عزاداری چالدران؛ یک آیین تازه در ایران هم‌زمان با تنش با ترکیه

تلویزیون رسمی ایران، یک برنامه عزاداری نوظهور به نام «عزاداری چالدران» را به‌طور زنده پخش کرده که در آن به جنگ مشهوری که بین ایران در دوره صفویه و امپراتوری عثمانی درگرفته بود با رویکرد امروزی پرداخته و اتهام‌های بسیار تندی علیه برخی از رهبران کشورهای همسایه مطرح کرده استایران وایر: عطا محامد
تلویزیون رسمی ایران، یک برنامه عزاداری نوظهور به نام «عزاداری چالدران» را به‌طور زنده پخش کرده که در آن به جنگ مشهوری که بین ایران در دوره صفویه و امپراتوری عثمانی درگرفته بود، با رویکرد امروزی پرداخته و اتهام‌های بسیار تندی علیه برخی از رهبران کشورهای همسایه مطرح کرده است.

این روزها پس از سقوط «بشار اسد»، فضای روابط ایران و ترکیه به‌شدت متشنج شده است. آنکارا با تصاحب جایگاه ایران در سوریه، موقعیت جدیدی در منطقه به دست آورده است. حال مقام‌های این کشور تهران را به «بی‌عملی» در قبال ظلم اسراییل بر غزه متهم می‌کنند، موضوعی که تهران برای مدت‌ها در قبال آنکارا داشت و از تجارت میان ترکیه و اسراییل ابراز ناراحتی می‌کرد.

***

رسانه‌ها و مقام‌های ایرانی در یک ماه گذشته، به‌صراحت یا تلویحا، بارها ترکیه را به «خیانت» و «دست‌داشتن در سقوط بشار اسد» متهم کرده‌اند و گاه این کشور را عضوی از محور شرارت می‌نامند. جمهوری اسلامی در این مدت کمتر از مجراهای رسمی برای بیان دیدگاه‌های خود علیه ترکیه استفاده کرده و بیشتر به رسانه‌ها اکتفا کرده است. پخش مراسم «گرامیداشت شهدای جنگ چالدران» که در آن مداحان، آشکارا به «رجب طیب اردوغان» و سایر مقام‌های ترکیه حمله لفظی کردند، بُعد جدیدی به تنش غیررسمی ایران و ترکیه بخشیده است.

ایران اکنون تا جایی پیش رفته‌ که حتی رویداد پنج قرن پیش «جنگ چالدران» را دستاویز کنایه‌ها و اتهامات خود می‌کند؛ از مقایسه «شاه سلطان سلیم» با رهبران فعلی ترکیه گرفته، تا یادآوری نقش «شاه اسماعیل» در آن نبرد. این درحالی‌ست که «هاکان فیدان»، وزیر خارجه ترکیه هم، حضور ایران در سوریه را بی‌اثر توصیف کرده و «محور مقاومت» را به ریشخند می‌گیرد.
شبکه خبر صداوسیما جمهوری اسلامی، در ۱۰دی‌، مراسمی مذهبی را در اردبیل با عنوان «گرامیداشت شهدای جنگ چالدران» پخش کرد
مراسم چالدران در اردبیل؛ حملات تند علیه ترکیه و جمهوری آذربایجان
شبکه خبر صداوسیما جمهوری اسلامی در ۱۰دی‌، مراسمی مذهبی را در اردبیل با عنوان «گرامیداشت شهدای جنگ چالدران» پخش کرد.

این مراسم با سخنرانی امام‌جمعه اردبیل به زبان ترکی آغاز شد. او، جنگ چالدران را «جنگی تحمیلی» خواند و از رضا شاه انتقاد کرد که به‌دلیل اولویت‌ دادن به دوستی با ترکیه، به ادعای او، بخش‌هایی از ایران را واگذار کرده است.

