولت دونالد ترامپ از توافق برجام در اردیبهشت ۱۳۹۷ (می ۲۰۱۸) دوباره اعمال شد. این تحریمها نه فقط بخش انرژی، بلکه نظام بانکی، کشتیرانی، و حتی تجارت کالاهای اساسی را نیز در بر گرفتند.
وعدههای دولت جو بایدن برای بازگشت به برجام در عمل به نتیجه نرسید و مذاکرات احیای برجام که از سال ۲۰۲۱ در وین آغاز شد، با وجود چندین دور گفتوگو، عملاً به بنبست خورد.
در حال حاضر، مذاکرات مستقیم میان تهران و واشینگتن متوقف شده و رهبر جمهوری اسلامی بارها مذاکره با آمریکا را «بیفایده» یا «مضر» دانسته، اما در پی اظهارات مکرر دونالد ترامپ و نیز نامهای شامل «فرصت و تهدید» که اخیراً برای علی خامنهای فرستاد، مقامات جمهوری اسلامی میگویند «آماده مذاکره غیرمستقیم با آمریکا» هستند.
+10
رأی دهید
-1
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.