العربیه: شلومو بیندر، رئیس اطلاعات نظامی اسرائیل با هشدار نسبت به پیامدهای طرح دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، تاکید کرد که این طرح ممکن است منطقه را شعلهور سازد.
«کانال 13» اسرائیل به نقل از بیندر افزود که مقامات ارشد نظامی، نگران پیامدهای طرح ترامپ هستند.
پیشتر بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، جمعه در مصاحبهای با «کانال 14» اسرائیل گفت که وضعیت غزه «به حالت قبلی آن باز نخواهد گشت».
او افزود: «شنیده بودم که ابومازن (محمود عباس) و تشکیلات خودگردان فلسطینی قرار است غزه جدیدی برای ما بیاورند... سپس رئیس جمهوری آمریکا آمد و گفت- من آمادهام چیز دیگری بیاورم - حتی مسئولیت غزه را بر عهده بگیرم. شما کدام را ترجیح میدهید؟ ابومازن یا آمریکا؟ این یک ایده جدید است. بدون شک این ایده، دنیا را غافلگیر کرد.»
نتانیاهو فاش کرد که میداند ترامپ با رهبران تعدادی از کشورها در تماس است، اما از فاش کردن جزئیات، خودداری کرد.
او گفت: «آزاد کردن تمامی گروگانها هدف ما است، در کنار هدف نابودی توانمندیهای نظامی و دولتی حماس، و اطمینان از این که غزه به تهدیدی برای اسرائیل تبدیل نشود... حماس از همان لحظه اول، شروع به نقض وعدهها و توافقات کرد، اگر آنها هر بند این توافق را اجرا نکنند، ما پیشرفتی نخواهیم داشت. اما در مورد بخش بعدی با وجود پیچیدهتر بودن آن، من خوشبین هستم که ما در دستیابی به آن موفق خواهیم شد.»
اسرائیل پنجشنبه اعلام کرد که طرحی برای تسهیل «خروج داوطلبانه» ساکنان غزه را آغاز کرده است، در حالی که ، ترامپ، بهرغم انتقادهای گسترده از پیشنهادش مبنی بر این که آمریکا، کنترل غزه را پس از اخراج ساکنان آن به دست بگیرد، آن را تکرار کرد.
پروژه «کوچ اجباری» و آتشبس شکننده به محض اعلام اسرائیل در صبح پنجشنبه مبنی بر قصدش برای تسهیل خروج اهالی غزه از این منطقه، حماس خواستار برگزاری نشست فوری سران عرب برای مقابله با پروژه «کوچ اجباری» شد، در حالی که مصر نسبت به پیآمدهای این تحولات بر آتشبس شکننده در باریکه، هشدار داد.
یسرائیل کاتز، وزیر دفاع اسرائیل در بیانیهای گفت: «به ارتش دستور دادم که طرحی آماده کند که به هر ساکن غزه که خواهان ترک منطقه است، اجازه دهد به هر کشوری که آماده پذیرش او باشد، برود.»
کاتز افزود: «این طرح گزینههای خروج از گذرگاههای زمینی و همچنین ترتیبات ویژه خروج دریایی و هوایی را شامل خواهد شد.
مسئولان دولت آمریکا، چهارشنبه، تلاش کردند تا شوک ناشی از ایده ترامپ را کاهش دهند، به طوری که کارولاین لیویت، سخنگوی کاخ سفید، گفت که ترامپ دست کم «درحال حاضر؛ تعهدی به« استقرار نیروهای نظامی در غزه» نداده است.
این در حالی است که مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، تأکید کرد که ترامپ میخواهد فلسطینیها به طور موقت از غزه خارج شوند تا واشینگتن مسئولیت بازسازی آن را بر عهده بگیرد.
تاکید مجدد ترامپ با این حال ترامپ پنجشنبه با تاکید بر جدی بودن پیشنهادش، خاطرنشان کرد: «آمریکا بعد از پایان نبرد، نوار غزه را از اسرائیل تحویل خواهد گرفت و برای اجرا کردن این ایده نیازی به سربازان آمریکایی نخواهد بود.»
ترامپ در شبکه اجتماعی «تروث سوشال» نوشت: «فلسطینیان باریکه، کوچانده خواهد شد تا بار دیگر در تجمعهای ایمن تر و زیباتر با خانههای جدید و مدرن در منطقه، اسکان داده شوند.»
«اراده آشکار برای اشغال باریکه» این در حالی است که به نظر حماس، در گفتههای ترامپ «اراده و خواست آشکار برای اشغال باریکه» قابل مشاهده است. این جنبش خواستار برپایی همایش فوری سران عرب برای مقابله با «پروژه کوچ اجباری» شد.
حازم قاسم، سخنگوی حماس تاکید کرد: «اظهارات ترامپ قطعا مردود است و غزه متعلق به ساکنان آن است و آنها هرگز غزه را ترک نخواهند کرد.»
قاسم افزود که حماس «خواهان برپایی نشست فوری سران عرب برای مقابله با پروژه کوچ اجباری و مقابله با فشارهای ترامپ و پافشاری بر موضع خود در مخالفت با کوچ اجباری است.»
مخالفت قاهره با طرح ترامپ قاهره نیز هشدار داد که حمایت دولت اسرائیل از پیشنهاد ترامپ ممکن است «مذاکرات برای توافق آتشبس را تضعیف کرده و آن را از بین ببرد و بازگشت درگیریها میان اسرائیل و حماس را تحریک میکند.»
وزارت خارجه مصر در بیانیهای با اعلام این که قاهره «هر طرح یا تصوری که هدف آن تصفیه مسئله فلسطین از طریق کوچ اجباری باشد را رد میکند»، نسبت به خطرات آن «برای کل منطقه و مبانی صلح» هشدار داد.
این وزارتخانه افزود که قاهره «کاملاً هر طرح یا تصوری» را که مبتنی بر «کوچاندن ملت فلسطین از سرزمین تاریخیشان و تصاحب آن باشد، چه به صورت موقت یا دائمی» رد میکند و تأکید کرد که «مصر طرفی در این زمینه نخواهد بود.»
«ایدهای فوقالعاده» از سوی دیگر نتایناهو شامگاه چهارشنبه در مصاحبه با «فاکس نیوز»، ایده ترامپ را «بسیار عالی» توصیف کرد که باید «بررسی شده و اجرا شود.»
طبق گفته او این ابتکارعمل، الزاما به این معنا نیست که فلسطینیها به شکل دائمی باریکه را ترک خواهند کرد.
بتزالل سموتریچ، همپیمان راستگرای افراطی نتنیاهو و وزیر دارایی، پنجشنبه از آمادگی ارتش «برای ایفای نقش خود در طرح مهاجرت» ساکنان غزه «به کشورهای میزبان» استقبال کرد.
واکنش دبیرکل سازمان ملل از سویی آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، ضمن تاکید بر «ضرورت جلوگیری از هر گونه پاکسازی قومی»، حق بدیهی فلسطینیها برای زندگی به عنوان انسانها در سرزمین خود را یادآوری کرد.
امانوئل مکرون و عبدالفتاح السیسی، روسای جمهوری فرانسه و مصر نیز در مواضع خود هشدار دادند که « هرگونه کوچ اجباری مردم فلسطین در غزه یا کرانه باختری، قابل قبول نخواهد بود.»
اردن، امارات، سعودی و اتحادیه عرب و همچنین اتحادیه اروپا با طرح آمریکا مخالفت کردهاند.
از سویی ایران پنجشنبه اعلام کرد که طرح «کوچ اجباری» اهالی غزه، تکان دهنده است.