مراسم سپس با مداحی ادامه یافت که در آن، مداح از «تودهنی به دشمنان کشور علوی» سخن می‌گفت و تاکید داشت «دمشق یک فاتح دارد و آن هم زینب است.» در میان مداحی، شخصی از میان جمع برخاست و به زبان ترکی گفت: «ابوسفیان مقابل پیامبر، پسرش معاویه مقابل علی‌بن ابی‌طالب و یزید مقابل حسین‌بن علی ایستادند.» او سپس ادعا کرد سلطان سلیم هم در پی سرپرستی «بازماندگان حلال‌زاده بنی‌امیه» بوده است.

در ادامه اظهار داشت سلیم در چالدران برابر شاه اسماعیل ایستاد و اکنون «جبهه کفر با تمام توان» در برابر جمهوری اسلامی قرار گرفته است. این فرد رجب طیب اردوغان و «الهام علی‌اف» را «حرام لقمه، حرام تکه، حرام‌زاده» خواند و وعده داد «به‌زودی نوادگان شاه اسماعیل از اردبیل پرچم اسلام را در باکو و نخجوان برافراشته خواهند کرد.»

اما همین حرف‌ها از زبان کسی که خبرگزاری «فارس» او را «جوان» خوانده، کافی بود تا وزارت خارجه جمهوری آذربایجان، سید «جعفر آقایی مریان»، کاردار سفارت ایران را به‌دلیل اظهارات مطرح شده علیه جمهوری آذربایجان و رییس‌جمهور این کشور، احضار کند.

سایت «قفقاز مدیا»، از رسانه‌های نزدیک به دولت آذربایجان هم در تیتر خبر خود نوشت: ««ایران باز هم علیه آذربایجان پا را از گلیم خود فراتر گذاشت.»

این درحالی بود که دولت ترکیه واکنشی‌ به این سخنان تا ۱۵دی نشان نداده، ولی در شبکه‌های اجتماعی، کاربران بسیاری این گفته‌ها را دست‌به‌دست کرده، این سخنان را «بی‌ادبانه» دانسته‌ و درباره شیعیان از الفاظ تندی استفاده کرده‌اند.

در مقابل، «مجتبی دمیرچی‌لو»، مدیرکل اوراسیای وزارت امور خارجه ایران، تاکید کرد که سیاست جمهوری اسلامی بر گسترش روابط دوستانه با کشورهای همسایه، به‌ویژه جمهوری آذربایجان، استوار است. هم‌زمان، انجمن اسلامی بازار و هیات امنای مسجد اعظم اردبیل در اطلاعیه‌ای، از رسانه‌هایی که سخنان احساسی یک فرد در مراسمی مذهبی را به‌عنوان موضع رسمی کشور نشان داده‌اند، انتقاد کردند.
از مدفن آلاله‌های صفوی تا کارت اختلاف شیعه و سنی
جمهوری اسلامی طی سال‌های اخیر، کشته‌شدگان جنگ چالدران (منطقه‌ای در شمال غرب ایران کنونی) را «شهید» می‌نامد و گاهی مراسمی در سالگرد این جنگ برگزار می‌کند. به‌عنوان مثال، در سال ۱۳۹۳ پانصد و پانزدهمین سالروز این جنگ در چالدران گرامی داشته شد. فرماندار چالدران در آن مراسم گفت: «ایرانیان با کمترین امکانات در برابر دشمنان متجاوز ایستادگی کردند.»

بااین‌حال، این گرامی‌داشت‌ها در گذشته کم‌فروغ و بدون اظهارات تند علیه ترکیه بود، اما در مراسم‌های اخیر، مواضع ضدترکیه آشکارا برجسته شده است.

