زن‌کشی در ایتالیا؛ قتلی که مردم ایتالیا را تکان داد

جولیا چکتین زمانی که با ضربات چاقو به قتل رسید فقط چند روز به پایان تحصیلاتش مانده بودبی بی سی: فیلیپو تورتا، دانشجوی ۲۲ ساله ایتالیایی که سال گذشته به قتل جولیا چکتین، دوست‌دختر سابقش با ضربات چاقو اعتراف کرده بود به حبس ابد محکوم شد.

این قتل توجه مردم ایتالیا را به خود جلب کرد و باعث بحث و گفتگو‌های داغی درباره موضوع خشونت علیه زنان شد.

پدر جولیا، گینو چکتین پس از اعلام حکم در دادگاه ونیز در گفتگو با خبرنگاران گفت:«هیچ‌کس نمی‌تواند جولیا را به من بازگرداند، من نه آسوده‌تر از دیروزم و نه غمگین‌تر از فردا».

او در ادامه می‌گوید: «مبارزه با خشونت‌ جنسیتی مبارزه‌ای است که همه جامعه باید هم‌پای هم انجام دهد. من به آینده فکر می‌کنم و امیدوارم هیچ پدری دیگر در موقعیت من قرار نگیرد».

در طول سال گذشته جزئیات فراوانی از ماجرای قتل فاش شده است. تصویر زن جوانی که به طور روز‌افزون مورد آزار و اذیت دوست پسر سابقش قرار گرفته است که حاضر نبوده است پایان رابطه را بپذیرد.

این پرونده که مورد ‌توجه مردم ایتالیا قرار گرفته است باعث شد که موضوعات زن‌کشی، مرد‌سالاری و خشونت مردانه به سر خط خبرها راه پیدا کند.

۱۱ نوامبر ۲۰۲۳ فیلیپو تورتا به دنبال جولیا چکتین، ۲۲ ساله و دانشجوی مهندسی پزشکی، هم‌دانشگاهی و دوست‌دختر سابقش در ونیز رفت تا او را برای خرید لباس مراسم فارغ‌التحصیلی همراهی کند.

همان شب او جولیا را با ۷۰ ضربه چاقو به قتل رساند و پیکر او را در کیسه‌های پلاستیکی پیچید و در گودالی انداخت.

فیلیپو سپس ناپدید شد. به مدت یک هفته ایتالیایی‌ها با نفس‌های حبس‌شده ماجرای جستجوی این زوج را تعقیب می‌کردند. کشف پیکر جولیا در ۱۸ نوامبر باعث موجی از غم و اندوه بی‌سابقه عمومی شد. روز بعد فیلیپو در آلمان دستگیر شد و به قتل جولیا اعتراف کرد و به ایتالیا مسترد شد.

خانواده چکتین برای افزایش آگاهی عمومی درباره رابطه‌های کنترل‌‌گر فهرستی را که جولیا چند ماه پیش از مرگش نوشته بود منتشر کردند.

در این متن با نام «۱۵ دلیل که می‌خواهم با او قطع رابطه کنم»، جولیا می‌گوید فیلیپو اصرار داشت که جولیا «وظیفه» دارد برای درس خواندن به او کمک کند و هر وقت در پیام‌هایی که می‌فرستاد ایموجی قلب کمتری می‌فرستاد او اعتراض می‌کرد و اجازه نمی‌داد جولیا با دوستانش بیرون برود و از او می‌خواست مدام به او پیام بدهد.

پدر جولیا، گینو به بی‌بی‌سی گفت: «اینها نشانه‌های بارز احساس کنترل‌گری است. او فضایی برای خود جولیا باقی نمی‌گذاشت و همیشه می‌خواست حضور داشته باشد. او می‌خواست هرچه جولیا به دوستانش می‌گفت را بداند، حتی حرف‌هایی را که جولیا به درمانگرش می‌زد».

