العربیه: همزمان با ازسرگیری مذاکرات غزه در قطر برای دستیابی به توافق آتشبس و تبادل گروگانها میان اسرائیل و حماس، دولت آمریکا از تدارک طرحی برای فردای پس از پایان جنگ غزه خبر داد.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، جمعه 14 در مصاحبهای با نشریه «نیویورک تایمز» گفت: «ما با تعدادی از شرکا روی طرح «روز بعد» از جنگ غزه کار کردهایم.»
وزیر خارجه ایالات متحده ادامه داد: «ما در همکاری با بسیاری از کشورهای منطقه بهویژه شرکای عرب، ماهها را صرف کار بر روی طرح پساجنگ [غزه]، سپری کردهایم.»
وی افزود: «اگر در دو هفته آینده فرصتی برای اجرای این طرح از طریق توافق دستیابی به آتشبس حاصل نشود، آن را به دولت آینده دونالد ترامپ موکول خواهیم داد و این دولت صلاحیت تصمیمگیری درباره اجرایی شدن این توافق را بر عهده خواهد داشت».
«پایان جنگ غزه» بلینکن پیشبینی کرد که جنگ در غزه بر اساس شرایط مشخص شده در توافق آتشبس پیشنهادی از سوی جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا که در اواخر ماه می 2024 ارائه شد، به پایان خواهد رسید.
طرح توافق پیشنهادی از سوی بایدن شامل سه مرحله و مرتبط با آزادی گروگانها در غزه و اجرای «آتشبسی کامل و همهجانبه» است.
وزیر خارجه آمریکا همچنین اظهار داشت: «ما تمام تلاش خود را برای یافتن راهی جهت پایان دادن به جنگ از طریق بازگرداندن گروگانها و دستیابی به توافق آتشبس انجام میدهیم.»
این اظهارات آنتونی بلینکن یک روز پس از اعلام جنبش حماس مبنی بر ازسرگیری مذاکرات در دوحه بیان میشود.
حماس اعلام کرد که دور کنونی مذاکرات بر آتشبس کامل، بازگشت آوارگان و عقبنشینی ارتش اسرائیل متمرکز است.
طرح فردای پس از جنگ در غزه همچنین موضوع جلسهای وزارتی به ریاست یسرائیل کاتز، وزیر دفاع اسرائیل، در روز پنجشنبه گذشته بوده است.
در همین راستا، رسانههای اسرائیلی گزارش دادند که این جلسه وزارتی به بررسی چندین موضوع پرداخت که از مهمترین آنها طرح «روز بعد از جنگ» و یافتن جایگزینی برای حاکمیت حماس بود.
با این حال، نشریه «یدیعوت آحارونوت» در این باره نوشت که جلسه تحت عنوان بررسی «موضوع توزیع کمکهای بشردوستانه» برگزار شده است.»
برآوردها در داخل اسرائیل حاکی از آن است که جایگزینی حکومتی در نوار غزه بهطور اساسی و آن هم در روزهای پساجنگ و شاید در چارچوب پیشبرد یک توافق احتمالی مورد بحث قرار خواهد گرفت.
این نخستین بار است که در اسرائیل بهطور علنی درباره سرنوشت «روز بعد از جنگ» در غزه صحبت میشود، بهویژه پس از آنکه این بحث چند روز پس از هشدارهای مقامات ارشد امنیتی اسرائیل برگزار شد. آنها هشدار داده بودند که تلآویو، بدون یافتن جایگزینی برای حاکمیت حماس، به وضعیت پیش از 7 اکتبر 2023 بازخواهد گشت.
پیشتر یک مقام اسرائیلی به روزنامهای اعلام کرد که بنیامین نتانیاهو تنها راهحلی را میپذیرد که در آن حماس هیچگونه حضوری در غزه نداشته باشد.
او افزود که سیاست نتانیاهو بر این اساس است که نه حماس و نه تشکیلات خودگردان فلسطینی هیچگونه نقشی در کنترل مدنی بر غزه نخواهند داشت، و بنابراین گزینههای مختلفی برای توزیع قدرت مورد بررسی قرار میگیرد.
در محافل بینالمللی چندین سناریو برای مرحله پساجنگ در نوار غزه از جمله بازگشت تشکیلات خودگردان فلسطینی به حاکمیت غزه با اصلاحات، واگذاری حاکمیت به یک دولت تکنوکرات، یا حتی نظارت مصر با مشارکت یک نیروی صلح بینالمللی برای حفظ امنیت مطرح شده است.
با این حال، هیچیک از این پیشنهادها تاکنون به توافق بینالمللی و منطقهای نرسیده است.