همچنین در سال‌های گذشته، برخی تاریخ‌نگاران نزدیک به جمهوری اسلامی، از «مدفن آلاله‌های عهد صفوی» سخن گفته و وجهه‌ای مذهبی به این جنگ می‌دهند. در سال ۱۴۰۰، سایت «عصر ایران» نوشت: «چالدران را باید پیشینه‌شناسی مفهوم شهید و شهادت در ایران‌زمین، علت امتداد امنیت پایدار و مصداق بارز دفاع مقدس در بیش از پنج قرن پیش قلمداد کرد.» این متن که جنبه‌ای شیعی دارد، به نقل قولی از «علامه محمدتقی جعفری» اشاره می‌کند: «اگر مردم بدانند چه اتفاقی در این موضع افتاده، بدون وضو وارد این سرزمین نمی‌شوند.»

این درحالی‌ست که زمانی، تاریخ‌نگاران نزدیک به حکومت تلاش می‌کردند اختلافات سنی و شیعی را نادیده گرفته و جنگ چالدران را صرفا از زاویه‌ای سیاسی-اقتصادی ببینند.

«محمدحسین امیراردوش»، نویسنده کتاب «وحدت اسلامی، بیداری اسلامی؛ مفاهیم و پیشینه»، در مصاحبه‌ای گفت: «اگر ما جنگ چالدران را جنگی میان شیعه و سنی برجسته کنیم، در واقع یک دروغ بزرگ است.» او توضیح می‌دهد که «بیشتر جنگ‌های صفویان و عثمانیان و جنگ‌هایی که تحت‌عنوان شیعه و سنی در ادبیات تاریخ سیاسی مطرح می‌شوند، غالبا جز لایه نازکی از مذهب، ربطی به اختلافات مذهبی ندارند.»

بااین‌همه، اکنون برخی مدعی‌اند «جمهوری اسلامی پس از شکست سنگین و تحقیرآمیز» از ترکیه، رویکردی جدید علیه آنکارا اتخاذ کرده و می‌خواهد از «کارت اختلافات شیعه و سنی» بهره‌برداری کند. آن‌ها می‌گویند ابتکار جدید ایران، استفاده از زبان ترکی بود؛ چراکه اکثریت سخنان گفته شده در مراسم بیش از یک‌ ساعته که از صداوسیما پخش شد، به زبان ترکی بود.

به باور این افراد، «جمهوری اسلامی امیدوار است با برجسته کردن جنگ چالدران –که نماد دشمنی صفویه و عثمانی است– میان آذربایجان و ترکیه فاصله ایجاد کند و از احتمال همکاری آتی ترکیه با آذربایجان جنوبی بکاهد.»
در جنگ چالدران چه گذشت؟
در حوالی سال ۱۵۰۰ میلادی، در منطقه شرق ترکیه و شمال غرب ایران کنونی، تحرکات جدی اجتماعی و سیاسی‌ای در جریان بود که ریشه در حرکت‌های نظامی و دینی داشت و به‌وجود آمدن دو دولت عثمانی و صفوی شد.

عثمانی‌ها با نیروی نظامی خود به غرب حرکت کردند و حامیان خاندان صفوی که به قزل‌باش‌ها معروف بودند، به سمت شرق. مهم‌ترین وجه تمایز آن‌ها، مذهبشان شد. عثمانی‌ها خود را سنی حنفی و صفویه مذهب رسمی خود را شیعه اعلام کردند.

این دو دولت نسبت به هم اختلاف‌های جدی داشتند، چه در موضوع تجارت، چه نگاه منفی هر دو شاه صفوی و عثمانی به دربار یکدیگر و چه در زمینه شیعه کردن یا سنی کردن مردم در سرزمین هم. این موضوع باعث شد که جنگ با عثمانی برای ایرانیان به‌نوعی به جنگ هویتی بدل شود. در سوی دیگر، سلیم اول هم می‌خواست که پرچم‌دار یا محافظ جهان اسلام باشد و بر سر همین هم بود که میخواست مقدس‌ترین مکان‌های اسلام را به خاک عثمانی بیفزاید.