او می‌گوید:«ما بعداً متوجه شدیم که جولیا فکر می‌کرد باعث مشکل و ناراحتی فیلیپو است و درباره این موضوع احساس مسئولیت می‌کرد».

در متن ۸۰ صفحه‌ای که فیلیپو تورتا با خط کودکانه‌ای در زندان نوشته می‌گوید از زمان قطع رابطه جولیا هر روز در آرزو و به امید این بوده‌ام که او دوباره بازگردد. او می‌نویسد «من هیچ امکان دیگری را نمی‌توانستم بپذیرم».

در بازپرسی‌های پلیس فیلیپو تائید کرد شبی که جولیا را به قتل رساند جولیا به او گفته بود «خیلی وابسته و محتاج هستی.»

فیلیپو نوشت: «من فریاد کشیدم که این منصفانه نیست که من به او نیاز دارم». او می‌گوید پس از اینکه سعی کرد از ماشین پیاده شود «من به شدت عصبانی شدم و او را به قتل رساندم.»

فیلیپو در این متن نوشت: «من خودخواه بودم و حالا این موضوع را می‌فهمم. من هیچ فکر نمی‌کردم تا چه حد این کار برای او و آینده نوید‌بخش و زیبایی که در برابرش بود غیر‌منصفانه بود».
مراسم خاکسپاری جولیا چکتین در پادووا که حدود ده هراز نفر در آن شرکت کردندجیوانی کاروسو، وکیل فیلیپو تورتا استدلال کرد که موکلش باید از محکومیت «غیر‌انسانی و تباه‌کننده» معاف شود. او ادعاهای مبنی بر قتل با قصد و نیت قبلی را رد کرده است.

جیوانی کاروسو گفت: «او پابلو اسکوبار (مشهور به پادشاه کوکائین و از جنایتکاران تاریخ) نیست». پدر جولیا در گفتگو با بی‌بی‌سی در باره این جمله گفت:«با خواندن آن احساس کردم دوباره مورد خشونت قرار گرفته‌ام».

ماجرا‌های زن‌کشی روزانه به صدر خبرهای ایتالیا راه پیدا می‌کند اما ماجرای جولیا چکتین از همان ابتدا باعث جلب توجه بی‌سابقه بسیاری از مردم ایتالیا شد.

یک هفته جستجو برای این زوج نفس‌ها را در سینه‌ها حبس کرده بود و اینکه جولیا فقط چند روز پیش از فارغ‌التحصیلی به قتل رسیده بود مردم را برانگیخت. بیش از ده هزار نفر در مراسم خاکسپاری جولیا شرکت کردند.

مصاحبه اشک‌بار و خشم‌آلود النا، خواهر جولیا بحث‌ و گفتگو‌های داغی درباره خشونت مردانه و نقش‌های جنسیتی در ایتالیا‌ی امروزی به راه انداخت. در این مصاحبه خواهر جولیا گفته است:«فیلیپو تورتا «هیولا» نبود او پسر سالم یک جامعه مرد‌سالار بود».

واژه‌های النا پژواک وسیعی پیدا کرد. ناگهان مفهوم پدر‌سالاری و مرد‌سالاری که برای بسیاری از افراد بی‌ربط یا ناشناخته بود به طور گسترده مورد بحث قرار گرفت.

آقای چکتین به بی‌بی‌سی گفت:«اگر مرد باشی بخشی از سیستمی هستی که به تو یاد می‌دهد بیش از زن ارزش داری».

«یعنی وقتی در رابطه قرار داری همه‌چیز باید در اختیار تو باشد... به مرد‌سالار نمی‌توانی بگوییم «تو را دیگر دوست ندارم» چون این حرف برخلاف احساس مالکیت اوست».

در ماه نوامبر در مراسم افتتاح بنیادی که گینو چکتین به یادبود جولیا بنیان گذاشته است وزیر آموزش ایتالیا، جوزپه والدیتارا، گفت مرد‌سالاری و پدر‌سالاری در ایتالیا وجود ندارد و افزایش خشونت‌های جنسی مربوط به حاشیه‌نشینی‌ها و انحرافاتی است که ریشه در مهاجرت‌های غیر‌قانونی دارد».

