یورونیوز: ولادیمیر پوتین و مسعود پزشکیان، روسای جمهور روسیه و ایران روز جمعه ۱۷ ژانویه (۲۸ دی) در مسکو معاهده مهمی را برای گسترش همکاریهای اقتصادی و نظامی دو کشور امضا کردند.
امضای معاهده مشارکت جامع همکاریهای راهبردی ایران و روسیه در حالی انجام شده است که هر دو کشور در سالهای گذشته هدف تحریمهای کشورهای غربی بودهاند. این توافق همکاری همچنین ۳ روز قبل از بازگشت دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا به کاخ سفید امضا شده است.
اما این معاهده مهم شامل چه ویژگیهایی است؟ در اینجا ۷ ویژگی کلیدی این معاهده آورده شده است: ۱. همکاریهای امنیتی و دفاعی بر اساس این معاهده، روسیه و ایران متعهد شدهاند که همکاریهای خود را در زمینه امنیتی و دفاعی تقویت کنند. بنابراین هر دو کشور در رزمایشهای مشترک شرکت خواهند کرد، همکاریهای نظامی-فنی خود را توسعه خواهند داد و در مسائل امنیتی در سطوح جهانی و منطقهای، هماهنگی نزدیک خواهند داشت. ۲. همکاری متقابل در برابر تهدیدات امنیتی روسیه و ایران توافق کردند که با تهدیدات نظامی که هر دو کشور را هدف قرار دهند مقابله کنند. این دو کشور همچنین متعهد شدند در صورتیکه هر یک از طرفهای متعاهد در این توافق هدف حمله قرار گیرد، طرف دیگر هیچ کمکی را به کشور مهاجم ارائه ندهد. ۳. تعهد به تمامیت ارضی مسکو و تهران در این توافق همچنین متعهد شدند که اجازه استفاده از قلمرو خود را برای حمایت از تحرکات جداییطلبانه یا سایر اقدامهایی که ثبات و تمامیت ارضی طرف دیگر متعاهد را تهدید میکند، نخواهند داد.
از همین رو برای مقابله با تهدیدات مشترک، نهادهای اطلاعاتی و امنیتی دو کشور ملزم به تبادل اطلاعات خود خواهند بود. ۴. همکاری اقتصادی در زمینه انرژی معاهده همکاریهای راهبردی ایران و روسیه بر تشویق شرکتهای روسی و ایرانی در بخش انرژی برای گسترش همکاریها تأکید کرده است.
این معاهده همچنین بر تشویق سرمایهگذاری در پروژههای توسعه میادین نفتی و گازی در قلمرو هر دو کشور تأکید کرده است. ۵. اجرای پروژههای مشترک در زمینه انرژی هستهای اجرای پروژههای مشترک در زمینه استفاده صلحآمیز از انرژی اتمی، سنگ بنای این توافق است. بر اساس این توافق، روسیه و ایران با احداث تأسیسات انرژی هستهای به توسعه و گسترش روابط بلند مدت خود مبادرت خواهند کرد. ۶. سیستمهای پرداخت نوین و ترویج محصولات مالی ملی این معاهده بهدنبال ایجاد زیرساخت پرداخت نوین مستقل از دولتهای ثالث و گذار به پرداختهای دوجانبه به ارزهای ملی است. همچنین بر اساس این معاهده، روسیه و ایران بر همکاری مستقیم بین بانکی و ترویج محصولات مالی ملی تأکید کردهاند. ۷. هیچ مادهای بر پیمان دفاعی دوجانبه تاکید ندارد مسکو و تهران اگرچه در این معاهده بر تقویت همکاریهای نظامی دو کشور تأکید دارند اما از انعقاد یک پیمان دفاعی دوجانبه همانند پیمان دفاعی دوجانبه میان روسیه و کره شمالی خودداری کردهاند.
همچنین در این معاهده بهطور صریح به موضوع تبادل تسلیحات میان روسیه و ایران اشارهای نشده، موضوعی که برای کشورهای غربی اعمالکننده تحریمها علیه هر دو کشور بحثبرانگیز بوده است.
+1
رأی دهید
-1
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.