این جنگ که در سال ۱۵۱۴ میلادی روی‌داد، نتیجه جنگی که در آن شاه اسماعیل و برخی فرماندهانش به‌دلایل مذهبی مخالف استفاده از باروت و توپ بودند، شکست بود. شاه اسماعیل پس از این جنگ، دیگر آن هیبت گذشته را میان قزلباش‌ها نداشت، ولی نتیجه مهم جنگ این بود که بخش‌هایی از ایران تا دیاربکر از آن جدا شد و پرچم صفویه برای مدتی پرچمی سیاه شد که روی آن «القصاص» نوشته شده بود.ایران اکنون تا جایی پیش رفته‌ که حتی رویداد پنج قرن پیش «جنگ چالدران» را دستاویز کنایه‌ها و اتهامات خود می‌کند؛ از مقایسه «شاه سلطان سلیم» با رهبران فعلی ترکیه گرفته، تا یادآوری نقش «شاه اسماعیل» در آن نبرددوئل بر سر نفوذ منطقه‌ای
برخی در ایران این جنگ کهن را اکنون به‌عنوان رقابتی میان یک کشور شیعه و یک کشور سنی با داعیه رهبری جهان اسلام بازسازی می‌کنند، با این امید که «رهبر کشور شیعه» این‌بار قهرمان میدان شود.

 این رویکرد، احتمالا تنش ایران و ترکیه را تشدید خواهد کرد. مقام‌های جمهوری اسلامی ترکیه را برنده اصلی تحولات سوریه می‌دانند؛ چنان‌که روزنامه «وطن امروز»، سقوط اسد را عامل برهم‌خوردن موازنه قدرت به سود آنکارا توصیف کرده و از نفوذ گسترده ترکیه در سوریه و عراق با تکیه بر توان اطلاعاتی خود سخن گفته است.

در عین حال، مقام‌های ترکیه پس از سقوط اسد اظهاراتی تند علیه جمهوری اسلامی داشته‌اند. در ۲۹آذر سال جاری، هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه با اشاره به گفت‌وگوهای مکرر با ایران گفت حضور ایران در سوریه مانع «نسل‌کشی» غزه نشد
+15
رأی دهید
-30

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۲۶
    romano - تهران، ایران