سخنان او باعث خشم مردم شد. النا خواهر جولیا چنین واکنش داد:«جولیا را مرد محترم سفید‌پوست ایتالیایی به قتل رسانده است. پدر من کاری برای جلوگیری از خشونت انجام داده است. دولت چه کاری کرده است؟».

گینو چکتین از زمان مرگ دخترش به صف اول مبارزه برای آموزش نوجوانان پیوسته است تا به آنها راه و روش مهار احساسات و عواطف و چگونگی رابطه بیاموزد و به مدارس مختلف می‌رود و ماجرای دخترش را برای دانش‌آموزان تعریف می‌کند.

او امیدوار است که به اشتراک گذاشتن صدا و واژه‌های خود جولیا هم به دیگران کمک کند. مانند پیام صوتی که جولیا برای دوستانش فرستاد که هم از اصرار فیلیپو به ستوه آمده بود و هم به دلیل افکار خودکشی که فیلیپو داشت احساس گناه می‌کرد. جولیا در این پیام می‌گوید:«کاش می‌توانستم ناپدید شوم اما نگرانم که فیلیپو به خودش آسیب بزند».

الیزا ارکولی، از دیفرنزا دونا، مؤسسه خیریه‌ای که با خشونت‌های جنسیتی مبارزه می‌کند به بی‌بی‌سی گفت: «پیام‌ها تآثیر آشکاری داشتند. تعداد زیادی از والدین با مؤسسه آنها تماس گرفتند و گفتند متوجه رفتار‌های مشابهی در دختران خود شده‌اند. او می‌گوید: «ما فکر می‌کنیم مشکل، کبودی‌هاست اما خشونت روانی نهفته مشکل موجود در بسیاری از رابطه‌هاست».

دولت ایتالیا اعلام کرده است خط تلفن امدادی ضد خشونت پس از قتل جولیا با افزایش مراجعان روبه‌رو بوده است و تعداد تماس‌ها ۵۷٪ بیشتر از سال گذشته بوده است.

سازمان‌های مردم‌نهاد و سیاستمداران جناح مخالف همه می‌خواهند که جورجیا ملونی، نخست‌وزیر ایتالیا گام‌های اساسی برای پیشگیری و مجازات خشونت علیه زنان بردارد مانند ارائه کلاس‌های «آموزش عاطفی» در مدارس.

فرانچسکا گیو، نماینده چپ‌گرای جنوا که به تازگی اعلام کرده در سن ۱۲ سالگی مورد تجاوز قرار گرفته است می‌گوید «توان و جرئت» مطرح کردن این موضوع را از خانواده چکتین الهام گرفته است. او می‌گوید:«آنچه خانواده چکتین انجام می‌دهند در برابر قدرت و توان دولت برای اقدام همچون دانه شن می‌ماند».

«آنها غم بزرگ را به عشق و کار بزرگ تبدیل می‌کنند. ما نمی‌توانیم بنشینیم و تماشا کنیم».

اواخر نوامبر ده هفته محاکمه به پایان رسید و آقای چکتین می‌گوید احساس آرامش می‌کند.

آقای چکتین از «دختر بی‌نظیرش» یاد می‌کند که حالا نامش بر سر زبان‌ها افتاده و می‌گوید زندگی من به قبل از قتل جولیا و بعد از قتل جولیا تقسیم شده است.

هرچند دخترش تبدیل به نمادی برای ایتالیایی‌ها شد اما سوگ و اندوه او ورای تصور است. او می‌گوید:«می‌دانم که زندگی و زمان را نمی‌توان به عقب بازگرداند. می‌دانم که هیچ‌کس نمی‌تواند جولیا را به من باز پس دهد».
+5
رأی دهید
-3

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.