نوشیدن یک جام کوچک شراب برای سلامت قلب مفید است یا نه؟

یورونیوز: یک مطالعه جدید نشان می‌دهد که نوشیدن مقدار بسیار کمی شراب در روز ممکن است برای سلامت قلب مفید باشد. این در حالی است که شماری از کارشناسان نظر دیگری دارند.

تحقیق تازه بر روی گروهی از مردم اسپانیا انجام شد که رژیم غذایی مدیترانه‌ای را دنبال می‌کردند و نتایج آن نشان داد که نوشیدن نصف تا یک گیلاس کوچک شراب در روز، خطر وقوع حوادث قلبی‌عروقی مانند حمله قلبی یا سکته را تا ۵۰ درصد کاهش می‌دهد.

این تأثیر مثبت در میان افرادی مشاهده شد که در معرض خطر بیماری‌های قلبی بودند و بالای ۶۰ سال سن داشتند.

محققان می‌گویند این اثر محافظتی اما در افرادی که بیش از یک لیوان در روز می‌نوشیدند، از بین رفت.

دکتر رامون استروچ، کارشناس در زمینه تغذیه، پیری و خطرات قلبی‌عروقی در دانشگاه بارسلونا و نویسنده اصلی این مطالعه، در این باره گفت: «این مطالعه اهمیت مصرف معتدل شراب در قالب یک رژیم غذایی سالم مانند رژیم مدیترانه‌ای را بررسی می‌کند.»

او اضافه کرد: «تا پیش از این معتقد بودیم که ۲۰ درصد از اثرات مثبت رژیم مدیترانه‌ای ممکن است به مصرف معتدل شراب نسبت داده شود، اما با توجه به نتایج ممکن است این میزان حتی بیشتر هم باشد.»

با این حال، بسیاری از کارشناسان نسبت به نتایج این مطالعه انتقاد دارند و به خطرات شناخته‌شده الکل اشاره می‌کنند.

تریسی پارکر، کارشناس تغذیه در بنیاد قلب بریتانیا که در این مطالعه مشارکت نداشت، در این خصوص گفت: «این تحقیق نشان می‌دهد که مصرف کم تا متوسط شراب ممکن است خطر بیماری‌های قلبی‌عروقی را کاهش دهد، اما این به معنای چراغ سبز برای باز کردن یک بطری شراب نیست.»

او افزود: «مصرف بیش از حد الکل به‌خوبی به‌عنوان عاملی مضر برای سلامت قلب شناخته شده است. نوشیدن زیاد الکل خطر بیماری‌ها و مشکلات قلبی‌عروقی مانند فشار خون بالا، زوال عقل و همچنین مشکلات کبدی و برخی انواع سرطان را افزایش می‌دهد.»

یکی دیگر از مشکلاتی که کارشناسان به آن اشاره دارند، این است که بسیاری از مردم مقدار واقعی شرابی را که می‌نوشند به‌درستی اندازه‌گیری نمی‌کنند.
بر سر تاثیر شراب بر سلامت قلب میان محققان اختلاف نظر وجود داردیک سهم استاندارد شراب تنها حدود ۱۲۰ میلی‌لیتر است، اما بسیاری از افراد بیش از این مقدار مصرف می‌کنند.

پل لیسون، پروفسور پزشکی قلب ‌وعروق در دانشگاه آکسفورد، گفت: «مردم اغلب می‌گویند که شراب برای قلب مفید است، اما ما همچنین می‌دانیم که مصرف زیاد شراب برای قلب مضر است.»

تحقیق انجام‌گرفته بخشی از یک مطالعه بزرگ‌تر در اسپانیا است که تأثیر رژیم مدیترانه‌ای بر افراد در معرض خطر بیماری‌های قلبی را بررسی می‌کند.

در این مطالعه ۱۲۳۲ نفر که به دلایل مختلف مانند دیابت نوع ۲، سیگار کشیدن، کلسترول بالا، فشار خون بالا، چاقی یا سابقه خانوادگی بیماری‌های قلبی در معرض خطر بودند شرکت داشتند.

در آغاز مطالعه، از شرکت‌کنندگان خواسته شد اطلاعاتی درباره عادات غذایی و نوشیدنی خود ارائه دهند. همچنین نمونه ادرار از آن‌ها گرفته شد تا میزان اسید تارتاریک (یک ماده طبیعی موجود در انگور و شراب) اندازه‌گیری شود. این آزمایش پس از یک سال دوباره تکرار شد.

استفاده از اسید تارتاریک به‌عنوان نشانگر مصرف شراب، موضوعی است که برخی از کارشناسان درباره آن تردید دارند.

کوین مک‌کانوای، پروفسور آمار کاربردی در دانشگاه آزاد میلتون کینز بریتانیا، در این خصوص گفت: «تغییرات در سطح اسید تارتاریک ممکن است به دلایل دیگری از جمله عدم دقت شرکت‌کنندگان در گزارش مصرف شراب یا تأثیر مواد غذایی دیگر باشد.»
محققان می‌گویند الکل موجود در شراب می‌تواند خطراتی را برای سلامتی به همراه داشته باشدهمچنین پروفسور لیسون در این باره گفت که نتایج این تحقیق فقط نشان‌دهنده یک ارتباط است، نه رابطی علت و معلولی. او گفت: «ممکن است افرادی که این مقدار شراب می‌نوشند، به دلایل دیگری مانند پیروی از رژیم مدیترانه‌ای، کمتر در معرض خطر بیماری باشند.»

کارشناسان می‌گویند راه‌های سالم‌تری برای حفظ سلامت قلب وجود دارد که نیازی به مصرف الکل ندارند؛ مانند تغذیه متعادل، ورزش منظم، حفظ وزن مناسب و ترک سیگار.

ناوید ساتار، پروفسور پزشکی متابولیک از دانشگاه گلاسگو، تأکید کرد: «من قویاً توصیه می‌کنم که افراد برای حفظ سلامتی تا حد امکان مصرف الکل را کاهش دهند. مصرف متعادل شراب برای حفظ سلامتی یک افسانه است و این مقاله چیز جدیدی به دانسته‌های ما اضافه نمی‌کند.»

نتیجه تحقیقات تازه درنشریه علمی «European Heart Journal» منتشر شده است.
+5
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.