    ایران وایر غلط کرد. اگر نمیدونید بدونید یک رگ من ترکه. پشت تمامی چیزهایی که به تمامیت ارضی ایران وصل میشه ایندیپندنت ایران وایر ایران اینترنشنال و بی بی سی اسرائیل و لابی قوم برگزیده خدا هست. اتفاقا درست شیعه اینه. شیعه در سیاست نبوده ولی در نبردها حرف اول رو میزده وگرنه این مملکت با اینهمه جریان مهاجم هیچ شانس برنده شدن نداشته. شیعه تا جایی که دفاع از تمامیت ارضی میشه بسیار دیوار مستحکمیه. انسانی میتونه بجنگه که حاضر عزیزترین چیزش جانش رو برای عقیده‌اش بده بصورت تاریخی این کار شیعیان معتقد ایرانی بوده (نظر نا محبوب شما اما حقیقت تاریخی). تمامی قیام سربداران قزلباشان نادرشاه و جنگ با اعراب و اسماعییله ریشه در تاریخ تشیع ایران داره. شیعه تا زمانی که در خدمت امنیت مرزها باشه بسیار ایران رو در برابر وحوش اطراف مقاوم میکنه. ما باید قطعا به حکمرانی ملایان پایان بدیم و به این دوگانگی ایرانی درجه یک و درجه دو پایان بدیم در میان مردمانمان که شیعه هستند میلیونها فرزند وجود دارند که حاضرند در ثانیه‌ای جانشان را نثار ملت کنند این ملایان بیشرف هستند که این دوگانه را به نفع خود ساخته‌اند.
    21
    47
    یکشنبه ۱۶ دی ۱۴۰۳ - ۲۳:۳۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۳
    طلوع ازادی - لوس آنجلس ، ایالات متحده امریکا
    برای اولین بار آخوند و سمپاتهاش به یک دردی خوردن، این بهترین فرصت هست که با تهاجم فرهنگی خردوغان با همکاری ولی اووووف خیلی قاطعانه مبارزه بشه. اخبار خیلی مسرت بخشی از مرزهای بازرگان و مرزهای شمالی در رابطه با ادب کردن راننده کامیون‌های گستاخ ترک و باکویی بوسیله پلیسهای مرزی ایران به گوش و چشم میرسه🤗😎 دست مریزاد. همه چیز با اون مداح اردبیلی شروع شد و حقا که به موقع انجام شد کاری به مداحیش نداریم، در موقع طوفان باید به مار قاشیه هم پناه برد، درست بعد از افتتاح کانال فارسی ت ر ت ترکیه بود. هم میهنان و همشهریان آذری ما حقیقتا حواسشون هست. من کمی نگران تبریز بودم اما با این حرکت ثابت شد که تعداد خاینین در آذربایجان بقدری کم هست و بزدلن که اصلا جای نگرانی نیست. خردوغان فکر کرد با شصت میلیون باج برای هر تریلی ایرانی می‌تونه ایرانی رو بخره ، زهی خیال باطل 😄😎
    13
    27
    یکشنبه ۱۶ دی ۱۴۰۳ - ۲۳:۵۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۵
    راستگوی بی طرفدار - سالزبورگ، اتریش
    الان که سخن از چالدران شد یاد مطالبی افتادم که در باره شاه اسماعیل و جنک چالدران و آن قبیله کُرد که پنج بار صفوف ارتش عثمانی را شکست تا خود را از میانه کشور عثمانی به دیار بکر ایران برساند خوانده بودم. چه حماسه ای و چه قهرمانانی بودند. این دلیر مردان اذری و کرد بودند و از اقوام دیگر ایران هنوز به آنجا نرسیده بودند. بزرگ خاندان صفوی شاه صفی سنی بود ولی برای حفاظت از ایران شیعه شد. یعنی مذهب بوق!! میهن پرستی را ببین. 27000 نفر به جنگ 200000 نفر رفتند که 300 اراده توپ داشتند و ده هزار سرباز ینی چری و ده هزار ذخیره. اینها همه فرزندان مسیحی های صربستان و مجار بودند که با ‌تلوار آدمی را از وسط به دو نیم می‌کردند. نیمی از عشایر کرد و اذری اسب و شمشیر نداشتند و با اسب و شمشیر دوستان کشته شده جنگیدند و 60000 عثمانی را کشتند و سیصد اراده توپ را نابود کردند. امروز ادوخران و نوکران ایرانیش بین این قهرمانان میهن جدایی افکندند. کجا رفت این شجاعت و عقل و هوش ایرانیان؟؟ هر گروهی یکی را گرفتن و انتهایش را میلیسند!! ایرانیان به کورش پدر می‌گفتند و به اسماعیل مرشد ولی کسی انتهای آنها را نمی لیسید
    7
    16
    دوشنبه ۱۷ دی ۱۴۰۳ - ۰۰:۲۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۵
    راستگوی بی طرفدار - سالزبورگ، اتریش
