ایندیپندنت فارسی: تحقیقات جدید ارتباطی نهچندان مطلوب را بین یک رژیم غذایی محبوب و رشد مو آشکار کرده است.
روزهداری متناوب (fasting) مدتها است که بهعنوان یک روش موثر برای تنظیم مجدد سوختوساز بدن و کمک به افراد برای دستیابی به اهداف سلامتی و کاهش وزن در طولانیمدت شناخته شده است. این روش به جای تمرکز بر نوع مواد غذایی، بر محدود کردن بازه زمانی مصرف کالری روزانه تاکید دارد. به همین دلیل، به یکی از محبوبترین تکنیکهای روزهداری و رژیم غذایی تبدیل شده است و بسیاری از متخصصان سلامت هم آن را توصیه و اجرا میکنند. اما علاوه بر طیف وسیعی از مزایای علمی تاییدشده این تکنیک، تحقیقاتی جدید بهتازگی منتشر شده که یک عارضه جانبی غیرمنتظره مربوط به مو را نشان میدهد؛ آنچه ممکن است برخی افراد را مجاب کند این روش را کنار بگذارند.
محققان در مطالعه جدیدی که هفته گذشته «مجله Cell Press Journal منتشر شد، تاثیر روزهداری متناوب را بر موشها بررسی کردند و متوجه موضوعی شدند که قبلا کمتر به آن پرداخته شده بود.
مطالعات قبلی تاثیر روزهداری متناوب را بر افزایش مقاومت سلولهای بنیادی مرتبط با خون، روده و بافت عضلانی نشان دادهاند. تیمی که پشت این مطالعه پیشگامانه قرار داشت، فرض کرد که روزهداری میتواند به بازسازی بافتهای پوستی هم به میزان چشمگیری کمک کند، به طوری که سلولهای قدیمی و آسیبدیده جایگزین شوند. اما هنگام مقایسه نتایج این آزمایش، در مورد رشد و بازسازی مو کشف شگفتانگیزتری صورت گرفت.
به گزارش هرالدسان، دانشمندان برای آزمایش این نظریه و دسترسی بهتر به بافت پوست در دورههای روزهداری متناوب، موهای بخشی از موشها را تراشیدند و آنها را به دو گروه تقسیم کردند. یک گروه به رژیم تغذیه یک روز در میان (که در روز تغذیه به غذا دسترسی نامحدود داشتند) اختصاص داده شد و گروه دیگر رژیم تغذیه محدود به زمان داشت.
موشهایی که در رژیم روزهداری قرار گرفتند، طبق برنامهای تغذیه شدند که به صورت هشت ساعت دسترسی به غذا و ۱۶ ساعت بدون غذا و تنها دسترسی به مایعات بود.
پس از ۳۰ روز مشخص شد گروهی از موشها که در شبانهروز دسترسی نامحدود به غذا داشتند، بخش اعظم موهایشان را بازیافتند. در حالی که موشهایی که روزهداری متناوب داشتند، پس از ۹۶ روز تنها بخشی از موهایشان دوباره روییده بود. چرا روزه داری متناوب بر رشد مو تاثیر میگذارد؟ به گفته پژوهشگران، کاهش رشد مو در طول رژیم روزهداری متناوب به دلیل استرس اکسیداتیوی است که بر سلولهای بنیادی فولیکول مو وارد میشود. وقتی بدن به مدت طولانی غذا نمیخورد، منبع اصلی تامین انرژی که معمولا گلوکز است، به چربیهای ذخیرهشده در بدن تغییر میکند. این تغییر دقیقا همان دلیلی است که رژیم روزهداری متناوب را به یک تکنیک موثر برای کاهش وزن تبدیل میکند، اما همانطور که مطالعه اخیر نشان میدهد، این روش بدون عوارض جانبی نیست.
در حالی که سلولهای بنیادی فولیکول مو در گروه کنترل پس از چند هفته توانستند به حالت فعال بازگردند (و اجازه رشد مجدد مو را بدهند)، سلولهای بنیادی فولیکول موی موشهای تحت رژیم روزهداری متناوب به وضعیت آپوپتوزــ که به مرگ برنامهریزیشده سلولی معروف استــ وارد شدند.
پس از این یافته روی موشها، پژوهشگران تلاش کردند رشد مو در این شرایط را در انسانها نیز بررسی کنند و یک آزمایش بالینی کوچک با شرکت ۴۹ بزرگسال سالم انجام دادند.
در این آزمایش، انسانهایی هم رژیم روزهداری متناوب را رعایت کردند، نتیجه مشابهی دیدند اما این تاثیر بهمراتب ملایمتر بودند. به این ترتیب که بزرگسالانی که به مدت ۱۰ روز، روزانه ۱۸ ساعت روزه میگرفتند (یک نسخه شدیدتر از دستورالعملهای معمول روزهداری ۱۶ ساعته) گزارش دادند که سرعت رشد موهایشان ۱۸ درصد کندتر از بزرگسالانی بود که این رژیم را نداشتند.
بینگ ژانگ، نویسنده ارشد و زیستشناس سلولهای بنیادی، توضیح میدهد: «جمعیت انسانی بسیار متنوع است، بنابراین این آثار ممکن است بر افراد مختلف متفاوت باشد. از طرفی نرخ متابولیسم موشها نسبت به انسانها بسیار بالاتر است، بنابراین روزهداری و تغییر متابولیک بر سلولهای بنیادی فولیکول مو موشها تاثیر شدیدتری دارد.»
او اضافه کرد: «ما نمیخواهیم مردم را از رژیم روزهداری متناوب بترسانیم، چون این روش آثار بسیار مفیدی هم دارد. با این حال مهم است که بدانید ممکن است برخی پیامدهای ناخواسته نیز داشته باشد.» .
+3
رأی دهید
-1
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.