    میهن یک کورش می‌خواهد، یک شاه اسماعیل، انوشیروان، داریوش، بردیا، خشایار، فرهاد آریوبرزن و خوار شجاعتش یوتاب، ارتیمس ژنرال ایرانی. نادر، فرهاد ،سورنا یا سورن اشکانی.یعقوب لیث. انوشیروان، لطفعلی خان زند. کجا هستند این سرداران و پادشاهان و سربازان شجاع ایرانی شان که شرف و شجاعت را نهاد خویش کرده بودند. امروز صدای غرش اسلحه را فحش گرفته است. بجای اینکه چشمان مزدوران خامنه ای را درآورند فحش میدهند🙁 نیمی از علافان در اینترنت از وزارت اطلاعت پول میگیرند😥. اینجا به جمهوری اسلامی فحش می‌دهند وقتی تو فرودگاه هستند حق هسته ای آخوند را بر میشمارند و ایران که می‌رسند برای ایرانی ها کلاس پولداری می‌گذارند خانه و آپارتمان می خرند و چس اروپا می‌دهند. وقتی بر می‌گردند دوباره لیسیدن انتهای ارباب را از سر می‌گیرند.خدایا اینها از کدام طویله آمدند.اینها چه جانورانی هستند. تو همین سایت ما چند تا میهن پرست داریم؟؟
    5
    18
    دوشنبه ۱۷ دی ۱۴۰۳ - ۰۰:۴۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۵
    Dogisgod - مونرال، کانادا
    آخوند و مداح، همیشه در تهییج پا منبر نشین ها و سینه زنها، موفق بوده!. سال ۴۲ خمینی سخنرانی کرد: ای قم. ای مشهد. من اعلام خطر میکنم!! و اون همه سینه زن رو پشت خودش جم کرد، همشم تقصیر کارتره!!!
    1
    10
    دوشنبه ۱۷ دی ۱۴۰۳ - ۰۴:۰۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۱
    Nasrol.Senvar.Hani - مسکو، روسیه
    romano - تهران، ایران
    این حکومت شیعه الان حتی جرات نداره از اردغان و ترکیه به طور رسمی انتقاد کنه در حالی که اونا هم توسط وزیر خارجه و هم رئیس جمهورشون رژیم شیعه حاکم بر ایران را مورد تمسخر قرار دادن بعد از سقوط اسد و از همه مهمتر محور مقاومت را هم به باد فنا دادن با ساقط کردن اسد دیکتاتور راستی این حکومت شیعه در برابر همسایه دیگرش یعنی آذربایجان هم این چند سال کم تحقیر نشده و علت سکوت رژیم هم بخاطر ترس از حامی قدرتمند آذربایجان است یعنی اردوغان با همسایه دیگرشان هم یعنی پاکستان سال گذشته بعد از حمله موشکی پاکستان خفه خون گرفتن در مورد همسایه دیگر یعنی طالبان هم حسابی تحقیر شدند چه در مورد حقابه هیرمند چه رفتار مرزبانان با مرزبانان ایرانی چه رفتارشان با کامیونداران ایرانی
    27
    9
    دوشنبه ۱۷ دی ۱۴۰۳ - ۰۶:۰۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۱
    Nasrol.Senvar.Hani - مسکو، روسیه
    romano - تهران، ایران
    در مورد اقدامات اسرائیل هم دگه نگم که در این سالها چه تعداد از نیروهای شیعه کشته و حمله مستقیم به ج اسلامی و کتلت کردن نیروهای نیابتی دو ارباب و به اصطلاح متحد ج اسلامی هم که مرتب ج اسلامی را تحقیر میکنند و البته مثل گاو شیرده میدوشن قضیه جزایر سه گانه هم طرف امارات را گرفتن و البته قرادادهای محرمانه تحقیر امیز طولانی مدت با چین و از دست دادن مقدار زیادی از دریای خزر و حمایت از اسرائیل در سوریه توسط ارباب پوتین در سوریه در مورد عربستان هم در نهایت با حقارت رابطه برقرار کردن به دستور چین شیعه قدرتمند همین بود؟ عهدنامه ترکمنچای و گلستان هم توسط شیعیان معتقد قجری منعقد شدند و تحریک اخوند شیعه سید محمد مجاهد طباطبایی به جنگ با روسیه و شکست های تحقیرامیز هنوز هم بگم؟
    21
    9
    دوشنبه ۱۷ دی ۱۴۰۳ - ۰۶:۱۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۱
    Nasrol.Senvar.Hani - مسکو، روسیه
    romano - تهران، ایران
    حکومت شیعه در جنگ با صدام سنی چه کرد؟ پیروزی در جنگ هشت ساله یا شکست و نوشیدن جام زهر توسط عمام افتابه؟
    20
    8
    دوشنبه ۱۷ دی ۱۴۰۳ - ۰۶:۳۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۵
    hamid4053 - اصفهان، ایران

    هموطنان همرزمان این حکومت اشغالگر غیر قانونی اسلامی از هربه ای برای ماندن و نابودی ایران عزیز استفاده میکند. بر همه ما پر واضح است که هیچ حکومت اشغالگری نتوانسته بماند چون پشتیبان مردمی بزرگترین دلیل مقاوم بودن یک حکومت است. تمرکز ما باید عبور از جمهوری منفور کثیف و اشغالگر اسلامی باشد. ما نباید گول این فریبها را از این مکاران عمامه به سر بخوریم. تمامی اقوام ایران ایرانی هستند و ایرانی میمانند و از مام وطن دفاع میکنند اما قدم اول باید نابودی این اشغالگران اسلامی ضد ایران و ایرانی باشد.
    0
    20
    دوشنبه ۱۷ دی ۱۴۰۳ - ۰۸:۰۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۶
    romano - تهران، ایران
    Nasrol.Senvar.Hani - مسکو، روسیه
    آقای اسرائیلی عزیز در تاریخ ایران برد و باخت و تحقیر وجود نداره ما در تاریخ طولانی و پر افتخارمون همه رو ناک اوت کردیم و الان ۱۱۰۰۰ هزار ساله در فلات ایرانیم یکی از بزرگتری. اینها بازی استراتژیه از باستان بوده و تا ابد هم به اشکال دیگه با بازیگران جدید خواهد بود. آمریکا نیروهاش رو کاهش داد الان باخت؟ نخیر به منطقه در یک شکل جدید برگشت همینطور روسیه و ایران و غیره. مهم اینه که چطور بازی کنی که قمار ادامه پیدا کنه. در مورد وراجی شما در مورد اسامی مختلف که نام بردید همان برند ستان ته ماتحت همه آنها کافی است که قدرت مردم من را نشان دهد. در تاریخ جهان چه کشوری است که در سه جبهه مقابل امپراطوری روس، عثمانی و انگلیسی همزمان برای دو قرن بجنگد؟ چین و هند مستعمره شدند اما کشور ما به رزم شیعه‌ها هیچوقت مستعمره نشد. شوخی میکنی داداش؟ شمشیر ما در همه هست این زمین آمدن‌ها و رفتنها درتاریخ بارها داشته‌ایم این زمان یک پاراگراف هم از کتاب تاریخ ما نیست. جهان چه کشوری است ۱ سال است با دو کوچه میجنگد آمار خودکشی و پوشک ارتشش به بالاترین حد در جهان رسیده؟ چه لذت کودکانه‌ای میبری به ایران توهین کنی.
    5
    10
    دوشنبه ۱۷ دی ۱۴۰۳ - ۰۹:۰۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۶
    romano - تهران، ایران
    hamid4053 - اصفهان، ایران
    هموطن درود بر شما فرمایش شما درست است. سیستم اینها مانند هم سیستم توتالتر دیگر قرار دادن برادر در برابر برادر به اسم یک نوع ایدولوژی است همه غیر مذهبی و مذهبی قربانی این حرامیان دزد هستیم. من تمامی هموطنانم از مذهبی بی مذهب یهودی مسیحی ترک لر بلوچ و غیره را با دنیا عوض نمیکنم باید فقط روی فشار به سیستم فاشیستی توجه کرد و کمر این مفتخوران تاریخ ایران را یکبار و برای همیشه شکست. باقی مسائل فقط تلفات نیرو و هدف و بازی در زمین منافع کشورهای دیگر است. این خانه و خانواده ماست باید برای ما و فرزندانمان بهترین جای دنیا باشد و این مسئولیت همه است. باید اختلاف را کنار گذاشت به امید خدا این بزرگترین دستاورد کنار زدن این رژیم است که به ما میفهماند جدای از نوع نگرش به زندگی باید کنار هم محکم باستیم. ما صاحب خانه هستیم حکومتها همه مستاجرند.
    5
    8
    دوشنبه ۱۷ دی ۱۴۰۳ - ۰۹:۱۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۱
    Nasrol.Senvar.Hani - مسکو، روسیه
    romano - تهران، ایران
    سطح و منطق شما با یه جمله مشخص میشه:" درتاریخ ایران برد و باخت و تحقیر وجود ندارد" پس در تاریخ کدام کشور وجود دارد؟ مگه شکست و تحقیر از جایی تا جایی فرق دارد؟ شکست از روسها و جدایی کلی از خاک ایران توسط شیعیان قاجار اسمش تحقیر و شکست نیست؟
    0
    5
    دوشنبه ۱۷ دی ۱۴۰۳ - ۱۱:۲۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۱
    Nasrol.Senvar.Hani - مسکو، روسیه
    romano - تهران، ایران
    آمریکا نیروهایش را کم کرد و یا خارج کرد معلومه شکست نیست چون به خواست خودش و با هدف خاص و با برنامه و اولویت انجام شده ولی ایا خروج از سوریه توسط حکومت شیعه هم با برنامه خاص بوده؟ جز تحقیر و ترس از مرگ نیروهای شیعه چه بوده ؟ شکست سالها هزینه در سوریه و لبنان و غزه و حتی عراق و یمن نابودی حماس و از بین رفتن فرماندهان و اکثر نیروهای حزب الله و نابودی بخش نظامی حزب الله و تقریبا بی ارزش شدنشان در لبنان اسمش شکست نیست؟
    0
    4
    دوشنبه ۱۷ دی ۱۴۰۳ - ۱۱:۲۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۱
    Nasrol.Senvar.Hani - مسکو، روسیه
    romano - تهران، ایران
    جایگاه هند امروز را در جهان با ج اسلامی ایران شیعه را با هم مقایسه کن حتی اون استعمار در هند کلی سود هم برای هند داشته و اگه نبود هند امروز اکثر مردمش انگلیسی نمی دونستن و خیلی چیزهای دیگر که انگلیسی ها به هندی ها یاد دادند مثل لغو سنت ظالمانه "ساتی" در هند توسط انگلیسی ها البته که استعمار بد است ظلم است نابودی و چپاول منابع است و در هند هم اتفاق افتاد ولی جایگاه امروز کشورها مهم است که حکومت شیعه فعلی و قاجار ننگ بشریت هستند و در دوره دو شاه پهلوی هم اگر میخواستند حکومت دینی و شیعی را اجرا کنند قطعا پیشرفتی نبود و میشد مثل قاجار و حکومت فعلی پس واقع بین باش و در توهمات سیر نکن
    0
    3
    دوشنبه ۱۷ دی ۱۴۰۳ - ۱۱:۳۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۶
    sahandogli - لندن، انگلستان
    ایران در حدی نیست که بخواهد با ترکیه دشمنی کند. ترکیه اگر گلوگاه اقتصادی ایران ببندند این از این همه بدتر می شود. زیاد پروری نکیند. این چند تا ملای دوزاری را جدی نگیرید . همه این هجمه ها ناشی از شکست ایران در سوریه است. دشمنی با ترکیه نتیجه جز سوریه برای ایران به دنبال نخواهد داشت. همین طوری هم ترکیه آینده ایران را تعیین خواهد کرد و شما هم در توهم و رویا و خیالات به سر ببرید
    2
    3
    دوشنبه ۱۷ دی ۱۴۰۳ - ۱۳:۱۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.